Mától Lázárnak és Hoppálnak is papírja van róla, hogy megrögzött hazudozók

  • narancs.hu
  • 2015. június 30.

Hírnarancs

Talán ma eldől, csődbe mennek-e a görögök. Forróponti csoportok érkeznek hozzánk az EU-ból, a civilek Lázár és a Fidesz bocsánatkérésére várnak, Repülős Gizi megint lopott és egyre melegebb lesz – hírek egy zűrzavaros napon.

FORRÓ PONTOK

Itt járt nálunk Dimitrisz Avramopulosz migrációs EU-biztos, Budapesten Szijjártó Péterrel együtt tartott sajtótájékoztatót, melynek alkalmából többször is felhívta a figyelmet a menekültügyi helyzet közös, uniós rendezésére, és kiemelte a szolidaritás és a humanitárius segítség fontosságát (itt most tartsunk kis szünetet a sírásnak/röhögésnek). Megtudhattuk: az EU már hivatalosan is elismeri, hogy Magyarország elsődleges célország lett a menekültek körében, hiszen a földközi-tengeri útvonalak helyett ma már a Balkán az embercsempészek fő közlekedési útvonala, s míg korábban koszovói bevándorlók jöttek, most már rengeteg szír, afgán és iraki érkezik Magyarországra.

Avramopulosz és Szijjártó

Avramopulosz és Szijjártó

Fotó: MTI

Mindezt Szijjártó Péter is segített alátámasztani friss belügyes adatokkal: csak ma reggel 9 óra 15 percig (gondoljuk, ez az uzsonnaidő az illetékes szerveknél) 577 illegális bevándorlót fogtak el és regisztráltak, és várhatóan ma is ezernél többen érkeznek az országba. Csak az idén 67 082 illegális bevándorló érkezett, leginkább a szerb–magyar határon keresztül. A hvg.hu tudósítása szerint Avramopulosz nem csupán a magyar igények elismeréséről beszélt, de arról is, hogy 8 millió eurós támogatást adnak a menekülthelyzet enyhítésére, továbbá létrehoznak úgynevezett „forróponti csoportokat”, amelyekkel az illegális bevándorlók visszaküldését, illetve a regisztrációt és a menedékkérelmek elbírálását fogják segíteni az EU határőrizeti szervei, a Frontex és az Europol szakemberei. Ez a bejelentés magát Szijjártót is meglepte, a magyar külügyminiszter eddig úgy tudta, hogy ezeket a csoportokat az EU-n kívül kellene felállítani.

Szijjártó tolmácsolásában Magyarország még mindig vitatja, hogy a Dublin III. rendelkezés értelmében 15 ezer bevándorlót kellene visszafogadnia más nyugati országokból, mert szerintünk ezek a menekültek a magyar előtt már más uniós tagállamot is érintettek.

Szerinte a kerítés csak az illegális bevándorlókat állítja meg, a legális belépőkre nem vonatkozik (értsük: a jó emberek előtt a kerítés nem is materializálódik?). Az EU-biztos szerint ez nem megoldás, viszont elismerte, hogy az országok határainak a védelme tagállami jogkör – magyarul Orbánékra hagyta az egészet.

Csak részben kapcsolódik az ügyhöz, hogy immár a DK debreceni elnöke szerint sincs helye a menekülttábornak a cívis városban (a rendőrök tegnap némi könnygáz felhasználásával vetettek véget a táborban kitört zavargásnak). Varga Zoltán szerint mindennek a Fidesz gyűlöletkampánya az oka – no meg a túlzsúfoltság.

JELENETEK A GÖRÖG TRAGIKOMÉDIÁBÓL

Ún. tárgyalás közben

Ún. tárgyalás közben

Fotó: MTI/AP

Az Európai Bizottság (EB) szóvivője, Margaritis Szkinasz délben megerősítette, hogy tegnap este Ciprasz (TGM-átírásban: Tsziprasz) felhívta telefonon Jean-Claude Junckert, az EB elnökét, akivel egy „last minute” megegyezés feltételeiről beszélgettek, ami tartalmazhatja a hitelfeltételek enyhítését. A görög kormánynak ehhez el kellett volna fogadnia a pénteki javaslatot, amelyet vasárnap tett közzé az Európai Bizottság, s vállalnia, hogy az „igen” szavazat mellett kampányol a népszavazáson – ekkor tárgyalhatnak a hitelek „fenntarthatóságáról”, és Görögország kaphatna 35 milliárd extra gazdaságélénkítő támogatást a regionális alapból. A mostani görög mentőcsomag határideje ma éjfélkor jár le: ha még ma megegyeznek, a hellének esetleg lehívhatnak belőle 7,2 milliárd eurót. Mondjuk, nehéz lenne egy ilyen megegyezést eladni a görög választóknak, akiknek már megígérte a kormány, hogy népszavazáson kérdezi meg, egyetértenek-e vele, más kérdés, hogy e pillanatban (kedd este) hatalmas EU-párti tömeg tüntet Ciprasz ellen és a vasárnapi igenek mellett. Annyi biztos, hogy éjfélig a görögök már nem fizetik ki a ma esedékes 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletet az IMF-nek. És a második helyett inkább egy harmadik csomagról szerettek volna beszélni, de Merkel ezt nem vette be. Este az euróövezet pénzügyminiszterei videokonferenciát tartanak. Éjfélkor minden kiderül – vagy sem.

KÉR-E BOCSÁNATOT LÁZÁR? ÉS A FIDESZ?

A Fővárosi Főügyészség elkészült azzal a törvényességi vizsgálattal, amelyet a Kehi (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) kérésére végzett el a Norvég Civil Alaptól érkező támogatási pénzek szétosztását végző öt hazai civil szervezetnél, három alapítványnál és két egyesületnél – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyészség azt közölte a lappal, hogy három szervezet esetében érdemi intézkedésre nem volt szükség, egy alapítvány elmulasztotta feltenni honlapjára a 2012–2013. évi beszámolókat, ezt jelezték nekik, egy érintett egyesületről pedig az derült ki, hogy nem működik. A felbátorodott lap vezércikke szerint Lázár Jánosnak egyenesen bocsánatot kellene kérnie a norvég pénzek szétosztásáért felelős civilektől, hiszen arra tett tavaly ígéretet, hogy ha a vizsgálatok tisztázzák a szervezeteket, akkor kénytelenek lesznek megkövetni őket. No, erre magunk is kíváncsiak leszünk!

Ekkorát hazudtam, maradhat?

Ekkorát hazudtam, maradhat?

 

Véletlen egybeesés: a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Fidesz és korábbi szóvivője valótlan tények állításával megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. A jogvédő szervezet közleménye szerint a bíróság kötelezte a Fideszt és Hoppál Péter korábbi szóvivőt, hogy a Népszabadságban, a Magyar Nemzetben, valamint a Fidesz.hu oldalon nyílt levél útján fejezze ki sajnálkozását amiatt, hogy azt állította: a szervezet amerikai megrendelésre támadja a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort. No ezt is kivárjuk.

REPÜLŐS GIZI

A nap bűnügye: ismét lecsapott a múlt évszázad korunkban is aktív réme! A police.hu híre szerint egy kónyi családi ház nyitva hagyott ajtaján sétált be, kihúzott egy fiókot, majd elemelt 70 ezer forintot. A 89 éves tettes, aki azért már nincs minden tekintetben csúcsformában, hamar lebukott: előbb a szomszédok tartóztatták fel, azután megérkezett a  pénz gazdája, végül a rendőrök, és elvezették az idős kleptománt – érdekes, talán meglepő, de tette csak vétségnek minősül. Az efféle amatőrizmuson amúgy is túllépett már a 21. századi magyar valóság: immár simán meg lehet rövidíteni akár családok százezreit is, bőven több mint nyomorult 70 ropival, és ehhez még a fiókot sem kell kihúzni.

ÚJRA NYÁR

Már ma is érezhető volt, hogy véget ért a legfeljebb májusi, de néha októberi kitérő: mostantól telivér nyár lesz. Mint friss prognózisunkból is kitűnik, hétvégéig lépésről lépésre erősödni fog a felmelegedés – legkésőbb vasárnap országos kánikula várható, a jövő hét elején pedig még fokozódik is a hőség.

Figyelmébe ajánljuk