Orbán eldobja a politikai korrektséget

  • narancs.hu
  • 2015. október 22.

Hírnarancs

A miniszterelnök Madridban szólt Európához, Gyurcsány pedig már a kormányzásra készül. A Kossuth rádiónak nem kell „nagyimrés–raineres” interjú '56-ról, Csehországot pedig elmarasztalta az ENSZ, mert rosszul bánt a menekültekkel. Ha Amerikában él, már fizethet a YouTube-ért, ha pedig Norvégiában, akkor induljon ezeréves viking kardot keresni.

Orbán: Gazdagok vagyunk és gyengék

Orbán Viktor az Európai Néppárt vezetőinek csütörtöki találkozóján vett részt Madridban, és ha már ott volt, beszédet is tartott, a téma természetesen a menekültválság volt. A hvg.hu szerint a miniszterelnök megismételte korábbi állításait, miszerint egy rendezetlen népvándorlással áll szemben Európa, melynek súlyos következményei lehetnek. Európa ugyanis gazdag, de gyenge, ami a lehető legrosszabb kombináció. Orbán el is dobná a politikai korrektséget, hogy nyíltan lehessen beszélni a problémákról. Ilyen például, hogy jóval többen érkeznek a kontinensre, mint arra előzetesen számítottak az európai vezetők, viszont a „lakóhely szabad megválasztása nem része a nemzetközi jognak”, ezért nem is kell befogadni őket. Orbán elmondta, hogy fontos számára a keresztény értékrend, de pusztán együttérzésből nem szabad saját érdekeinkkel ellentétes döntéseket hozni. A magyar vagy a német, de az osztrák életszínvonal is azoknak jár, akik ezt kiérdemelték. Ezért mindenkit abban kell segíteni, hogy visszatérjen saját hazájába. A saját határainkat pedig meg kell védeni, és ha ezt nem tudjuk a görög partoknál megtenni, akkor a magyar, illetve a szlovén határon kell. A Néppárt korábbi alelnöke szerint a muszlimok nem felelősek a Közel-Keleten a szélsőséges kisebbség cselekedeteiért, de az félelmet keltő, hogy a migránsok 70 százaléka fiatal férfi: „inkább tűnnek egy hadseregnek, mint bevándorlónak”.

false

 

Fotó: MTI

Gyurcsány Orbán utánra készül, egyből kormányozna

A DK elnöke délután mutatta be legújabb röpiratát, melynek címe: Sokak Magyarországa. Gyurcsány maffiaállamnak nevezi az ország jelenlegi berendezkedését, és szerinte Orbán hatalmát „a szervezett felvilág építésére, a belső kör meggazdagodásának megszervezésére használja”. A dolgozat szerint az ellenzéknek három teendője van ahhoz, hogy győzni tudjon. Először is kell egy erős vezető, aki jó stratéga, tud kompromisszumot kötni, de a konfliktusokat is vállalja. Ehhez persze jól jön némi közéleti, esetleg kormányzati tapasztalat, és kockázatosnak tartja, hogy párton kívülről importáljanak miniszterelnököt. Gyurcsány neveket nem ír a röpiratban.

A második szükséges feltétel, hogy a pártok összhangban dolgozzanak, a jelenlegi választási rendszer ugyanis erre kényszeríti az ellenzéki erőket. Meg is alapítaná a mindenkit összefogó Demokrata Pártot. Természetesen cselekvési tervre is szükség van, de Gyurcsány úgy látja, az Orbán utáni rendszer programjának megalkotása menne legkönnyebben az ellenzéki pártoknak.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Gyurcsány egy esetleges ellenzéki győzelem esetén sem állítaná vissza a 2010 előtti állapotokat, mert Orbán annyira megváltoztatta a rendszert, hogy az nem fordítható vissza egyhamar. A közmunkaprogramot például nem szüntetné meg, csak átalakítaná.

Unalmas lesz október 23.

A miniszterelnök épp Madridban van, a hétvégét pedig Brüsszelben tölti a rendkívüli uniós csúcson, így kihagyja a pénteki ünnepi megemlékezéseket. Áder János sem lesz Magyarországon az ’56-os forradalom és a rendszerváltás ünnepén. Az államfő Németországba megy a bajorországi magyar szervezetek meghívására, és a Müncheni Főkonzulátus ünnepi rendezvényén mond majd beszédet. A hivatalos állami ünnepségeken Orbánt Simicskó István, Ádert pedig Kövér László fogja helyettesíteni.

Az MSZP központi ünnepségét ma tartotta Kaposváron, a párt politikusai amúgy önkormányzati rendezvényeken vesznek majd részt országszerte. A legnagyobb ellenzéki megmozdulást civilek tartják majd a Nemzeti Múzeumnál. A Szabad a Gazda elnevezésű eseményt a Vajda Zoltán-féle Új Magyar Köztársaság szervezi.

A Jobbik viszont igazi sztárvendégekkel készül a Corvin közben. A párt vezetői mellett fellép többek között Gregor Bernadett, az Új Színház művésze, Rudán Joe, a Pokolgép volt énekese, és Szíva Balázs, a Romantikus Erőszak énekese is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Letiltotta a Kossuth rádió a Rainer M. Jánossal készült interjút. Az 1956-os Intézet vezetőjével a rádió riportere felvette az interjút a november negyedikei adásba, ám a főszerkesztő azt letiltotta, mondván: „nagyimrés–raineres narratíva nem kell”. Részletek a történész Facebook-oldalán.

Csehország rosszul bánt a menekültekkel, az ENSZ elmarasztalta

Az ENSZ szerint a cseh hatóságok rendszeresen megsértették a hozzájuk került menekültek és bevándorlók jogait. A jelentés szerint a csehek 90 napig tartották megalázó körülmények között a menedékkérőket, akiket sokszor minden pénzüktől megfosztottak, hogy kifizettessék velük a „költségeket” – számolt be a BBC. Az egyik ilyen helyszín a cseh igazságügyi miniszter szerint „rosszabb, mint egy börtön”. Zeid Raad Al Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte Milos Zeman cseh elnököt is idegenellenes kijelentései miatt. Noha az európai országok korlátozzák a menekültek mozgását, Husszein szerint a cseh példa kivétel, mert sehol nem tartották fogva ilyen hosszú ideig a migránsokat. A cseh kormány még nem reagált.

Itt a fizetős YouTube

Régóta tervezték, ma viszont el is indult a YouTube fizetős szolgáltatása, a Red. A havi tízdolláros előfizetési díjért reklámmentesen lehet videókat nézni, sőt le is lehet tölteni azokat, hogy olyan helyen is lehessen videózni, ahol nincs internet. A fizetős YouTube-on akkor is lehet zenét hallgatni, ha más applikációra váltunk a telefonon, és idővel exkluzív tartalmak is érkeznek az előfizetőknek. A szolgáltatás egyelőre csak Amerikában érhető el.

Alföldi Róbert elhagyja Magyarországot

De május végén visszajön. A Népszabadság a 48 éves színész-rendező hot! magazinnak adott interjúját szemlézi, melyben Alföldi elmondja, hogy elsősorban dolgozni megy Németországba, Franciaországba és Dél-Koreába. Régóta vágyik rá, hogy nyugodtabb környezetben éljen, ezért már a bútorait is árulja.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

1200 éves viking kardot talált a horgász

Csak megpihenni ült le egy horgász Norvégia déli részén, amikor rábukkant az értékes leletre – számolt be a The Local. A 77 cm hosszú kard nagyon jó állapotban van, és egy kis fényesítés után akár ma is használható lenne, csak a nyele hiányzik – mondta a lapnak Jostein Aksdal archeológus. „Ha elolvad a hó, visszamegyünk oda, ahol ezt a kardot találták, hátha találunk más tárgyakat, esetleg egy sírt, melynek segítségével kideríthetjük a kard történetét. Ez egy elég általános kard volt i. e. 750–800 körül, de drága is, aki ilyet használt, az nagy hatalmú ember lehetett.”

Figyelmébe ajánljuk