Áder New Yorkban, Putyin Budapesten – Gyere haza, Viktor!

  • narancs.hu
  • 2015. január 6.

Hírnarancs

Matolcsy kritikus, Németh Szilárd laikus, csökken a munkanélküliség – a kivétel Oroszlány.

Reggel örömteli hírt jelentett be a Központi Statisztikai Hivatal, tavaly ősszel jócskán mérséklődött a munkanélküliek száma. A férfiaké 47 ezerrel, a nőké 36 ezerrel kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Mielőtt azonban pezsgőt bontanánk – ahogy azt minden bizonnyal Varga Mihály és tsai teszik majd –, jó lenne a csökkenés okairól is megtudni egyet s mást. Például azt, hogy most akkor munkanélküli-e az, aki nem jogosult segélyre. Vagy aki elhagyta Magyarországot? Érdekes adalék az is, hogy a KSH a „15–74 éves” korosztályt emlegeti, vagyis a középiskolások és a nyugdíjasok is benne vannak a csomagban.

Most hazudjunk vagy lopjunk? Lehet mindkettőt

Most hazudjunk vagy lopjunk? Lehet mindkettőt

Fotó: MTI

Dehogy akarunk ünneprontók lenni, de azért csak olvassák el vasárnapi cikkünket a napfényes Oroszlányból, amit immár a megyei online portál is megerősített, vagyis tegnap 270 dolgozó kapta meg a felmondásról szóló határozatot a Vértesi Erőmű Zrt.-nél.

false

 

Fotó: MTI

Továbbra is keressük Orbán Viktort , ám egyelőre csak az derült ki – legalábbis a Népszava szerint, –, hogy az elveszett vezér márciusban vendégül látná orosz tanítómesterét. Ha ez valóban így lesz, és Putyin Budapestre látogat, keresve sem találhatnának jobb alkalmat az „igazi civilek”, hogy összerittyentsenek egy jó kis békemenet, pontosabban békesorfalat Ferihegytől a Parlamentig. Vihetnék a „Nem leszünk gyarmat” molinót, esetleg megajándékozhatnák egy Magyar Hírlap-előfizetéssel. De matrica legyen ám a buszvezetőknél! Bónuszként felállíthatnák nevezett lovas szobrát a Kossuth téren. Jól mutatna Rákóczi mellett!

false

A nap vicce, hogy az Index szerint Áder János ENSZ-főtitkár akar lenni. „Nem vicc” – írják, mert forrásaik szerint a tegnapi műbalhénak tűnő sajttáj licencét Schmitt Pál utódja mégsem a Csinn-bumm cirkusztól vásárolta meg, hanem – most kapaszkodjanak meg! – „a bejelentés egy nagyobb terv része, amellyel az államfő már a mandátumának 2017-es lejárta utáni időkre építi az alapokat. Áder nem kispályázik: az ENSZ-főtitkári jelölést célozta meg magának. Ahhoz azonban, hogy magyar főtitkárjelöltként karrierjét nemzetközi pályára állíthassa, szüksége van egy nemzetközi szinten is értelmezhető szakpolitikai háttérre. Erre találták ki a környezetvédelmet”. Eszünk megáll.

false

 

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Nem úgy, mint a forint gyengülése.

De semmi pánik, Matolcsy György is bejelentkezett. A bankelnök az MTI-nek adott interjút, mi több, olyan interjút, hogy nemcsak saját dicsőségét hirdette. (Persze azt is.) Matolcsy olyan csúnya szavakat is a szájára vett, mint a magas államadósság, meg hogy Magyarország sebezhető „részben amiatt, hogy maga az Európai Unió is sebezhető maradt”. De azért minden jó, ha a vége jó, az unortodox kasszafúró azzal zárta mondandóját, hogy „mindenki elismeri, hogy jó úton járunk”.

false

Mióta beégett az internetadós nyilatkozatával, nemigen hallottunk a csepeli rezsikommisszárról, Németh Szilárdról. Most azonban előmerészkedett, és mindjárt be is jelentkezett a Magyar Birkózó Szövetség elnöki posztjára: ő lesz Hegedűs Csaba kihívója a szövetség január 30-i tisztújító közgyűlésén. Érdekes meccs elébe nézünk, hiszen Hegedűs nemcsak olimpiai bajnok birkózó, nemzetközi szaktekintély, mondhatni élő legenda, de egyúttal a magyar–azeri kapcsolatok nem is olyan szürke eminenciása (olvassák csak el vele készült interjúnkat! magyarnarancs.hu/sport/nincs-fal-kozottunk-88395), az Alijevek haverja etc. Úgyhogy Németh Szilárd vagy nagyon biztos a dolgában, vagy az új munkaszerződése szerint immár bokszzsákként alkalmazza őt a Fidesz.

false

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.