Kiakadtak a tanárok az oktatáspolitika PÖCS-ein

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 27.

Hírnarancs

A pedagógusok nem akarnak egymás besúgóivá válni. Érpatak ura jól megnézte magát Budapesten. Kerítésépítésben egyet lépünk előre, kettőt hátra. Borongós hétvégi híreink.

A közoktatás átalakításának legújabb fejleményeként, a pedagógusok minősítési és előmeneteli rendszeréhez kapcsolódva sorra alakulnak az iskolákban a pedagógus önértékelési csoportok (népi elnevezésükön PÖCS-ök). E kollektívák feladata lesz, hogy a kollégák és a szülők véleményét összegezve, a tanfelügyeleti rendszer kiegészítéseként értékeljék az éves minősítési eljárásba bevont pedagógusok munkáját. Ezzel párhuzamosan készül a tanárok iskolán belüli és kívüli viselkedését szabályozni hivatott Pedagógus Etikai Kódex is. Nem mindenki örül a változásoknak. A napokban a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai közleményben tiltakoztak a felülről kikényszerített etikai normák ellen. Mint írják, „büszke, gondolkodó értelmiségiként elfogadhatatlan, hogy viselkedésünket, öltözködésünket, magánéletünket hatalmi szóval szabályozzák”.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A zuglói Bóbita Óvoda munkatársai az önértékelési rendszer ellen keltek ki. Szerintük az eljárás „a kollégák közreműködésére számító besúgórendszert kíván felépíteni. Etikátlan és szakmailag is elfogadhatatlan, hogy egymás bírálatára köteleznek bennünket. Sokéves együttműködésen alapuló, akár baráti, akár kollegiális kapcsolatokat kívánnak ezzel tönkretenni, a kollektívákat megosztani”.

Orosz Mihály Zoltán nézett, mint a moziban

Szombaton a Budapest International Documentary Festival keretében az Urániában mutatták be Benny Brunner holland rendező Az Érpatak-modell című dokumentumfilmjét. A vetítésen néhány tucat hívével – köztük Zagyva György Gyulával – az oldalán megjelent Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere is. A nagyobb balhé elmaradt, OMZ csak a sajtónak nyilatkozva és a film utáni beszélgetésen bírálta a rendező állítólagos szélsőliberális, a nacionalizmust elutasító és objektivitást nélkülöző hozzáállását. Tudósításunkat és kritikánkat itt olvashatja, a hvg.hu beszámolójában pedig videón is megnézheti a történteket.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Kerítés: bontják vagy építik?

Áder János köztársasági elnök a hazai humanitárius állapotokhoz képest eddig feltűnően hallgatag volt menekültügyben, de most végre az asztalra csapott. A magyar kormányhoz persze ezúttal sem volt egy szava sem, ellenben felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy növelje a szíriai menekültek ellátására fordítható összeget, és támogassa Orbán Viktor múlt heti EU-csúcson elővezetett javaslatait.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján

Fotó: MTI/EPA/Matt Campbell

Az index próbált meg utánajárni annak, mikor léphet életbe a hermetikus határzár a magyar–horvát határon is. Nem sok sikerrel: lehet, hogy már hétfőn elindul a második „új időszámítás”, elképzelhető, hogy szerdán tolják a helyükre a gyodával felszerelt vagonokat, de az sem kizárt, hogy a tárgyalások hatására a magyar kormány megtartja a jelenlegi rendszert, és inkább Ausztria felé vonatoztatja a naponta belépő 8-9 ezer menedékkérőt.

Közben a szlovén szakaszon a hatóságok egyszerűen felszedték a pár nappal korábban telepített pengés határzárat, a Belügyminisztérium fondorlatos indoklása szerint azért, mert „a drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként került sor”.

Szuperhold-fogyatkozás lesz az éjszaka

Szokatlan égi jelenséget figyelhetnek meg éjjel a szerencsések. A telihold körülbelül 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lesz, mint egyéb alkalmakkor, ráadásul a Föld árnyéka is rávetül majd, így kis időre narancsszínűre változik. Kár, hogy a tüneményt meglehetősen kellemetlen időpontban, 4:47 és 5:23 között láthatjuk csak teljes pompájában, és a zord időjárási körülmények is bezavarhatnak még. De ne csüggedjenek, addig is olvassanak Narancsot!

false

 

Fotó: Komka Péter/MTI

Figyelmébe ajánljuk