Vona Gábor akkorát kaméleonozott, hogy még a parlamentben is bazmegelni kezdtek

  • narancs.hu
  • 2015. június 1.

Hírnarancs

Vona Gábor maradna az EU-ban, Izland csatlakozási kérelmét meg épp most vonták vissza. Az Alkotmánybíróság elkaszálta a földtörvény módosítását, újra le kell folytatni a Biszku-pert, a kicsi gyerekeket politikai kampányokhoz használják. Jól indul a hét, jönnek a hírek!

Már nem is akar kilépni a Jobbik az EU-ból

Ma is nagyot alakítottak a parlament plenáris ülésén az ügybuzgó képviselők. Ment a szokásos adok-kapok, ám az Index tudósítása szerint egy érdekes momentuma azért volt a szokásos cirkusznak: Vona Gábor napirend előtti felszólalásban tisztázta pártja álláspontját: a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. Csak a csatlakozási szerződést módosítanák, illetve népszavazást szeretnének, viszont a 2012-es EU-s zászlóégetést a pártelnök vállalható dühkitörésnek tartja. A válaszadás ezúttal a Miniszterelnökség nevében L. Simon Lászlónak jutott, aki a tudósítás szerint folyamatos bekiabálások kíséretében tudta csak elmondani, amit akart. Az államtitkár üdvözölte, hogy Vona nem akar kilépni az EU-ból, de meglepődöttségének adott hangot a Jobbik „állandó színeváltozása” okán: „ez nem a damaszkuszi út, ez a kaméleoni szerepnek a felvétele”. Volt még példálózás a cserbenhagyásos baleset részesévé vált volt Népszabadság-főszerkesztővel, de kicsúszott egy „bazmeg” is a képviselők száján, így ma sem unatkozott, aki a parlamenti tudósításokat követte.

Izland

Hivatalos: Izland többé nem tagjelöltje az EU-nak. Az országot saját kérése alapján törölték az EU hivatalos tagjelölti listájáról, ugyanis az izlandi külügyminiszter, Gunnar Bragu Sveinsson még márciusban küldött hivatalos levelet az EU soros elnökségét ellátó Lettország külügyminiszterének, Edgars Rinkēvičsnek, amelyben tájékoztatta a csatlakozási kérelem visszavonásáról. Ezt azonban az EU eddig nem vette figyelembe, mert véleményük szerint e levél nem számított hivatalos kérelemnek; ám most mégis úgy tűnik, jó lesz az a papiros, lezárták az ügyet, Izland marad az unión kívül.

„Földet vissza nem veszek!”

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – ezt mondta ki ma az Alkotmánybíróság (AB), miután Áder János május elején nem írta alá a törvénymódosítást, hanem annak alkotmányossági normakontrollját kezdeményezve az AB-hoz fordult.

false

Ez az az elkaszált módosító, amely a nemzeti parkok védett földjeinek vagyonkezelői jogát az enyhén szólva furcsa, valójában botrányos földpályázatokat menedzselő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezelésébe utalta volna, amely lehetőséget előzetesen már az ombudsman is úgy értékelt, hogy a rendelkezés sértheti az alaptörvényt, mert egy korábbi AB-határozat szerint környezet- és természetvédelmi ügyekben tilos a visszalépés, vagyis a visszaminősítés, a védettség szintjének csökkentése. E mai AB-határozat értelmében ebben a formában nem hirdethető ki a nemzeti parkok védett földjeinek vagyonkezelői jogát elvonó törvénymódosítás, amelyet az ombudsman mellett zöld szervezetek és a parlamenti ellenzék is támadott.

Veszélyes az illegális szemét

Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről, ahol korábban összesen mintegy 2800 tonna veszélyes hulladékot helyeztek el illegálisan, amely veszélyforrásra az Együtt képviselője, Baranyi Krisztina hívta fel a főváros, a kerület, valamint a közvélemény figyelmét – közölte mai helyszíni sajtótájékoztatóján Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

false

 

Fotó: Facebook/Baranyi Krisztina

Tarnai szerint ezzel lezárult a területrendezés első fázisa, amely során 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot vittek el egy hónap alatt – írja az MTI. A még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek állítólag akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül lehet eredménye. A veszélyes anyagokat a dorogi égetőműbe viszik, ott semmisítik meg. Kovács Zoltán államtitkár pedig korábban azt mondta, az összes veszélyes hulladék elszállítása 6–9 hónapon belül fog befejeződni, inkluzíve talajcsere.

Még örültek is…

Szennyvíztisztítót ünneplő rendezvény, kormányablak megnyitója, járási hivatal ügyfélszolgálatának átadója, ezek mind olyan politikai rendezvények, amelyeken óvodások adtak műsort, de előfordult már olyan eset is, hogy egy önkormányzati képviselőt puszta szívjóságból „leptek meg” születésnapján a gyerekek. Óvodákat és politikusokat kérdezett az Eötvös Károly Intézet, amely során arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek nevelését (mint az óvoda elsődleges feladatát) miképpen szolgálta a pártpolitikai eseményen való részvétel, illetve hogy az óvodások szülei tudtak-e arról és hozzájárultak-e a gyerekek szerepléséhez, fényképezéséhez.

false

Az eredmény botrányos lett, volt olyan óvoda, ahol szinte megtiszteltetésnek vélték a gyerekek effajta szereplési lehetőségét, amelynek bármely szülő csak örülhet. Miközben a köznevelési törvény értelmében a pártpolitikai tevékenység azon idő alatt, amíg az intézmény a gyerekek felügyeletét ellátja, mindenki számára, egyértelműen tilos. Ezt azért kell hangsúlyozni – az EKINT szerint is –, mert a helyzet fokozódik – az elemzésből ki is derül, hogy – minden számottevő politikai csoport politikai eszközként használja fel az óvodásokat, pedig az ilyesmit jó gyorsan el kellene felejteni, mondjuk, most.

(Az elemzés rövid ismertetése az EKINT blogján érhető el, a teljes szöveg pedig itt.)

Tahósági versenyünk

mai győztese Surján László, egykori fideszes népjóléti miniszter, aki a szegényeken élcelődik, vagy csak visszataszító módon próbálja meg elbagatellizálni a mélyszegénységben élő éhezőkről szóló adatokat.

Még egyszer

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a háborús bűnökkel vádolt egykori kommunista vezető, Biszku Béla perének elsőfokú ítéletét, ami azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszéket új eljárás lefolytatására kötelezték, ugyanis oly mértékben megalapozatlannak ítélte a másodfok a 2014-es ítéletet, hogy azt nem tudták érdemben felülvizsgálni, így az egész elölről kezdődik.

A „puha diktatúra legkeményebb ökle”

A „puha diktatúra legkeményebb ökle”

 

Ám nem ez a 2012-ben kezdődött per az egyetlen, amelyben a volt belügyminiszter érintett lehet. Az Indexnek Biszku ügyvédje azt mondta, hogy már több mint két éve folyik egy másik nyomozás az ’56 utáni megtorlási perekkel kapcsolatban is. Ebben az ügyben eddig még nem gyanúsították meg hivatalosan Biszkut, de „benne van a levegőben, úgy néz ki, a nyomozó hatóság nem tett le Biszku számonkéréséről, és az is lehet, hogy akár holnap bejelentik a meggyanúsítását ebben az ügyben”.

Figyelmébe ajánljuk