Gyermekét menekítő édesanyák hátába, kislányok hajába állt bele a szögesdrót

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 27.

Hírnarancs

Lázár János szerint tarthatatlan a magyarországi menekülthelyzet, itt az ideje az újabb hathatós intézkedéseknek. Amíg mindenki a Fidesz menekültpolitikájára figyel, eladják az állami földeket, eldöntik a Liget sorsát, a NAV ügyén meg még vacillálnak kicsit. Meghalt Fejes Endre, Nemes Jeles László következő filmjére castingol, a Büdös macska meg újra él.

Magyarországon a helyzet változatlan: baj van!

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó Lázár Jánossal és Giró-Szász Andrással. A mai ankét során főként a menekülthelyzetről volt szó – derül ki többek között az Index cikkéből –, mert a sajtótájékoztatót tartók szerint a helyzet mára tarthatatlanná vált, rendkívüli mértékben romlott az elmúlt hetekben, és a következő napokban-hetekben ez csak még inkább fokozódni fog – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár egyébként azzal a hírrel kezdte mondandóját, hogy az osztrák rendőrség több tucat, közel 50 holttestet talált egy magyar rendszámú furgonban. (Később kiderült: embercsempész autónak használtak egy légmentesen záródó hűtőkocsit, amelyben nők és gyerekek is odavesztek.) Majd jó szokásához híven nekiment kicsit az EU-nak, ugyanis a miniszter szerint Magyarország sérelmezi, hogy az unió nem nyújt segítséget a schengeni határ védelméhez. „Az EU képtelen megvédeni Európa határait, képtelen az EU biztonságát garantálni” – mondta.

false

 

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Éppen ezért a jövő héten rendkívüli ülést tart a parlament, és összeül a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság is a helyzet megvitatására, mert Lázár elmondása szerint szigorítják az embercsempészet büntetését. Több tartalmi és technikai módosítást is megszavazhatnak a jövő héten: kiegészítik például a kisajátítás szabályait, és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre, és bónuszként törvényben szabályoznák a tranzitzónákra érvényes rendelkezéseket is. Sőt, minden szükséges jogszabályt módosítanak azért, hogy a Magyar Honvédség bevethető legyen a határ védelmében. Lázár szerint alkotmánymódosításra nem lesz szükség, viszont politikai támogatásra annál inkább. Ezért a miniszter szívesen látna a parlamentben egy politikai vitát (is) a mostani „népvándorlási krízishelyzetről”. Lázár minden politikai erőt arra kér, hogy támogassa a jogszabályváltozásokat.

Fennakadtak

Ami pedig a kerítést illeti: a határzár első vonala, a „NATO-drót” felállítása jövő héten kész lesz, a teljes 175 kilométernyi, háromméteres kerítésnek pedig legkésőbb október végéig kell elkészülnie. Lázár azt is mondta, hogy a kormány egy nemzetközi ügynökségen keresztül fogja tájékoztatni – többmillió eurós költség terhe mellett – a menekülteket, hogy nem érdemes Magyarországra jönni. Ezzel folytatódhat a Fidesz oly sikeres propaganda-plakátkampánya, amelyet immár az országhatáron kívül is nagy erőkkel kíván terjeszteni. Egyébként a kerítés és a „NATO-drót, vagyis a gyoda” közé húznának még „egy biztonsági létesítményt”, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezték, ám állítólag ez a hármas határvédelem és az odavezényelt határvadászok már elegendők lesznek.

false

 

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Mindeközben

tegnap rekordszámú – majdnem 3000 – menekült érkezett az országba. Az Index megrázó képgalériájában az látszik, ahogy sorra fennakadtak a határátkelők a kerítésen. Keservesen síró, kicsi lánynak akadt be a haja, vagy gyermekét menekítő édesanyák hátába állt bele a drótvas. Röszkénél készült helyszíni riportunkból pedig kiderül, milyen az aktuális helyzet a déli határnál, miként érkeznek és fáradnak a menekültek, valamint a munkájukat parancsra teljesítő rendőrök.

Egy kislány enni kér

Egy kislány enni kér

Fotó: Szlavkovits Rita

Suttyomban megteszik...

A menekülthelyzet kezelése mellett azért a kormány sutyiban tesz ezt-azt: eladják az állami földeket, döntöttek, és bár egyelőre csak (?) sakkoznak, mi legyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sorsa, még semmi sem biztos, ami a NAV-val kapcsolatos; döntöttek a Liget sorsáról, kifejezetten a miniszterelnök kérésére „leporolják” azokat a terveket, amelyek az elmúlt húsz évben születtek a Nyugati pályaudvar, illetve a Podmaniczky utca vasút felé eső oldalának felújításával, hasznosításával kapcsolatban. Orbán Viktorban vagy holdudvara tálentumai egyikében felmerült ötletként, hogy zöld sávot alakítsanak ki ezen a területen, hogy összekössék azt a megújuló Városligettel.

Au revoir, Simicska

Lemondott Simicska Lajos plakátcégének ügyvezetője – írta a 444.hu. „Hallgattam hát a szívemre és álmodtam egy nagyot” – posztolta Facebookján Vámos Attila, a Publimont eddigi cégvezetője. A jövőben inkább megvalósítja élete álmait, és nemzetközi vállalkozó lesz. A lemondás bejelentéséhez stílszerűen egy képet is választott:

false

 

Fotó: Facebook/Vámos Attila

Gyász

Meghalt Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író. Takács Ferenc róla írt remek portréja itt olvasható.

Ki lesz a következő Saul?

Legyen Nemes Jeles László következő nagyjátékfilmjének a szereplője, színészi előképzettség nem szükséges! Részletek itt.

Mivel etetnek téged?

Mindenkinek megvan a Büdös macska? A kultikus Jóbarátok sorozat egyik feledhetetlen dalát ezúttal, hosszú évek eltelte után színpadon adta elő a Phoebe Buffay-t alakító Lisa Kudrow – a bizonyos körökben méltán híres – Taylor Swift oldalán.

false

Figyelmébe ajánljuk