A Klik listázná a migráns diákokat

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 10.

Hírnarancs

Kövérnek elege van a korrupcióból, Rogán feltalált valamit, Magyarországtól pedig elvennék az EU-s pénzeket. Egy esős szerda hírei.

Kövér besokallt Habonytól és Rogántól

Ezt állítják legalábbis a Népszabadság névtelenséget kérő forrásai. A lap információi szerint Kövér úgy gondolja, hogy Habony Árpád jelenléte és Rogán Antal üzletelgetései nem tesznek jót a pártnak, és még az őszi politikai szezon kezdete előtt le fog ülni Orbánnal erről beszélni. A lap megkeresésére a nevét vállaló Kövér cáfolta, hogy ezekről az ügyekről készül tárgyalni a miniszterelnökkel, a helyzetet jól ismerő madarak azonban azt csiripelték a Népszabadságnak, hogy Kövér figyelmeztetni kívánja Orbánt, mert szerinte „súlyosan rombolhatja a Fideszt és a kormány hitelét és ezzel népszerűségét, ha a médiabirodalmakat használva botrányos, korrupciógyanús ügyek kiszivárogtatásával egymásra lőnének a kormánypárt befolyásos politikusai”.

Rogán a feltaláló

Érdekes listán, a Szellemi Tulajdon Világszervezete honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között szerepel a propagandaminiszter neve – szúrta ki a Népszabadság. Nem, nem a belvárosi korrupciót találta fel Rogán, hanem egy új digitális aláírási eljárást, amelyet egy olyan cég (Hunguard Kft.) két tulajdonosával jegyez, amely erős fideszes segítséggel került helyzetbe. Ez a kft. ugyanis sajtóhírek szerint százmilliós nagyságrendű hasznot szerzett a közműcégek auditálásából. A Népszabadság cikkére Rogán egyből reagált is: „A szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, annak piaci hasznosítását egy másik gazdasági társaság végzi. Állami megbízást az elmúlt években nem kaptunk, állami pályázaton nem indultunk.” – idézi Rogánt a 444. Persze, ha a cégneveket nézzük, a Hunguardnak már tényleg semmi köze a szabadalomhoz, aminek a jogosultságát eladták egy bizonyos Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek, amelynek korábbi tulajdonosa papíron ugyanaz a Csík Balázs és Lengyel Csaba volt, akiké a Hunguard Kft. A csavaros papírozások ellenére Rogán tartja magát a tisztességes ügymenethez: közleményben nyugtatott meg mindenkit, hogy a szabadalom idei bejegyzését követően szerepeltetni fogja azt a következő vagyonnyilatkozatában.

Elvennék tőlünk az uniós pénzeket

Na nem azért, mert itthon többek között a magát Voldemort Nagyúrnak nevező fideszes csatotnázza a megfelelő zsebbe  NAV-os segítséggel a pályázati pénzeket, hanem mert német politikusok úgy gondolják, hogy azok a tagországok, amelyek nem szolidárisak az EU menekültpolitikájával, azok ne legyenek jogosultak ezekre a támogatásokra ". A német kormánynak az uniós költségvetés tervezett őszi felülvizsgálatakor fel kell lépnie annak érdekében, hogy az olyan nettó haszonélvező országok, mint Lengyelország és Magyarország, a menekültkérdésben szolidáris magatartást tanúsítsanak és tiszteletben tartsák az európai értékeket" – idézi Alexander Graf Lambsdorffot, a parlament szabaddemokrata (FDP) alelnökét az atv.hu.

A Klik listát kér a „migráns” diákokról

Érdekes tartalmú levelet kaptak a magyarországi iskolaigazgatók, ugyanis a Klik arra kéri őket, hogy két nap alatt küldjenek listát arról, hogy pontosan hány „migráns” tanulót iskoláztattak be az elmúlt tanévben. A teljes levél itt olvasható. Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója teljesen kiakadt ezen a kérésen és értetlenkedve áll a „migráns” kifejezés előtt, amihez semmiféle definíciót nem adott meg a Klik. Migránsnak számít-e az, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepült magyar diák? „Meg kell-e vizsgálni a felmenőket? Értem ezalatt, hogy az az arab kislány, aki Magyarországon született már, édesapja itt házasodott meg, migráns-e?” – teszi fel a kérdést Pukli a Kliknek. Ezen felül az sem érthető, hogy miért van szükség ilyen listára. Jövőre jön a migráns diákokat megkülönböztető kötelező karszalag? Pukli mindenesetre addig nem teljesíti ezt a kérést, amíg a Klik nem tisztázza a részleteket és a szándékát.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.