Matolcsy sötét erőket sejt amögött, hogy minden jegybanki adatot ki kell adni

  • narancs.hu
  • 2016. április 4.

Hírnarancs

Mészáros Lőrinc bevonul Dunakeszire, Fodor Gábor élettársa miniszteri biztos lett, a parlamentben trollkodott a Jobbik, a lengyel templomokban pedig kiálltak az abortuszért. Hírek!

Matolcsy mindent megmutat

Matolcsy György azt javasolta hétfőn a parlamentben, hogy a jegybanki alapítványok ellenőrzésébe – akár visszamenőleg is – vonják be az Állami Számvevőszéket, írja az MTI. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az azonnali kérdések órájában Tóth Bertalan szocialista képviselő felvetésére kijelentette, hogy a Pallas Athéné Alapítvány minden közérdekű adatot ki fog adni. Ám a kérdések között az MNB-vezér azért kifejtette, hogy nem is érti, „Kinek az érdeke, hogy minden jegybanki adatot ki kell adni? Sehol Európában nincs ilyen.” Van egy ötletünk: pl. a magyar emberek érdeke, talán.

false

 

Fotó: MTI

A múlt héten két fontos döntés is született  az MNB alapítványainak szerződéseivel és az ezeket eltitkolni szándékozó törvényjavaslattal kapcsolatban. Szerdán a Kúria jóváhagyta az egyik ilyen ügyben a korábbi jogerős döntést, csütörtökön pedig az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta azt a törvényjavaslatot, amely szerint az MNB közpénzei alapítványi keretek között elvesztik közpénz jellegüket.

Bocik Budapesten

Tejtermelők tiltakozásképp végighajtottak fél Budapesten néhány állatot, mert a tejfelvásárlási árak még az uniós és magyar támogatásokkal együtt sem fedezik a költségeket, és az importdömping letöri az árakat. A teheneknek a turisták és a fővárosiak egyformán meglepődve örültek az utcán. A tüntetők petíciót vittek a Nébih elnökének, aki azt mondta, hogy több ellenőrzést is indítottak az ágazat védelme érdekében.

false

Fotó: MTI

Mit mond a CIA?

Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, melyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) továbbított a lengyel belbiztonsági szolgálatnak – közölte a Rzeczpospolita című lengyel napilapra hivatkozva az MTI. Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója az MTI kérdésére azt mondta, hogy a magyar kormány a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről, tájékoztatást kérnek az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről. A nagy világlapok eddig nem számoltak be a hírről, és a német címlapokon is hiába keressük, úgyhogy egyelőre óvatosan érdemes kezelni.

Van baj az oktatással

„A köznevelés, oktatás helyzete jelentősen romlott, és ez objektíven mérhető például a PISA-felmérésekben vagy az innovációs mutatókban. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit az oktatás érdekében” – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A jövőért, gyermekeink oktatásáért című konferencián – tudósít maga az MTA.

A nép szavaz-e

Szerdán dönt a Kúria a vasárnapi boltzárat érintő népszavazás kérdéséről, ekkor kiderül, hogy elfogadják-e az MSZP-s Nyakó István beadványát. A történetet a kopaszokkal már túl jól ismerjük, a 444.hu itt összeszedte a lehetséges döntési lehetőségeket és az azt követő reakciókat.

Terjeszkedünk? Terjeszkedünk?

Ma reggel írtuk meg a legújabb örömhírt: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége a West Hungária Bau Kft.-vel közösen építheti meg az új iskolát és mellette egy sportcsarnokot is Dunakeszin.

Nocsak, nocsak

Miniszteri biztos lesz Fodor Gábor élettársa: Czeizel Barbara, az autizmus korai fejlesztési területén elismert hazai szakember a korai intervenció ügyéért felel majd, és egy több mint ötmilliárd forintos keretösszegből a korai fejlesztést célzó programot is indít Balog Zoltán minisztériuma, amely főként uniós fejlesztési forrásokból gazdálkodik majd.

Czeizel Barbara és Fodor Gábor

Czeizel Barbara és Fodor Gábor

Fotó: MTI

A Jobbik troll

Széttrollkodta a Jobbik a hétfői azonnali kérdések órájának megszokott menetrendjét a parlamentben. A jobbikos képviselők összesen 50 azonnali kérdést nyújtottak be Orbán Viktor miniszterelnöknek a korrupció témájában. A házszabály szerint valamennyi kérdést meg kellett hallgatni, akkor is, ha a kérdezett személy nincs jelen. A koreográfia mind az 50 kérdés esetében az volt, hogy Lezsák Sándor alelnök felolvasta a kérdést, megkérdezte, megfelel-e Lázár János válaszadóként, a jobbikosok pedig ezt mind az 50 esetben visszautasították. Orbánnak elvileg a soron következő harmadik ülésen kell válaszolnia a kérdésekre, ami valószínűleg jó pár hétig el fog tartani. Az akció az obstrukció egy sajátos formája volt, válaszok nem hangoztak el, viszont jó időre megbénította az azonnali kérdések óráját.

Lázár János szerint a kormány mindig készen áll arra, hogy a munkáját firtató kérdésekre válaszoljon, ezt akadályozta most meg a Jobbik az akciójával. Sőt, szerinte megdöbbentő, hogy a jobbikosok elvették az ellenzéki képviselők jogát attól, hogy a kormánytól kérdezhessenek. A miniszter vizsgálatot követel. Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint pedig egyszerűen csak „erkölcstelen, pofátlan, a joggal való visszaélés” volt a parlamenti performansz.

Az abortusztilalom a téma a lengyel templomokban

A lengyel katolikus egyház és a kormányzó Jog és Igazságosság párt alkujaként teljes abortusztilalom jöhet Lengyelországban. Ez ellen demonstráltak vasárnap Varsóban és több lengyelországi városban.

false

De katolikus nők a templomban is tiltakoztak az agyrém ellen, sorra hagyták el a templomokat a misék azon pontján, amikor a papok beolvasták az erről szóló püspöki körlevelet.

A Gazeta Wyborcza videóján a varsói Szent Anna-templomban történtek láthatók: néhány tiltakozó nemcsak elhagyta a templomot a szertartás vége előtt, de hangot adott nemtetszést kifejező véleményének is. A videó itt megtekinthető.

Bis 120!

Spiró György ma 70 éves.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Figyelmébe ajánljuk