Áder New Yorkban, Putyin Budapesten – Gyere haza, Viktor!

  • narancs.hu
  • 2015. január 6.

Hírnarancs

Matolcsy kritikus, Németh Szilárd laikus, csökken a munkanélküliség – a kivétel Oroszlány.

Reggel örömteli hírt jelentett be a Központi Statisztikai Hivatal, tavaly ősszel jócskán mérséklődött a munkanélküliek száma. A férfiaké 47 ezerrel, a nőké 36 ezerrel kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Mielőtt azonban pezsgőt bontanánk – ahogy azt minden bizonnyal Varga Mihály és tsai teszik majd –, jó lenne a csökkenés okairól is megtudni egyet s mást. Például azt, hogy most akkor munkanélküli-e az, aki nem jogosult segélyre. Vagy aki elhagyta Magyarországot? Érdekes adalék az is, hogy a KSH a „15–74 éves” korosztályt emlegeti, vagyis a középiskolások és a nyugdíjasok is benne vannak a csomagban.

Most hazudjunk vagy lopjunk? Lehet mindkettőt

Most hazudjunk vagy lopjunk? Lehet mindkettőt

Fotó: MTI

Dehogy akarunk ünneprontók lenni, de azért csak olvassák el vasárnapi cikkünket a napfényes Oroszlányból, amit immár a megyei online portál is megerősített, vagyis tegnap 270 dolgozó kapta meg a felmondásról szóló határozatot a Vértesi Erőmű Zrt.-nél.

false

 

Fotó: MTI

Továbbra is keressük Orbán Viktort , ám egyelőre csak az derült ki – legalábbis a Népszava szerint, –, hogy az elveszett vezér márciusban vendégül látná orosz tanítómesterét. Ha ez valóban így lesz, és Putyin Budapestre látogat, keresve sem találhatnának jobb alkalmat az „igazi civilek”, hogy összerittyentsenek egy jó kis békemenet, pontosabban békesorfalat Ferihegytől a Parlamentig. Vihetnék a „Nem leszünk gyarmat” molinót, esetleg megajándékozhatnák egy Magyar Hírlap-előfizetéssel. De matrica legyen ám a buszvezetőknél! Bónuszként felállíthatnák nevezett lovas szobrát a Kossuth téren. Jól mutatna Rákóczi mellett!

false

A nap vicce, hogy az Index szerint Áder János ENSZ-főtitkár akar lenni. „Nem vicc” – írják, mert forrásaik szerint a tegnapi műbalhénak tűnő sajttáj licencét Schmitt Pál utódja mégsem a Csinn-bumm cirkusztól vásárolta meg, hanem – most kapaszkodjanak meg! – „a bejelentés egy nagyobb terv része, amellyel az államfő már a mandátumának 2017-es lejárta utáni időkre építi az alapokat. Áder nem kispályázik: az ENSZ-főtitkári jelölést célozta meg magának. Ahhoz azonban, hogy magyar főtitkárjelöltként karrierjét nemzetközi pályára állíthassa, szüksége van egy nemzetközi szinten is értelmezhető szakpolitikai háttérre. Erre találták ki a környezetvédelmet”. Eszünk megáll.

false

 

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Nem úgy, mint a forint gyengülése.

De semmi pánik, Matolcsy György is bejelentkezett. A bankelnök az MTI-nek adott interjút, mi több, olyan interjút, hogy nemcsak saját dicsőségét hirdette. (Persze azt is.) Matolcsy olyan csúnya szavakat is a szájára vett, mint a magas államadósság, meg hogy Magyarország sebezhető „részben amiatt, hogy maga az Európai Unió is sebezhető maradt”. De azért minden jó, ha a vége jó, az unortodox kasszafúró azzal zárta mondandóját, hogy „mindenki elismeri, hogy jó úton járunk”.

false

Mióta beégett az internetadós nyilatkozatával, nemigen hallottunk a csepeli rezsikommisszárról, Németh Szilárdról. Most azonban előmerészkedett, és mindjárt be is jelentkezett a Magyar Birkózó Szövetség elnöki posztjára: ő lesz Hegedűs Csaba kihívója a szövetség január 30-i tisztújító közgyűlésén. Érdekes meccs elébe nézünk, hiszen Hegedűs nemcsak olimpiai bajnok birkózó, nemzetközi szaktekintély, mondhatni élő legenda, de egyúttal a magyar–azeri kapcsolatok nem is olyan szürke eminenciása (olvassák csak el vele készült interjúnkat! magyarnarancs.hu/sport/nincs-fal-kozottunk-88395), az Alijevek haverja etc. Úgyhogy Németh Szilárd vagy nagyon biztos a dolgában, vagy az új munkaszerződése szerint immár bokszzsákként alkalmazza őt a Fidesz.

false

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.