Szijjártó a poltpéterek országából üzeni, hogyan is kell viselkednie egy európai embernek

  • narancs.hu
  • 2016. május 24.

Hírnarancs

Beszóltak az osztrákok, Szijjártó meg vissza, Polt Péter nem mond le, újabb uszodai erőszak. Hírek.

Illúzió jobbról, balról
Ma tartotta első közös sajtótájékoztatóját a nemrégiben beiktatott új osztrák szövetségi kancellár, Christian Kern és az alkancellár, Reinhold Mitterlehner, ahol Kern máris elővette Orbán Viktort. A Kleine Zeitung osztrák lap értesülései szerint ugyanis Kern azt mondta „illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azzal, hogy az államot egy vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi”. Szijjártó Péter rögtön közölte, hogy szerinte meg „illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése”. Majd a biztonság kedvéért még hozzátette, hogy európaiatlannak és elfogadhatatlannak tartja, hogy országunkat és vezetőnket bárki „kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel”. Ahogy ugyebár tette azt Kern elődje.

Támadás!
Az Alkotmánybíróság (AB) közlése szerint egy magánszemély adott be ellenindítványt a betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen kedden. Még épp időben, a határidő ugyanis holnap, szerda délután jár le. Az indítvány gazdája szerint a kvótás népszavazás ellentétes az alaptörvénnyel, mert a benne megfogalmazott kérdés nem tartozik az országgyűlés hatáskörébe, ráadásul az unió közös politikájára vonatkozik. A beadó kifogásolta továbbá azt is, hogy a Házbizottság nem európai uniós pontként szavazott a határozatról, ezért közjogilag is érvénytelennek tartja. A beadványról az AB értesítette a Köztársasági Elnök Hivatalát és a Nemzeti Választási Bizottságot, jogszabály szerint az AB-nek 30 napja van az indítvány kivizsgálására. Így leghamarabb is ősszel kerülhet sor a népszavazásra.

Én? Lemondani? Minek?
Polt Péter nem érzi úgy, hogy oka volna lemondani legfőbb ügyészi pozíciójáról csupán azért, mert a felesége az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója és felügyelőbizottsági elnök, illetve tag két MNB-alapítványban is – derült ki a Népszabadság mai interjújából. A kérdezz-felelekből azt is megtudhattuk, hogy az ügyészségen bizony csapatmunka folyik, soha nem egy embertől függ egy ügy kimenetele, az ügyész a törvénysértéssel megy szembe és kész, ennyi. Egyébként Polt szerint igenis vannak korrupciós ügyek, és még sikerek is, mint a futballcsalások elleni eljárássorozat vagy a zsebre bírságoló rendőrök ügye. Ilyen esetben a politikusokat (és lehetőleg a legfőbb ügyészt is) meg hagyja csak mindenki békén.

Tiszta vizet az uszodákba!
Újabb uszodai erőszak történetét olvashattuk ma: ezúttal az Átlátszót kereste meg egy neve elhallgatását kérő, harmincas évei végén járó nő, akit kilencéves korában egy akkor híres és elismert úszóedző molesztált, fogdosott és terrorizált. A kislányt az edző végül a Margit-szigeten meg is erőszakolta, az ügyből azonban nem lett feljelentés, az edző pedig azóta meghalt.

Táborfelszámolás
Ma hajnalban kezdtek neki a görög–macedón határ görög oldalán létesített óriási menekülttábor felszámolásához. Idomeniben nagyjából 8000 menekült tartózkodott, őket buszokkal szállítják máshol kialakított táborokba, délig 23 busszal több mint 1100 embert vittek el. Az újságírókat kitiltották a helyszínről, csak a görög közszolgálati média munkatársait engedik be, az ő tudósításaik alapján az akció eddig zavartalanul folyik. A felszámolást több száz rohamrendőr biztosítja, de a művelet békésen zajlik, nagyobb atrocitások nem történtek. A felszámolás nagyjából 10 napig fog tartani, a menekülteket pedig újonnan kialakított menekültügyi központokba viszik, az ígéret szerint sokkal jobb körülmények közé, mint ahol eddig voltak.

Figyelmébe ajánljuk