Gyász, hazugság, videó

  • narancs.hu
  • 2013. október 21.

Hírnarancs

Képviselőink igen nagy része csalással szerzett nyelvvizsgát, a netvilág gyászol, a Dunakanyarban gengsztermódszerrel támadták meg az alpolgármestert – de a nap sztárja továbbra is a bajai videó. Hírösszefoglaló.

Megint hétfő, elindult egy újabb hét, de a nap legfontosabb híreinek fele még az előző héten kezdte meg pályafutását hólabdaként, hogy ma már mint lavina zúduljon a nyilvánosságra.

Mindenekelőtt a bajai videobotrány legújabb fejleményeire gondolunk: ma reggel műelemzők újabb csoportja, vagyis a kecskeméti rendőrség is megerősítette, amit már a hétvégén sejteni/tudni lehetett, azaz, hogy a bajai szavazatvásárlást mutató hírhedt videót az áldokumentarista fikciók halmazába szükséges sorolni. A mondott mű tehát megrendezett, kamu, átverés. Állítólag a DK egyik tagja is az alkotók között van, aki talán éppen ezért gyorsan ki is lépett a pártból. De vajon kinek áll mindez érdekében? Ettől volt ma hangos a parlament, és ne legyenek kétségeink afelől, hogy sokféle különös választ hallhatunk még erre a kérdésre az elkövetkező napokban.

Szintén még a múlt héten dobta fel a Blikk, hogy egy lebukott nyelvvizsgamaffia kliensei között parlamenti képviselők is voltak. Friss fejlemény, hogy az origo úgy tudja: a hírek igazak, a nyelvvizsgájukat vásárlás útján szerző alakok között pedig fideszes, MSZP-s, régi MDF-es és SZDSZ-es is van: fővárosi, parlamenti, kistelepülési képviselők, illetve egy polgármester is. „Emellett rendőrök, katasztrófavédelmi dolgozók, a büntetés-végrehajtás több munkatársa is szerzett így nyelvvizsgát, információink szerint a posztos rendőrtől a felső vezetőig minden szinten vannak érintettek.” Gyönyörű.

A Narancs egyik, számos szállal odakötődő szerkesztője határozottan állítja, hogy a Dunakanyar bársonnyal bélelt ékszeres dobozkájának is nevezhető Dömös község a csend és a béke szigete, ahol legföljebb egy-egy brikettrészeg helyi lakos óbégatása zavarja meg olykor-olykor a fenyőillatú idillt. Különösen sokkoló hát, hogy épp itt sikerült egy vállalkozónak a gengszterfilmekből ismerős metódussal elégtételt vennie a sérelmeiért: a fizetős parkolási szerződését elveszítő férfi ugyanis autójával szándékosan belehajtott az alpolgármesterbe és társaiba. A sérülteket kórházba, a tettest az esztergomi rendőrkapitányságra szállították.

Mi itt a Magyar Narancsnál közismerten mélységesen elítéljük az illegális fájlcserére épülő letöltéskultúrát, a sorozat- és a zenefüggőség (a pornóról most nem is beszélve) azonban súlyos, nehezen gyógyítható betegség, a torrentoldalak pedig az addiktok szörnyű éhségének csillapításával hatalmas társadalmi problémáktól óvják meg a művelt nyugati világot. Éppen ezért együtt érzünk mindazokkal, akik szerint ma gyásznap van a cybervilágban, hiszen befejezte pályafutását az isohunt (nem teljesen önszántából – az okokról bővebben itt olvashat), mely a világ egyik legnépszerűbb torrentgyűjtő oldala volt. Vegyük még hozzá, hogy ma akadozott a posztolás és a like-olás a Facebookon, és máris kétségek nélkül kijelenthetjük: igen sötét nap volt ez a netpolgárok máskor oly színes és szakadatlanul vibráló világában.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.