Szíria a következő célpont? – Barack Obama és Vlagyimir Putyin lassan harcba száll

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 29.

Hírnarancs

Obama és Putyin Szíriáról egyezkedett az ENSZ-ben. Elkészült az első német menekültügyi törvénycsomag. Döntött a parlament: épülhet a horvát határzár. Tarlós eltüntetné Simicska hirdetőoszlopait. Eltűnhet a malária? Wilson és Arvo Pärt tallinni előadása premier után weben is elérhető.

Horvát határzár? Igen!

Elhárultak az akadályok az újabb kerítés építése elől. 136 igen, 26 nem szavazat és 2 tartózkodás mellett megszavazta ma a parlament azokat a törvénymódosításokat, amelyek a menekültek polgári és büntetőügyeiben eljáró bíróságok illetékességét a horvát határon előállt helyzethez igazítják. A határozatot a kormánypártok mellett jobbikos és LMP-s képviselők is megszavazták, az MSZP tartózkodott. Amikor a törvény hatályba lép, a határzár telepítése után egyenletesebb lesz a bíróságok terhelése (jelenleg a gyorsított eljárásokban csak a már így is súlyosan túlterhelt szegedi bíróságok járhatnak el). A módosítással a Baranya, Zala és Somogy megyei (a horvát határ átlépéséhez kapcsolódó) ügyekben a megfelelő pécsi és a zalai bíróságok fognak eljárni.

Valahol új határ épül

Valahol új határ épül

Fotó: MTI/Varga György

A módosításról a Fidesz is elismerte, hogy jobb lett volna egy általános szabály, mint hogy jobbról-balról foldozgatják. „Teljes védelmi vonalnak” kell felállnia, hogy olyan egységes rendszer jöjjön létre, ami képes a migrációs helyzet hatékony és gyors kezelésére – fejtette ki a módosítás előterjesztője, Tuzson Bence államtitkár.

Kié lesz Szíria?

„Az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt” is a több mint 4,5 éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében – mondta az ENSZ-közgyűlés általános vitáján hétfőn Barack Obama amerikai elnök. „De be kell ismernünk, hogy annyi vérontás, annyi mészárlás után nem lehet visszatérés a háború előtti status quóhoz” – tette hozzá, zsarnoknak nevezve Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Obama szerint Szíriában „irányított (hatalmi) átmenetre” van szükség. Obama szerint el-Aszad és moszkvai szövetségese, Vlagyimir Putyin olyan lépéseket tett, amik visszavetették országaikat az időben.

Ehhez képest szintén tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárta ki, hogy orosz harci gépek légicsapásokat hajtsanak majd végre Szíriában, támogatást nyújtva a Bassár el-Aszad elnökkel szövetséges hadseregnek az Iszlám Állam szervezetével szemben.

Vagyis egyelőre épp nem egyezik az amerikai és az orosz stratégia, de annyi biztos, hogy mindkét elnök szívesen vesz részt az ország érdekében és az ISIS ellen különböző beavatkozásokban.

Bizakodók

Bizakodók

Fotó: MTI

„Semmit nem zárunk ki. De ha cselekednünk kell, azt csakis a nemzetközi normák teljes betartásával fogjuk megtenni” – jelentette ki Putyin New Yorkban az ENSZ Közgyűlés idei ülésszakáról tudósító újságíróknak, miután másfél órán át tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel. Putyin – a tudósítások szerint – kizártnak nevezte, hogy országa szárazföldi harcoló alakulatokat is küldjön az ISIS ellen. Az orosz elnök ezúttal is bírálta Obamát és François Hollande francia elnököt, akik újra és újra Bassár el-Aszadnak a hatalomból való eltávolítását szorgalmazzák. Az orosz elnök szerint mivel ők nem szíriai állampolgárok, ezért nem kell beavatkozniuk egy másik ország vezetőjének a kiválasztásába.

A másfél órás találkozóról amerikai részről csak Obama elnök kíséretének egy tagja nyilatkozott a sajtónak. Eszerint Obama és az orosz elnök megállapodtak, hogy utasítják katonai vezetőiket, folytassanak tárgyalásokat, és elkerülendő valamennyi konfliktus a Szíria légterében végrehajtott esetleges műveletek során – derül ki az Index összefoglalásából.

Itt a német menekültügyi törvénycsomag. Szigor vagy realitás?

A német kormány kidolgozta azt a törvénycsomagot, amely a menekültválság kezelése érdekében a menekültügyi és egyéb törvényeket módosítaná. Van benne gyors kiutasítás, pénz helyett természetbeni ellátás, nyelvtanfolyam, lakásépítés, és 2 milliárd euró a tartományoknak. A törvénycsomagról már ezen a héten tárgyalhat a szövetségi parlament, és várhatóan november elsejétől léphetnek életbe a változtatások – írja részletekbe menően az Index a Spiegelt idézve.

Búcsú Simicska oszlopaitól

A Fővárosi Önkormányzat a tervek szerint októberben egyoldalúan szerződést bont Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel, és elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopot. A főváros tíz év után (véletlenül) jött rá, hogy előnytelen, és a kötelezettségek szempontjából súlyosan egyoldalú szerződést kötött egykor az önkormányzat és a Mahir Cityposter.

Eltűnhet a malária?

Lehet, hogy akár huszonöt éven belül – 2040-re – eltűnhet a Föld színéről a malária – írja a 444.hu. Ezt fogalmazta meg ugyanis az ENSZ-főtitkár megbízottja, Ray Chambers és az ügyben elkötelezett üzletember, Bill Gates közös jelentésükben.

A közlemény szerint a betegséggel való leszámolás eredményeként 11 millió embert lehetne megóvni, és annak gazdasági előnyei akár a 2000 milliárd dollárt is elérhetik. Gates több milliárd dollárral támogatja a malária elleni harcot, és erre buzdít másokat is. Szerinte a betegség kiirtása „az egyetlen fenntartható megoldás”. Nem mindenki ennyire optimista, mivel az ezt célzó korábbi kísérletek eddig rendre elhaltak. Az Egészségügyi Világszervezet  például korábban épp az idei évet lőtte be a maláriás halálesetek számának nullára csökkentésére, ami aligha valósul meg.

Wilsoni elveszett Paradicsom

Online is megtekinthető (ráadásul ingyen, itt ni) Robert Wilson legújabb rendezése, a tallinni Adam’s Passion, melynek során először dolgozott együtt Arvo Pärt zeneszerzővel.

false

 

Fotó: Arte

Figyelmébe ajánljuk