Ki fékezi meg Putyint? Mondjuk Matolcsy lendületben van...

  • 2014. augusztus 29.

Hírnarancs

Putyin nekiugrott Ukrajnának, Matolcsy pedig mint az elszabadult ágyúgolyó. Andy Vajnát is megpiszkálták ma. Izlandon pedig vulkán tört ki. Szélsőséges péntekünk hírei.

Ukrajnában háborús állapotok vannak, orosz egységek állomásoznak az ország területén – a légi felvételek egyértelműen mutatják, hogy Ukrajna keleti részeibe orosz katonák hatoltak be, lehetnek akár ezren is.

Ezért a NATO ukrán tanácsa péntek délután össze is ült, és ezt a megállapítást adta ki: „Moszkva tagadásai dacára mostanra egyértelművé vált, hogy orosz csapatok és felszerelések lépték át illegálisan a határt, és Ukrajna kelei, illetve délkeleti részén állomásoznak. Nem elszigetelt akcióról van szó, hanem egy hónapok óta tartó, módszeres terv része, amelynek célja Ukrajna destabilizációja.” A szövetségben úgy látják, az orosz egységek közvetlenül részt vesznek az ukrajnai katonai műveletekben, míg Oroszország tankokkal, páncélos járművekkel, tüzérségi, illetve rakétakilövő ütegekkel látja el a szakadárokat. Egyben felszólították Moszkvát, állítsa le illegális katonai akcióit, a szeparatisták felszerelését, és tegyen meg mindent a súlyos válság rendezéséért.

false

 

Fotó: MTI

Ám Moszkvát ez nem fogja meghatni. Putyin ugyanis a hónapokkal ezelőtt kidolgozott lemezt tette fel: hogy az ukránok valójában nácik, és ahogy a világháborúban, a keletukrán városokat körbeveszi most az ukrán katonaság, amely lakónegyedeket bombáz, és tönkre akarja tenni az infrastruktúrát, megtörni az ellenállókat stb... Szerinte a kialakult helyzetért nem ő, hanem a gyenge ukrán állam (sic!) a felelős! (Putyin egészen elképesztő kavarásáról itt olvashat bővebben.) Utóirat: eközben a Svájcban tartózkodó Hodorkovszkij tüntetésre buzdít.

Hungary again! Tegnap még az volt a hír, hogy Matolcsy György felesége lehet Balatonakarattya új polgármestere, miután függetlenként indul, de a Fidesz–KDNP támogatásával. Ma már ott tartunk, hogy Matolcsy jegybankja minden bizonnyal lecseréli a forintot. Hétfőn ugyanis sajtótájékoztatót tartanak, ahol a Portfolio.hu információi szerint új bankjegybiztonsági elemeket, csíkokat és jeleket fognak bemutatni. De jut ám a művészetre is! Három részletben kap 450 millió forintot az operaház a Magyar Nemzeti Banktól, amelyből hegedűket és más vonós hangszereket vásárol – írja az Origo. Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy egyelőre nem vettek semmit, még keresik a szóba jöhető hangszereket. Az Opera az MNB társadalmi felelősségvállalás programjának keretében kap támogatást. A program alapján a jegybank kétmilliárd forint forintot oszt szét, ennek háromnegyedét az Opera, a Szépművészeti Múzeum és a Művészetek Palotája kapja.

Azt írja a 444.hu, hogy nemcsak a kaszinóüzletben érdekelt Andy Vajna, a magyar kormány filmügyi kormánybiztosa. „Cégjegyzéki kimutatás bizonyítja, hogy továbbra is érdekelt egykori filmforgalmazó cégében, az Intercomban. Pedig a magyar-amerikai üzletember filmbiztosi kinevezése előtt, 2011 őszén a parlament kulturális bizottságának kijelentette: A Black Hole-t eladtam, a Digic Picturesnek már csak az eddigi üzlettársam a tulajdonosa, az Intercom érdekeltségeiről egy éve lemondtam.” Arról, hogy Andy Vajnának még mindig köze van az Intercomhoz, amely újabban Vajna által támogatott filmeket is forgalmaz, itt olvashat bővebben.

Eközben négyes szintre, az eddigi jelentősből súlyos kockázatra emelték Nagy-Britanniában a terrorfenyegetés-riasztást az ötből. A belügyminiszter, Theresa May azzal indokolta a készültség szigorítását, hogy Szíriában és Irakban a helyzet fokozódik, és tudatában vannak annak, hogy az ezekben az országokban működő terrorszervezetek támadásra készülnek a nyugati intézmények ellen.

Izlandon pedig kitört a Bardarbunga vulkán. A Bardarbunga nagyjából évszázadonként egyszer tör ki, legutóbb 1910-ben volt rá példa. További részletek itt.

Figyelmébe ajánljuk