Orbán kínos helyzetben: a magyar lakosság kétharmada bemutat neki

  • narancs.hu
  • 2015. október 16.

Hírnarancs

Simicska Lajos még Rejtő Jenőt is kenterbe veri, ha igaza van. De igaza van? Ki hülyít kit? A horvát határt lezárjuk. A bolgároknál tragédia történt, a törökök pedig lelőttek valamit. És itt a nap felmérése. Pénteki híreink.

Éjjel lezárjuk a horvát határt

Pénteken éjfélkor Magyarország lezárja a horvát–magyar zöldhatártMiután a csütörtöki EU-csúcson nem született arról döntés, hogy közös uniós erők védjék Görögország külső határait, az viszont továbbra is elvárás, hogy a tagállamok védjék meg külső határaikat, a nemzetbiztonsági kabinet úgy döntött, hogy Magyarország szombaton 0 órától teljes mértékben érvényesíti a schengeni szabályokat a horvát–magyar határon, vagyis életbe lép a határzár” – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. Az M1 zágrábi tudósítója eközben arról számolt be, hogy Horvátországnak csak két terve van: ha a magyar határzár csak lassítja a menekültáradatot, akkor megpróbálják bővíteni az országban a menekültellátó intézményeket és elszállásolni a migránsokat, ha azonban a menekültáradatot teljes mértékben blokkolja a magyar fél, akkor Szlovénia felé terelnék az emberáradatot. (A horvátok este lépnek hivatalosan az ügyben.) A szlovén miniszterelnök minderre azt mondta, intenzíven készülnek a megfelelő döntésre arra az esetre, ha Magyarország lezárja a horvát–magyar határt, mégpedig úgy, hogy ők is lezárják a schengeni külső határukat. Témába vágó, szomorú hír, hogy mindeközben a bolgár–török határnál lelőttek egy határátlépő menekültet.

Simicska nyert vagy vesztett?

Tegnap robbantották Simicskáék a bombát, hogy Andy Vajnát megelőzve, már korábban megszerezték a Tv2-t. Az ügyben még mindig nem látni tisztán – lövésünk sincs, kinek lehet igaza –, a helyzet számos kérdést felvett.

A legfrissebb az ügyben, hogy ma délután abszurdnak nevezték a Tv2 eladói, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, hogy Fonyó Károly cége, a Megapolis lenne a televízió új tulajdonosa. Fonyóék állítólag fantazmagóriában utaznak. A Simon–Dederick-páros azt mondta a tenyek.hu-n megjelent interjúban: a csatorna „jelenleg is a mi tulajdonunkban van, ahogy eddig is, és az október 15-én bejelentett tranzakció lezárásáig ügyvezetőként is az eddig megszokott, normál üzemben működünk. Nem tudunk és nem is akarunk minden híresztelésnek utánajárni”. Fonyó bár este kirúgta őket, a páros szerint állítólag nem is kereste őket Tv2-ügyben. Fonyó azonban állítólag – ezt az Indexnek mondta – már ki is fizette a Tv2-t. Minden dokumentálva van arról, hogy hogyan zajlott az adásvétel – mondta még el Fonyó. Az Index cikke összeszedte, hogy milyen kérdések merülnek fel az eset kapcsán. Az elhúzódó jogi vita per pillanat garantáltnak tűnik.

Meglepő EU-s felmérés

Meglepetésként ható felmérést publikált az Eurobarometer – olvasható az index.hu uniós blogján. A magyarok nagyjából kétharmada több területen látna szívesen uniós megállapodást, és csak egyötödük akarja az ellenkezőjét. A 69 százalékos eredménnyel a magyarok valamivel az EU-átlag felett, a volt szocialista tagállamok közül a legmagasabb arányban pártolnák, hogy több legyen a döntés közösségi szinten. Azaz: ez elég meglepő annak fényében, hogy hónapok óta folyik a csapból a kormánypropaganda, és erre a lakosság – derül ki más felmérésekből – vevő is.  Ha ez az eurobarometeres felmérés igaz, akkor a magyar lakosság jelentős részének alapvetően tér el a véleménye Orbán Viktorétól. A cikk szerint ugyanakkor „látszik, hogy sokkal nagyobb kihívásnak tartjuk a bevándorlást, mint korábban. A tendencia az egész EU-ra jellemző, mert amíg korábban csak a sokadik helyet szerezte meg az aggódási listán, most a másodikra ugrott elő. Ezzel párhuzamosan a terrorizmus is látványosan előrébb lépett. Magyarország mindkét kérdésben holtversenyben a második legmeredekebb emelkedést mutatta be 2013-hoz képest (nyolcról 65, illetve ötről 29 százalékra). Úgy tűnik, célba talált a kormány »nem veheted el a magyarok munkáját« feliratú plakátja is. Csak a szlovákok ellenzik jobban, hogy egyes ágazatokban szükség lenne legális bevándorlókra (72 százalék).”

De mit lőtt le Törökország?

A török légierő a szíriai határnál lelőtt egy… Egyelőre nem tudni, mit. Egyes források azt mondják, vadászrepülőt, más pedig azt, hogy drónt. Eközben Oroszország közölte, egy sem hiányzik a Szíriában állomásozó vadászgépeik, illetve drónjaik közül. Ha ez így van, akkor ebből nem lesz gubanc.

Németország kenőpénzt juttatott a FIFA-nak?

A Spiegel szerint a FIFA végrehajtó bizottságának a tagjait fizette le a német fociszövetség annak érdekében, hogy elnyerjék a 2006-os világbajnokság rendezési jogát, ezt egy titkos kasszából fedezték, amelyhez a pénzt az Adidas vezére adta, majd utána a FIFA falazása mellett fizették vissza a cégvezérnek a pénzt – írja a hvg.hu. A lap szerint az akkori pályázati bizottság vezetőjének, Franz Beckenbauernek és a DFB-elnök Wolfgang Niersbachnak is tudomása volt a feketekasszáról. A szövetség emberei, írja a lap, megtalálták a módját a kölcsön visszafizetésének, amikor 2005-ben az Adidas-vezér bejelentkezett a pénzért: a FIFA cinkos segítségével a német szövetség hivatalosan egy nyitóünnepségre adott 6,7 milliós hozzájárulást, majd az eseményt törölték. A FIFA-számlára fizetett pénzt aztán egy Louis-Dreyfushoz tartozó genfi bankszámlára utalták. A német szövetség hangsúlyozta, hogy a vb-rendezés jogának elnyerésével kapcsolatban a DFB nem tárt fel szabálytalanságot, nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy a kampányuk idején szavazatokat vásároltak volna a DFB korábbi illetékesei.

Figyelmébe ajánljuk