Újabb nagy pedagógustüntetés jön, de közbelép a Fidesz feljelentőembere

  • narancs.hu
  • 2016. május 23.

Hírnarancs

Na ugye, hogy zöld lett Ausztria! Simi hátrál, Sallai R. B. nagyot ment a parlamentben. Hétfői hírek.

Nem lesz szélsőjobbos elnöke Ausztriának

Pedig tegnap még úgy tűnt, hogy a szabadságpárti Norbert Hofer befut. De ma, amikor a 700 ezer megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, kiderült, hogy a zöldpárti Alexander Van der Bellen győzött, igaz, alig több mint 31 ezer szavazattal. Egyébként imponáló részvételi arányokat produkáltak a szavazók, a 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, vagyis 4,6 millióan. Van der Bellen a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

false


Mi van, Lajos, nem kell a rádió?

„Megvette a Class FM 100 százalékát a Sláger Rádió Zrt. A hírt Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója jelentette be” – írja a nol.hu. A Sláger Rádió Zrt. tulajdonosa 85 százalékban Michael McNutt, 15 százalékban a Marquard lapkiadó, de a lap szerint „szakmai segítséget nyújt az az Emmis Communications nevű cég is”, amely 2009-ig a Sláger Rádiót üzemeltette.

Az adásvételt ma jelentették be, ám a vevőnél sokkal érdekesebb az eladó személye, hiszen a rádiót működtető társaság eddig Simicska Lajos tulajdona volt. Valahogy nem csodálkozunk rajta, hogy ő semmit nem nyilatkozott az ügyről, ám az felettébb érdekes, hogy a Népszabadság kérdésére, miszerint tárgyalt-e a tulajdonosváltásról kormányzati politikusokkal vagy személyesen Orbán Viktorral, McNutt azt válaszolta, „semmiféle politikai jellegű diszkusszió nem volt, a miniszterelnökkel sem tárgyalt”. Az új tulaj hozzátette, hogy normális körülmények között a kérdést is furcsának tartaná, ugyanakkor nem lepődött meg, „mert a médiatörvény bevezetése óta látni lehet, hogy a médiaszabadság sérült Magyarországon”.

A Class FM frekvenciaengedélye novemberben lejár, a tulajdonosok szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meg fogja azt hosszabbítani. Tudja fene, bár az biztos, hogy Simicska kivonulásával valamelyest jobbak a kilátásaik.

Júniusban újrakezdjük – A pedagógusok nem adják fel

„Hamarosan vége a magyar oktatás egyik legforrongóbb tanévének. Eljött az ideje az értékelésnek, a bizonyítványosztásnak. A Tanítanék Mozgalom ezért minden tanárt, diákot, szülőt és az oktatás megújításáért, gyerekeink jövőjéért tenni kívánó magyar polgárt közös tanévzáróra hív!” – olvashatjuk a mozgalom Facebook-oldalán, amelynek legfontosabb része az a bejelentés, hogy június 11-én, 15 órakor a Várkert bazárnál demonstrálnak. „Nem állunk meg. Már így is rengeteg dolgot értünk el az elmúlt fél évben. A megkezdett munkát folytatnunk kell, addig küzdünk, amíg el nem érjük közös céljainkat. A tanévzárón természetesen osztályozni is fogunk. Osztályozzuk a saját teljesítményünket, és osztályozzuk a kormányét is. Annyit már előre elárulhatunk: lesz, akinek ősszel pótvizsgáznia kell. Gyere el Te is, hogy minél többen oszthassuk ki a kormány bizonyítványát!” – írják.

Mások meg feljelentést írnak.

A Blikk számolt be arról, hogy Tényi István, a Fidesz feljelentőembere nemrégiben a Tanítanék Mozgalom arcát, a Teleki Blanka igazgatóját, Pukli Istvánt nyomta fel: „minősülő közfeladati helyzettel visszaélés bűntett gyanújával" fordult a rendőrséghez. „A felmondását leadó pedagógus veszélyesnek tartotta a megfogalmazásokat, valamint kifogásolta azt is, hogy a média intézményben való nagyfokú jelenléte ellehetetleníti az iskolai oktatást. Ez ellen az intézmény vezetője semmit nem tesz. A helyzetet tulajdonképpen ő maga idézte elő. Az intézmény vezetője később maga is utalt rá, hogy a tiltakozó pedagógusnak távoznia kell az intézményből” – írta a rendőrségnek Tényi, s emiatt Pukli ellen a a BRFK Bűnügyi Szervek Kiemelt Ügyek Főosztálya Bűnügyi Támogató Osztály nyomoz.

false

 

Sallai R. Benedek performansza

Az LMP-s politikus papírlapokon jelezte mondanivalóját a parlamentben a fideszes Pócs János felé. Ahogy azt a hvg. hu írja, a fideszes képviselő felszólalásában – ami gyakorlatilag egy kérdés volt Fazekas Sándor szakminiszterhez – arról beszélt, hogy miközben az LMP-s Sallai R. Benedek élesen bírálja a kormány vidékfejlesztési politikáját, egy alapítvány vezetőjeként ő lett volna a felelős az utolsó túrkevei szélmalom felújításáért. De az bizony összedőlt.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő tiltakozott Pócs felszólalása ellen, kifogásolva, hogy kormánypárti képviselő egy ellenzékit bírálva kérdezi a kormányt úgy, hogy arra nincs lehetősége reagálni az érintettnek. Szerinte az azonnali kérdés műfaja nem erre való.

 

Gulyás, az örökmozgó

A tavaszi ciklusban már nem, de az ősszel várhatóan benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát – mondta Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese a Magyar Hírlapnak. Vajon hányszor fog még ilyet mondani 2018-ig?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?