Horror a buszon és a metrón, Orbán elrepül Oroszországba

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 4.

Hírnarancs

Balog miniszter énekes bohócnak állt, Orbán házhoz megy a zászlóért, ide meg jön a hőség. De legalább megismerkedtünk a kívül-belül fekete csirkével. Keddi hírek.

Dalra fakadt a miniszter

A hirado.hu tegnap este arról adott hírt, hogy az emberi erőforrások miniszterének annyira megtetszett egy pécsi kórusfesztivál, hogy ezentúl az iskolásoknak is dalra kell majd fakadniuk minden nap. „Az emberi erőforrások minisztere a sikeres fesztivál után bejelentette, hogy a tárca tervei között szerepel a mindennapos éneklés bevezetése az iskolákban. Balog Zoltán azt mondta, ez nem a tananyag növelését jelentené, mert azt inkább csökkenteni szeretnék, inkább egy olyan lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk.”

Azt, hogy a pluszéneklés miként csökkenti a tananyagot, nem tudni, de valószínűleg nem lesz túl népszerű az intézkedés (erről itt írtunk bővebben). Balog miniszter úr az Origónak ma már pontosította tegnapi szavait, eszerint a mindennapos éneklés nem jelent majd mindennapos énekórát. A miniszter hozzátette, az oktatás ügyeit igazgatni olyan, mint autót vezetni, nem jó, ha hirtelen felindulásból ide-oda rángatjuk a kormányt. Később a riporter kérdésére válaszolva elénekelte azt a dalt, melyet minden iskolástól hallani szeretne:

Horror és keménykedés a BKK járatain

Rájár a rúd a BKK-ra. Az Index egy július végi esetről számolt be. Tamás csak haza akart menni a Mercedes Citaro O-530 típusú 134-es busszal. Az egyik pillanatban azonban robbanásszerű, éles, sípoló hangot hallott, majd hirtelen gőz lepte el az utasteret: „Mindenki sikoltozott, menekült, nem tudtuk, robbantottak-e vagy mi történt. Közben mint egy folyó, úgy ömlött végig a padlón valami víz.” A víz a motor olajos hűtővize volt, mely a fedőlapon keresztül tört be az utastérbe, másodfokú égési sérüléseket okozva. „Térdtől lefelé a lábfejemig, az elülső részt leszámítva teljesen lefőtt a bőröm, szó szerint, még a bokámnál is. Mindkét lábamon: a bal lábamat telibe kapta, de a jobbra is jutott rendesen. A térdhajlatomra ment a vízsugár, úgy folyt végig a lábszáramon. Nem valami kis permet, jó vastag sugár, baromi nagy nyomással” – mondta a rosszul járt utas az Indexnek.

Képünk illusztráció. Az ott egy busz

Képünk illusztráció. Az ott egy busz

Fotó: MTI

A Kálvin téri mozgólépcső viszont egy kutyával bánt el. A hvg.hu arról írt, hogy egy Jack Russell terrier két mancsát kapta el a mozgólépcső. Az állatot a katasztrófavédelem emberei szabadították ki, ám a kórházban mindkét lábáról ujjakat kellett eltávolítani. Itt feltehetően a gazdák voltak felelőtlenek, amiért nem vették ölbe a kutyát, mikor a mozgólépcsőhöz értek. A Facebookon terjedő, horrorisztikus részleteket sem nélkülöző beszámoló szerint hiába nyomogatták a mozgólépcső vészleállítóját, az alig akart megállni.

Közben kikerült a BKK honlapjára az új üzletszabályzat tervezete is, mely szerint a mozgólépcsőt nem használhatnák azok a szülők, akik egyedül tolják babakocsiban gyereküket: „A mozgólépcsők babakocsival csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az utazás során a babakocsi szállításához 2 felnőtt kísérő van jelen, és a kapaszkodásban nincsenek akadályozva. Ebben az esetben kötelező a gyermeket a babakocsiból kivéve, lehetőleg a gyermek hordozására szolgáló eszközben vinni, a babakocsit pedig lehetőleg összecsukva kell szállítani a mozgólépcsőn.”

Miután a Kettősmérce ezt kiszúrta, a tervezet lekerült a BKK honlapjáról, majd kiadtak egy nyilatkozatot, mely szerint „technikai és adminisztratív hiba miatt” hibás munkaközi dokumentum került nyilvánosságra. Később az Emmi is nyilatkozott az ügyben, Novák Katalin államtitkár egyeztetést kezdeményezett az ügyben a Főpolgármesteri Hivatallal, mert a minisztérium bekapcsolódna az új szabályzat kidolgozásába.

Az már szinte a normál ügymenethez tartozik, hogy ma reggel ismét elfüstölt egy szerelvény a hármas metró vonalán.

Meglepetés bronz a vizes vébén, Orbán is elugrik Kazanyba

Az oroszországi vizes világbajnokság harmadik úszónapján meglepetésre bronzérmet nyert Kapás Boglárka az 1500 méteres női gyors döntőjében. Az NSO beszámolója szerint Kapás elképesztő hajrával, élete legjobb idejével ért be a harmadik helyre. Délután Cseh László a legjobb idővel jutott döntőbe a 200 férfi pillangón, Hosszú Katinka pedig a 4. legjobb idővel a női 200 gyorson. Tegnap Cseh 50 méter pillangón nyert bronzot, Hosszú Katinka pedig elképesztő világcsúccsal nyerte meg a 200 vegyest, két testhosszal verte a mezőnyt.

Hétvégén Orbán Viktor is ellátogat Kazanyba, megtekinti a sporteseményeket, majd a vizes világbajnokság utolsó napján átveszi a következő, 2017-es vb-t rendező országnak járó FINA-zászlót.

Újabb hőhullám

A negyedik hőhullámra kell felkészülnünk szerdától, hétfő éjfélig másodfokú hőségriadót hirdetett az ÁNTSZ. A napi középhőmérséklet 25–27 fok körül lesz, hétvégére 33–37 fok is lehet. Igyanak sokat, maradjanak árnyékban, vagy inkább a légkondi közelében. Persze a vízpart erre is megoldás.

Kívül-belül fekete csirke

A Nautilus mutatta be ezt az elsőre, de másodikra is inkább ijesztő csirkefajtát, mely kívül-belül teljesen fekete. Az Ayam Cemani névre keresztelt fajt Indonéziában tenyésztették ki, és fekete a tarajától a lábáig, de fekete a bőre, a tollai, a szeme, a nyelve, sőt a belső szervei is. A szervek feketeségét okozó elváltozást fibromelanosisnak hívják, és csak pár évvel ezelőtt sikerült megfejteni a titkát. Ráadásul mindössze három fajnál fordulhat elő ez a mutáció: a svéd Bohuslän-Dals svarthöna, a vietnami fekete H’Mong, valamint a selyemtyúk lehet belül is ennyire sötét.

false

A madárinfluenza miatti korlátozások okán egy fekete csirke eléggé drága, az egynapos csibéért akár 200 dollárt (56 000 forint) is elkérnek, és ebben még nincs benne a szállítási költség.

Figyelmébe ajánljuk