A kommunizmus szelleme a palack dugóját kaparássza

  • narancs.hu
  • 2014. március 13.

Hírnarancs

Megszavazták a oroszok a paksi hitelt, csak éppen nem azt, amiről eddig hallottunk, Matolcsy hülyét csinált magából, az 1974-es futball-vb sztárja megy a sittre. Csütörtök, híreket mondunk.

Az orosz kormány jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű hitel elkülönítését, meg lettünk volna lepve, ha nem így tesz. Ennek ellenére kissé különös, hogy még nem olvashattunk örömódákat az orosz gesztus kapcsán, de ami késik, nem múlik, már csak az a kérdés, hogy ki lesz az a jobboldali publicista, aki holnap elmagyarázza majd, milyen jó ez nekünk, és különben is éljen Oroszország, éljen a haza. Már csak azért is kíváncsian várjuk, mert – amint azt vs.hu megállapította – az oroszok nem pontosan úgy gondolják ezt a kölcsönt, ahogy eddig Lázár János és más jómadarak beharangozták.

A Magyar Nemzeti Bank közleményt adott ki, amivel tulajdonképpen elhatárolódott Wiedermann Helga Matolcsy Györgyöt ajnározó kötetétől. Mindez azért érdekes, mert eddig az volt a kotta, hogy Matolcsy egykori kabinetfőnökének műve, a Sakk és póker, ahogy alcímében áll: „Krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról”. A Magyar Nemzeti Bank mai közleménye szerint viszont csak „fikció”.

false

 

Egyébként is kezdünk hozzászokni megint az olyan nyelvi leleményekhez, amelyekről azt gondoltuk – nem most, hanem legalább negyven éve –, hogy végleg kimentek a divatból. Tegnap Orbán Viktor Miskolcon olyat szólt, hogy „a bányászat, a vaskohászat, a nehézipar olyan terület, amelyet nehéz újraindítani, ám nem szabad ezekről teljesen lemondani”, ma viszont Molnár Zsolt szocialista képviselő, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke idézte fel A tanú című filmet. „Magyarország nemzetbiztonsági szervei, mind katonai, mind polgári területen felkészültek az ukrajnai helyzetre, amelyről jelenleg azt lehet mondani, hogy fokozódik” – mondta Molnár a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság együttes ülése után – pedig ha valamivel, épp Ukrajnával nem kellene most viccelődni. Az oroszok tényleg a spájzban vannak, kérdés, hogy ér-e valamit az olyan határozat, amit ma az Európai Parlament hozott? E szerint Oroszországnak azonnal vissza kell vonnia csapatait Ukrajna területéről, mert az agresszió és mint ilyen, ellentétes a nemzetközi joggal. A határozat törvénytelennek nyilvánítja a vasárnapi krími népszavazást, és figyelmeztet, hogy Oroszország lépései fenyegetik az Európai Unió biztonságát. Hát, nem tennénk nagy pénzt arra, hogy pont a mai EP-határozat miatt marad el a népszavazás.

Összevont sport- és bűnügyi tudósításunk ezúttal Németországból érkezett, három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt Uli Hoenesst, a Bayern München elnökét, korábbi játékosát, az 1974-es vb-győztes német válogatott játékosát. A bíróság bűnösnek találta a Hoenesst hétrendbeli, nagy értékű adócsalásban, amiért 2003-tól 2009-ig nem tüntette fel az adóbevallásában tőzsdei és devizapiaci ügyletekből származó nyereségét.

Végezetül egy jó hír az audiofileknek. Egy nap alatt összegyűlt az a pénz, amit Neil Young kért az új projektjéhez. Csakhogy a veterán muzsikus nem új dalai miatt rendezett gyűjtést, hanem egy szuper zenelejátszó készülék, a PonoPlayer kifejlesztéséhez. Úgy látszik, van rá igény, hiszen egy nap alatt 1,3 millió dolcsit dobott össze négyezer rajongó, így nagy valószínűséggel már októberben a boltokba kerül a 128 gigabyte tárhellyel rendelkező cucc, ami a gyártó szerint sokkal, de nagyon sokkal jobban szól majd, mint egy hagyományos mp3 lejátszó. Hisszük, ha halljuk.

Figyelmébe ajánljuk