Orbán „megvédi Európát”, kéretlenül is!

  • narancs.hu
  • 2015. október 21.

Hírnarancs

Kovács Béla ártatlan, László Petra migránsnak készül, Aszad elugrott Moszkvába, Vajnának még várnia kell, új TF épül és a sok eső után végre némi napsütés – hírek egy derengő szerdáról.

Orbán Madridban

Európa lakossága túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit – vélekedett ma Orbán Viktor holmi oktondi újságírók kérdésére válaszolva Madridban, amikor megérkezett az Európai Néppárt kongresszusára (lásd a hirado.hu tudósítását). "Schengen egy érték, amelyet védenünk kell" – tudtuk meg tőle, no meg azt is, hogy nem várható a horvát zöldhatár megnyitása, mert – s innentől ismét idéznénk lánglelkű vezetőnket: a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.  A jogos újságírói kérdésre (Miért akarják megvédeni Európát, amely láthatólag nem kér ebből?), a mi miniszterelnökünk azt bírta válaszolni: biztos benne, hogy az emberek többségének nem tetszik az, ami történik, és nemcsak a magyaroknak, hanem az európaiaknak sem. Utóbbiak persze valószínűleg maguk is rájöttek arra, amit előbbiek már rég tudnak: OV-től felesleges bármit is kérdezni, egyenes választ meg hiába is várnak tőle.

false

 

Fotó: MTI

 

László Petra perel, majd emigrál

László Petra, a menekültrugdosással világhírűvé vált  operatőr és „ártatlanságáért” küzdő férje beperelné az utóbb fociedzőként azonosított Oszama Abdel-Muhszen al-Gadab-ot, aki a kisfiával a karjában vágódott hasra mellette, derült ki az orosz Izvesztyijának adott interjújából, melyről az index számolt be. Erre az ad számukra okot, hogy a szír férfi állítólag megmásította vallomását: eleinte a rendőröket okolta azért, hogy elesett, majd László Petrát. A szélsőjobbos N1TV tévé egykori munkatársa a Facebook ellen is pert akar indítani, mert szerinte a közösségi portál törölte az őt védő oldalakat, miközben a tettét elítélő csoportok tovább működhettek. Amint lezárult a pere, családjával Oroszországba költözik, Magyarországon ugyanis nem érzi magát biztonságban. A család már tanul oroszul! Amúgy itt egy felvétel a perre vitt esetről, elemezgesse, aki otthon titokban maga is Puhl Sándor. Az ártatlanságról meg annyit, hogy ezt (amint belerúg egy menekülő fiúba, majd egy lányba) viszont soha nem tudná letagadni.

 

Aszad Moszkvában

Alaposan meglepett mindenkit Aszad szír elnök, amikor elismerte: kedden meglátogatta patrónusát és gyámolát, Putyin elnököt Moszkvában, akinek nem győzött hálát adni irhája és rezsimje (időleges) megmentéséért. Az elemzők szerint (lásd például a BBC tudósítását) már az is nagy szó, hogy el merte hagyni Damaszkuszt – erre 2011, a polgárháború kirobbanása óta nem nagyon volt precedens. Az oroszoknak hála, azonban egyre magabiztosabb – bár a látogatásról maga is csak az után számolt be, hogy biztonságban hazatért a szír fővárosba. A tárgyalások eredményeiről, a hivatalos közleményekben szereplő, néha kifejezetten abszurd süketelésen felül, csak találgathatunk, de alighanem folytatódnak az orosz katonai akciók, mindenekelőtt a Csecsenföldön már bevált „precíziós” bombázások.

 

KGBéla interjú

Interjút adott a Népszabadságnak az orosz kémgyanús Kovács Béla, akinek mentelmi jogát múlt héten függesztette fel az Európai Parlament, és mint most kiderült, jóban van az európai szélsőjobb doyenjével, idősb. Le Pennel is (megjegyeznénk: Le Penék már a családi alapú pártgazdálkodással is mintát nyújtottak Európának). A jobbikos Kovács legfontosabb üzenete: a Fidesz az ellenzéki pártok bármely tagjával megteheti ugyanezt, hiszen a kémkedéssel való gyanúsítás antidemokratikus fegyver a jelenlegi kormánypárt kezében. S bár magunk is tudjuk, ki mindenkit nyilvánított már kormánypártunk külföldi érdekek kiszolgálójának, van egy olyan halovány sejtelmünk, hogy konkrétan K. Bélát talán nem minden alap nélkül vegzálják itthon és külföldön.

Kiállunk Kovács Béla mellett facebook csoport borítóképe

A Kiállunk Kovács Béla mellett facebook csoport borítóképe

 

 

 

Vajna még várhat

Mint a Világgazdaság mai cikkéből is kiderül, Andy Vajnáéknak várniuk kell a Gazdasági Versenyhivatal döntésére, hogy engedélyezi-e a tranzakciót, mielőtt még birtokba vennék a TV2-t. Ez a lap szerint még egyszerűsített eljárás esetén is beletelhet három hétbe, tehát leghamarabb november közepén ülhetnek be a tutiba. Igen ám, de a  másik vélelmezett vásárló, az opcióval élő Fonyó Károly és cége még meg sem kereste a GVH-t. Nem tudjuk, mi lesz még itt, de – már csak az esti BL-meccsekre való tekintettel is – jónak látjuk elővenni a popcornt és a sósperecet.



Szellemét a tűz nem égeté meg

A Testnevelési Egyetem hírnevéhez méltó újraépítéséről határozott a kormány, a korszerűsítés eldöntött tény, csak idő kérdése – tudtuk meg magától  Mocsai Lajostól, a büszke rektortól (lásd például  24.hu tudósítását). A TE atlétikai csarnoka és a 350 fő befogadására alkalmas aulája múlt csütörtökön égett le és vált használhatatlanná. A katasztrófában több elhunyt és élő sportoló emléktárgya, valamint a már 166 tenyérlenyomatot őrző Sportcsillagok Fala is megsemmisült.  Mocsai szerint a kormány az egyetem „területbeli, funkcióbeli, működésbeli tekintélyéhez” (bármit is jelentsenek ezek) méltó sport, illetve oktatási-, kutatási felületet célzó tervet támogat és fogad el. Így is van ez rendjén: ha már egyszer pótolják a megsemmisült sportcsillagok falát, akkor úgy illő, hogy mindjárt egy egész egyetemkomplexumot is építsenek köré!

 

Párás, hűvös, de néha azért napos ősz

Csendes, száraz, többször is ködös, néha napos, a nappal is visszafogott (éjjel pedig kifejezetten alacsony) hőmérsékletek alapján már novemberi, pedig a naptár szerint még csak októberi napok elé nézünk – derül ki e hétre, benne a háromnapos ünnepre szóló prognózisunkból. Azért a következő napokra se várjunk nagy javulást: hétvégére is csak 1-2 fokkal lesz melegebb, de kirándulóidőnek pont megteszi!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.