Idill a Dunán és Moszkvában, pokol Aleppóban

  • narancs hu
  • 2016.08.09 19:22

Hírnarancs

Az első magyar aranyérmek árnyékában lezavarta első ülését Lázár vadiúj kabinetje, Orbán motorcsónakba pattant jó barátjával. Hírek.

Stratégiaszövés

A magyar kormány nem ám csak úgy jókedvéből hozta létre a stratégiai kabinetet, hanem azért, hogy ott stratégiai kérdésekről tárgyalhassnak Lázár János főstratéga vezetésével a nemzet stratégái, az első ülésen nem kevesebb mint 31 téma, akarom mondani stratégia került terítékre – adta hírül az MTI, persze nem éppen ezekkel a szavakkal. A közelmúltban némi kormányátszervezéssel létrehozott kabinet első ülésén többek között Balog Zoltántól Pintér Sándoron át Rogán Antalig mindenki ott volt, aki stratégiai kérdésekben számít, ám Lázárék voltak olyan figyelmesek, hogy ennél többet nem kötöttek a sajtó orrára a roppant fontos munkáról. Nyilvánvalóan nem akarják terhelni bonyolult politikai ügyekkel a Hosszú Katinka-mámorban úszó közvéleményt. Apropó: három a magyar érem per pillanat. (Forrás: Index)

Egy csónakban evezünk

Nem hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Orbán talán legkedvesebb szövetségese, Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetője, és ha már itt volt, Orbánnal és Kövérrel motorcsónakoztak is egyet a Dunán. A tavaly ősszel kormányra került pártot Lengyelországban azzal vádolja az ellenzék, hogy hasonló illiberális rendszert épít, mint Orbán, sőt, szinte majmolja a magyar miniszterelnököt, mutatott rá a hírről elsőként beszámoló Index.

false

 

Fotó: Twitter

Mindennek semmi köze nincs ahhoz, hogy véletlenül épp ma találkozott két másik elkötelezett illiberális is: Erdoğan török elnök Putyinnál tett látogatást. A két vezető először találkozott azóta, hogy a törökök lelőttek egy orosz vadászgépet. Erdoğan szerint minden adott ahhoz, hogy új fejezet nyíljon a két ország kapcsolatában.

Sok nem

A Tárki közvélemény-kutatása szerint a kvótanépszavazáson szavazók 71 százaléka nemmel szavazna, írja a Népszabadság nyomán a hvg.hu. A felmérés a nizzai terrortámadás másnapján kezdődött, ezért az intézet szerint összességében nehéz megjósolni a népszavazáson a részvételt, de a kutatás szerint jelenleg a felnőtt lakosság 43 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan, 27 százalék pedig úgy, hogy valószínűleg részt fog venni a népszavazáson. 9 százalék mondta, hogy valószínűleg nem mennek el, 14 százalék biztosan nem menne el, és 7 százalék volt a bizonytalanok száma. Ha elmennek szavazni, akkor 71 százalék szavazna nemmel, vagyis a kormány szája íze szerint. (Forrás: hvg.hu)

Aleppóban már víz sincs

Humanitárius katasztrófa lehet Aleppóban, ezért azonnali fegyverszünetre szólít fel az ENSZ, ugyanis információik szerint a város vízvezeték- és elektromos hálózatát is olyan károk érték, hogy százezrek maradtak víz nélkül, miközben a nappali átlaghőmérséklet nem megy 35 fok alá. Az orosz és iráni támogatással harcoló Aszad-párti erők már korábban bekerítették a várost, pár napja viszont áttörték a gyűrűt a főleg iszlamista ellenzéki csapatok, méghozzá külső segítséggel. Hogy honnan érkeztek tízesével a fegyverekkel megpakolt teherautók, arról csak sejtések vannak, a nyilatkozó aktivisták mindenesetre Szaúd-Arábiát és Katart emlegetik. (Forrás: 444)

Neked ajánljuk