László Petra „tudtán és akaratán kívül” rugdosott menekült gyerekeket

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 30.

Hírnarancs

A radikális tévé síró riporterét hozza címlapján a Heti Válasz, szegény Simicska Lajost mindenfelől ütik, Putyin meg bekeményített Szíriában. Döbbenetes szerdai hírek.

„Egész életemben klasszikus családot akartam, sok gyerekkel, boldogsággal. És erre, tudtomon és akaratomon kívül, megrúgtam egy gyermeket” – nyilatkozta a holnap megjelenő Heti Válasznak László Petra az interjú online ajánlója szerint. A Jobbik-közeli N1TV operatőre azután tett szert világhírnévre, hogy szeptember 8-án, a röszkei gyűjtőpontnál belerúgott egy menekülő kislányba, majd kigáncsolt egy kisfiát cipelő szír férfit. Utóbbi eset megítélése azóta vitatott, a Mandiner videóval, a Heti Válasz képsorozattal igyekezett bizonyítani, hogy a szír futballedző és László lába valójában nem is találkozhatott. Magunk a végleges ítéletalkotással megvárnánk Puhl Sándor és Bede Ferenc megszólalását, bár az minden szögből biztosnak tűnik, hogy az eleve botladozó Osamát legalábbis megzavarta László Petra feltűnően a férfi felé lendülő lába.

Visszatérve az interjúból kijött részletre, abból kiderül, hogy az eset óta László és családja folyamatos félelemben él, jóllehet érte már őket ennél nagyobb tragédia is, az operatőr első gyermeke egynapos korában meghalt, második gyermekével pedig elvetélt. Szőnyi Szilárd, a Válasz főszerkesztő-helyettese Facebookján azt írta: „Aki ezek után is gyalázza ezt a nőt, az velejéig romlott ember.”

Bűnügyek

Elsőfokon letöltendő börtönbüntetést kapott a Sukoró-ügyben Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV egykori értékesítési jogi igazgatója. A szolnoki bíróság Tátraira négy, Császyra három és fél év szabadságvesztést szabott ki. A bűncselekmény minősítése különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete: az ítélet szerint az államot 1,2 milliárd forintos kár érte volna, ha Joav Blum üzletember telekcserével valóban megszerzi a sukorói területeket. A védőügyvédek felmentésért, a vádhatóság képviselői súlyosbításért fellebbeztek.

Társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettében találta bűnösnek a Pesti Központi Kerületi Bíróság Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-es politikusokat. A vád szerint Dávidék hangfelvételekkel fenyegetőzve érték el, hogy Almássy Kornél 2008 szeptemberében visszalépjen az MDF elnökjelölt-jelöltségétől. Az ítélet nem jogerősen megrovás, a vádlottak és az ügyészek is fellebbeztek.

Lajos-ügyek

Rég volt, tán igaz sem

Rég volt, tán igaz sem

Fotó: onceasoroksari.tumblr.com

Bár 9 évig a kutyát nem zavarta, ma a Fővárosi Közgyűlés szabálytalan teljesítés miatt felmondta a Simicska-féle Mahir Cityposter közterületi hirdetésekre szakosodott céggel kötött szerződését. Tarlós István indoklása szerint azért nem szúrt szemet korábban a szerződés, mert „a Fővárosi Közgyűlés el volt foglalva olyan ügyekkel, mint a 4-es metró szerződései vagy a közműcégek privatizációs szerződései”. A Mahir úgy véli, Budapest elállása jogellenes, és bűncselekmény elkövetésének gyanúját is felveti, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A másik zászlóshajó, a Közgép uniós pályázatai körül az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF kellemetlenkedik. A Népszabadság szerint a revizorok több közgépes projektben is szabálytalanságokat tártak fel (a beruházások összértéke 162 milliárd forint volt), pénzügyi korrekciós javaslataikat már meg is küldték az Európai Bizottságnak, jogi ajánlásaikat pedig a magyar ügyészségnek.

A szintén Simicska érdekeltségi körébe tartozó – Fonyó Károly által elnökölt – veszprémi kézilabdaklubtól látványosan állnak el az állami szponzorok. A névadó MKB júliusban jelentette be, hogy megszünteti a csapat támogatását, és a vs.hu szerint hamarosan a Magyar Villamos Művek is hasonló elhatározásra juthat.

Külügyek

Oroszország ma bombázni kezdett Szíriában. A cél hivatalosan az Iszlám Állam hadállásainak támadása, de az akció egyes kritikusai szerint a Putyin által támogatott Aszad elnök ellenzéke is kaphat a csapásokból.

A német belügyminisztérium állítólag egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely lehetővé tenné a menedékkérők megállítását a határon. A magyar határon létesült konténersorokhoz hasonló tranzitzónákban 48 órán belül döntenének arról, hogy a külföldi jogosult-e a menedékjogi kérelem benyújtására, bár hogy e döntésnek milyen kritériumai lennének, még nem egészen világos.

Figyelmébe ajánljuk