A kormánynak semmi sem drága, ha az emberek jólétéről van szó

 • narancs.hu
 • 2016.12.04 19:55

Hírnarancs

Orbán postást csinál az ország hivatalnokaiból. A budapesti szavazók le tudnák nyomni a Fideszt, az osztrákoknál pedig fordulat állt be. Híreink.
false

 

Sima napi rutin lesz

a hivatalnokoknak néhány nap leforgása alatt (december 21 és 24 között) 2,8 millió nyugdíjasnak személyesen kézbesíteni Orbán Viktor karácsonyi ajándékát – derül ki az index Miniszterelnökséggel folytatott levelezéséből. A hivatali dolgozóknak egyébként azért kell saját maguknak házhoz vinniük a tízezer forintos Erzsébet-utalványokat, mert a postai úton történő kézbesítés drágább lenne az államnak, a kormány pedig felelősen osztja be az adóforintokat: ezért jutottak arra a döntésre, hogy a hivatalnokok munkaidőben futárkodjanak.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint azonban ez lehetetlen küldetés, az így is leterhelt dolgozóknak nem lesz kapacitásuk a feladatra. „A járási kormánytisztviselőknek a kézbesítés nem tartozik a munkakörükbe.  Az eredeti feladatukban kell helytállniuk, mert ha nem intézik el megfelelő időben az ügyiratot, akkor rendbírsággal kell számolniuk" – nyilatkozta az inforádio.hu-nak az elnök. Kovács Zoltán kerületi közigazgatásért felelős államtitkár azonban azzal nyugtat mindenkit, hogy „megfelelő munkaszervezéssel” biztosítani tudják a normál hivatali ügyintézés zavartalanságát. Üres hivatalokkal ez nagy kihívás lesz.

A NAV vezér nem hallott még az adóról

Kínos interjút adott a HírTv-nek Tállai András adóügyekért felelős államtitkár. Arról kérdezték ugyanis a NAV vezetőjét, hogy az államnak miért kerül végül a tízezer forintos Erzsébet-utalvány darabonként tizenötezer forintba. Az adószakember ahelyett, hogy a juttatások adókötelességéről kezdett volna beszélni, azt hitte, hogy a kormány időközben ötezer forinttal megemelte az utalvány összegét. Egyébként Tállai szerint az államnak semmi sem drága, ha az emberek jólétéről van szó. „Az embereknek lesz ezzel több, jobb. Nem azt kell vizsgálni, hogy valami költséges vagy nem.” De akkor az utalványokat miért nem a postás viszi?

Nekiesett, majd visszaszívta

„Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki? Ez volt a célod?” – Gyárfás Tamás lemondása után a Nemzeti Sport szombaton megjelent cikke szerint ezekkel a szavakkal támadta le Hosszú Katinkát Hargitay András, a magyar úszóválogatott kapitánya. Hargitay egyébként sokkal diplomatikusabb szóváltásra emlékszik. „Nem éreztem, ma sem érzem, hogy kiborult volna a bili. Ezt a Nemzeti Sport név nélküli informátora mondta a lapnak. Valójában az történt, hogy próbáltam Katinka és Shane figyelmét felhívni arra, hogy mindent meg lehet beszélni” – mondta a 24.hu-nak telefonon a kapitány.

Gyengült a Fidesz, erősödött a Kétfarkú Kutya Párt

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Budapesten a Kutya Párt behozta a Párbeszédet, és lassan beéri az LMP-t és az Együttet is; jelenleg 2%-on állnak. A fővárosban a DK és az MSZP együttesen erősebb, mint a Fidesz, ami azt jelenti, hogy ha most lenne országgyűlési választás, akkor a budapesti szavazók le tudnák nyomni a kormánypártot.

Tüntettek a röszkei ítélet ellen Budapesten

Szombaton pár száz ember gyűlt össze a MigSzol által szervezett Blaha Lujza téri tüntetésre, hogy kiálljanak egy szír férfi mellett, akit 10 év börtönre ítéltek, amiért tavaly szeptemberben a röszkei határzár ideje alatt rázta a kerítést és megdobálta a rendőröket. A szervezők úgy vélik, hogy túlzás ezt az esetet a terrorizmussal azonosítani és ilyen súlyos büntetést kiszabni. „Ha Ahmed terrorista, akkor én is terrorista vagyok, és akkor mindannyiunknak annak kell lenni” – mondta Schilling Árpád rendező a rendezvényen.

Osztrák elnökválasztás

Bár sokan az ő győzelmét várták (pontosabban: tartottak tőle), végül mégsem a szélsőjobboldali Norbert Hofer, hanem a Zöldpárt által támgoatott Alexander van der Bellen nyerte meg ma a megismételt elnökválasztást Ausztriában. Bécsben a győztes egyenesen rommá verte riválisát.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.