Molnár Piroska adott a Krétakörnek 500 ezer forintot, azok meg tüntetnek

  • narancs.hu
  • 2015. július 6.

Hírnarancs

Csőd. Bohócparádé olimpiával, szögesdróttal, fizetős adatigényléssel, meleg miatt kihalt utcák. Csak a balatonfenyvesi CBA termelői piacán bontják a pezsgőket – persze, csak zárás után.

Mi lesz a görögökkel?

A tegnapi nem népszavazás után a világ szeme Athénon, de szinte mindenki mást lát. Beszédes, hogy az Index nemzetközi lapszemléjének azt a címet adta: „Merkel eddigi legnagyobb veresége”. Nálunk, pár órával ezelőtt Ara-Kovács Attila ekképp fogalmazott: „Görögországra ugyanis nagyon nehéz jövő vár, és várt volna akkor is, ha népe történetesen »igennel« szavaz. Ám az egyszerű görög ez utóbbi esetben elvárta volna, hogy Európa olyasmit is megtegyen érte, amit józan ésszel nem várhat el senki. S minthogy nem kapta volna meg, úgy érezhette volna: tényleg hálátlan vele szemben a kontinens. Ez azonban most, az elutasítást követően már okafogyottá vált. A »nemek« Görögországa nem érezheti úgy, hogy cserbenhagyták; hisz maga hagyta cserben a kontinenst.” Ami már most biztos: lemondott a pénzügyminiszter, van helyette másik, a bankok pedig két napig nem nyitnak ki.

Olimpia, kerítés, bohóckodás

Van abban valami egészen abszurd, hogy a magyar parlament épp a görög csőd kellős közepén szavazta meg, hogy Mo. pályázik a  2024-es olimpia rendezéséért. Lett is nagy eufória, „Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint aktuálisan és a jövőre nézve is nagy jelentősége van annak, hogy az Országgyűlés hétfőn 80 százalékos többséggel, kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot” – írja a Népszabadság. Borkai még ezt is mondta: „A mai szavazásnak valóban komoly üzenete van, s az is látszik, hogy érdemes az olimpiáról beszélni, illetve foglalkozni a pályázat és a rendezés gondolatával.” Mi viszont ezt írtuk a témában. Amúgy még egy sor fontos szavazás volt a mostani ülésszak utolsó napján: „Megszavazták az új e-kártya bevezetését, a felsőoktatási módosításokat, fizetőssé tették az adatigénylést, illetve a szerb–magyar kerítés felhúzásához szükséges módosításokat” – írja az Index parlamenti összefoglalójában, ám látva e sok hülyeséget, valahogy az az érzésünk, hogy Kövér László házelnöknek nem a délelőtti LMP-performansz, hanem az egész mai produkció nyomán kellett volna azt mondania, hogy „hagyják abba a bohóckodást!”.

Vasárnap ne köss bele a málnásba!

„A CBA a leghatározottabban visszautasítja a Baldauf Lászlóval a mai napon a Heti Válaszban megjelent interjú szándékos, rosszindulatú félreértelmezését, amely arról szól, hogy az üzletláncnak vagy bármilyen vezetőjének tevőleges köze lett volna a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának bevezetéséhez” – írta pár napja a valasz.hu, és a balatonfenyvesi CBA „termelői piac” megnyitása után nem mondhatunk egyebet, mint hogy rég hallottunk ennél igazabb állítást. Balatonfenyvesen ugyanis az történt vasárnap, hogy „mind a négy pénztár gőzerővel üzemelt a fenyvesi CBA-áruházban, mivel állandóan 5-10 vásárló sorakozott a kasszáknál”. No, de hol itt a termelői piac? – kérdezhetjük naivul. Nos, a Népszabadság utánajárt. Riportjukból egyebek mellett kiderül, hogy „egy málnaárus pár kiló gyümölccsel elegendő ahhoz, hogy a balatonfenyvesi CBA-áruház átlényegüljön termelői piaccá, és így az áruház vasárnap is nyitva lehessen”. A részletek itt olvashatók, nekünk az tetszett a legjobban, amit a málnás mondott: „a falu június óta működő termelői piacáról csalták át ide”. Vajon kik? Csak nem? Inkább nem feltételezünk semmit, mert a végén beperelnek…

Piros jelzés a hőségnek

A tartós hőség miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta a legmagasabb fokú – piros – figyelmeztetést az egész országra. A mentőknek a szokásosnál húsz százalékkal több beteget kellett ellátniuk a hétvégén a nagy meleg miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: a napi középhőmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot. A kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig hőségriadót rendelt el már korábban. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatott, hogy a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak. A mentők fokozott óvatosságra intenek, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják, hogy lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. A folytatásról itt olvashatnak, de a lényeg ez: „Szerda estére egy hidegfront vet véget a száraz szaunának.”

Molnár Piroska adománya

A Krétakör Facebook-oldalán közölte, hogy „Molnár Piroska 500.000 ft-tal, azaz egy havi Nemzet Színésze díjjal támogatta ’A harag napja’ létrehozatalát. Köszönjük és meg vagyunk hatva, akárcsak tavaly, amikor ezt a remek selfie-t kaptuk tőle. Nagyon sokat jelent ez nekünk és természetesen nem csak anyagi értelemben.”

false

 

Szintén a krétakörösök posztolták, hogy a következő gondolatokkal csatlakoznak a „Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal” elnevezésű, július 14-én este hatkor kezdődő tüntetéshez: „Azzal, hogy Orbán Viktor a magyar állampolgárokat politikai menekültek ellen uszítja, emberiesség elleni bűnt követ el. Azzal, hogy az egyházak nem emelik fel a szavukat ez ellen, cinkosokká válnak a bűnben. Azzal, hogy a KDNP mindehhez mosolyogva asszisztál, nyilvánosan ismeri el, hogy nem keresztény. A magyar kormány a gyűlölet, az uszítás, a kirekesztés, a megalázás, a háborúskodás kormánya. Orbán Viktor vágya, hogy tűnjön el Magyarországról az összes menekült, hajléktalan, szegény ember. Szúrja a szemét az emberi nyomorúság, de segíteni nem bír, csak ártani és tetézni a bajt. Orbán Viktor azt szeretné, ha a fehér férfiak stadionokban szotyoláznának, a fehér asszonyok meg főznének, mosnának, gyereket nevelnének. Orbán Viktor azt gondolja, hogy a magyarok mind olyanok mint ő, sértettek, frusztráltak és rosszindulatúak. Orbán Viktor téved: a magyarok képesek a szeretetre, az önfeláldozásra, a szolidaritásra. A magyarok sokkal bátrabbak, mint a miniszterelnökük: képesek rá, hogy szembemenjenek a cinizmus kormányával, és segítsenek a bajba jutottakon.”

Figyelmébe ajánljuk