Európa becsuk, Orbán falazna

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 24.

Hírnarancs

Zárulnak Európa ajtajai-ablakai, de Orbán szerint nem eléggé, az MSZP ismét röhejesebb lett egy fokkal, Nagy Feró viszont szépen fénylik. Híreink.

Menekültek, Brüsszel, Orbán: első lépés

OV in da house - Brüsszelben

OV in da house – Brüsszelben

Fotó: MTI

 

Ma hajnalban véget ért a menekültügyi EU-csúcs, amelyre Orbán Viktor, emlékszünk, hat ponttal a tarisznyájában érkezett – ezek jó része nem az ő agyából, hanem egyéb EU-s vezetőkéből pattant ki jóval korábban, így voltak köztük többé-kevésbé racionálisak is. Orbán egyetlen valódi újítása viszont az volt a pontok között, amelyben Görögország külső határainak védelmét szerette volna potensebb európai országok kezébe adni – ez történetesen nem jött össze a brüsszeli találkozón. Mindazonáltal Európa visszakanyarodik némiképp korábbi, az ajtókat-ablakokat szigorúbban zárva tartó politikájához. Adnak egy csomó pénzt Törökországnak, hogy tartsák az ország határai között a rengeteg ott táborozó szír menekültet, és ne engedjék őket tovább Görögország (majd onnan persze Európa belseje) felé. A távoli táborokat másutt (Libanonban, Jordániában) is fejleszteni szeretnénk. Lesznek továbbá hotspotok Görögországban és Olaszországban, ahol az érkezőktől ujjlenyomatot vesznek, majd döntenek a sorsukról. A menekültek amúgy persze majd jöhetnek beljebb is, a gazdasági bevándorlók viszont nem – ennek a gyakorlatba való átültetéséről egyelőre mondjuk lövése sincs senkinek. Schengen és Dublin pedig érvényben marad. (További részletek például itt, az Index összeállításában). Mindez, lássuk be, csak egy igen aprócska lépés – és majd kiderül, hogy egyáltalán mennyire helyes irányba, de legalább kétségkívül valamerre (a hétvégén pedig folytatják az ötletelést). Mindeközben a magyar kormány lelkesen építi tovább a kerítést a horvát, a román és immár a szlovén határon is.

L. Simon tényleg bukott

Ahogyan ezt már tegnap megelőlegeztük (kis pályaképelemzéssel kísért cikkünkben), L. Simon Lászlót ma lefokozta főnöke, Lázár János, akivel állítólag számos konfliktusa volt, és aki L. Simon családi, csalós barackmagbiznisze miatt a közelmúltban többször is nyilvánosan legörbítette önszáját. Tegnap még azt írtuk, kérdés, hogy L. Simon államtitkár marad-e? Nos, mára kiderült, hogy az marad, ám ezentúl örökségvédelemmel és kulturális kapcsolatokkal foglalkozik majd valahol szépen csendben a homályban.

Még jobban puhuló szocik

Önök sem bírtak már a székükön maradni izgalmukban, hogy vajon milyen új stratégiát talál ki magának a Magyar Szocialista Párt menekültügyben? Most már mindenki kifújhatja magát, a párt a „pozitív semlegesség” (Tóbiás József szellemóriás nyelvi leleménye) programjával vág neki az ősznek, ami éppen olyan béna és ostoba, mint amilyennek elsőre látszik. Az MSZP eddig vehemensen (noha valódi gondolatok nélkül) támadta a kormány menekültpolitikáját, majd szóltak nekik, hogy a saját szavazóik jó része is a gumibotlengetésben hisz inkább, így hétfőn már a honvédelmi és rendőrségi törvény módosításánál a töketlen tartózkodás mellett döntött a párt. Ennyit róluk.

Tragédia Mekkában

A kétmilliós mekkai zarándoklat utolsó szertartásán még nem pontosan tisztázott okok miatt pánikszerű tolongás alakult ki (a jelenségről lásd korábbi cikkünket itt) a Mekka melletti Minában; az összenyomódott tömegben eddigi információk szerint több mint 700-an haltak meg, a sebesültek száma pedig még ennél is magasabb.

Pop, pop, pop

Tegnap este óta igen nagy dolgok történtek a tömegkultúra világában.

A South Park legújabb (Amerikában tegnap sugárzott), finoman szólva nekünk is szóló epizódjában megoldották a menekültkérdést egy kurva nagy fallal (a rémes kanadaiak ellen), a bevándorlókat pedig Mr. Garrison, a rajzfilmsorozat tanára szerint nemes egyszerűséggel (szó szerint) halálra kell baszni. (A comment:com összefoglalója itt.)

A Facebook ezentúl gömbkamerás, 360 fokos videók megosztására és megtekintésére is használható, amit mindjárt egy igazi bombával bizonyítottak: az itt található videóban az új Star Wars-film, Az ébredő erő egyik helyszínét, a Jakku sivatagot nézhetjük körbe, benne a lezuhant birodalmi csillagrombolóval.

Végül, de távolról sem utolsó sorban: a Nagy Feró-s Ős-Bikini csodálatos első lemeze (Hova lett...) eddig elveszettnek hitt angol nyelvű verziója immár meghallgatható a YouTube-on! A csemege sztoriját a Recorder adta közre, alább pedig meg is hallgatható:

 

 

Figyelmébe ajánljuk