Véres délkörök

  • narancs.hu
  • 2014. október 1.

Hírnarancs

Újabb egyetemi erőszak, népirtó Hágában, Navracsics és Szijjártó. Zsírosak, rágósak a szerdai hírek.
Radovan Karadzic

Radovan Karadžić

 

A nap legfontosabb cikkét az Index hozta: ebben újabb, ezúttal jogászhallgató egyetemista lány lép a nyilvánosság elé, aki ellen a gólyatáborában (még tavaly) szexuális erőszakot követtek el. A cikk nem csupán az esetről, hanem legfőképp az utána következő eltussolási gyakorlatról szól – eléggé hátborzongató olvasmány. A téma beemelése a közbeszédbe az év egyik legfontosabb eseménye, úgyhogy vegyenek egy nagy levegőt, és olvassák végig a szöveget itt.

És ha már gyomorforgatás, gyorsan essünk túl azon a híren is, hogy Radovan Karadžić, az egykori boszniai szerb elnök, a közismert háborús bűnös, aki nyilvánvalóan (de nem feltétlenül bizonyíthatóan) egyik politikai felelőse a boszniai háború során megvalósított népirtásnak, megkezdte záró védőbeszédét a Hágai Nemzetközi Törvényszéken. És pont úgy viselkedett, ahogy az ilyen alakok szoktak: a srebrenicai mészárlást (vagyis azt az aktust, amikor 1995 nyarán a Szerb Köztársasági Hadsereg kivégzett közel 9 ezer bosnyákot) „mítosznak” nevezte, a boszniai szerbeket pedig ártatlanoknak. Ítélethozatal: jövőre. Az ügy jelentőségéről lásd korábbi cikkünket itt.

Gyorsan írjunk is valami megnyugtatót! Szijjártó Péter ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Villa Medicit dunakeszi villáját teljesen törvényesen vásárolta. És ha ő mondja, akkor az egészen biztosan úgy is van!

Jó, akkor vissza a horrorhoz: az USA-ban is van már ebolás beteg! Viszont a Libériából az országba érkezett férfi csak kevés emberrel került kapcsolatba a karanténba kerülése előtt, így az amerikai járványügyi hatóság szerint nincs ok a pánikra. Egyelőre.

A Hírnarancs bepötyögése közben szorongatják Navracsics Tibort az EP-ben. Az Index percről percre adja – a biztosjelölt igazi lózungművészként válaszolgat eddig úgy az antiszemita írók tananyagba emelésével (Magyarországon mindenki imádja a sokszínűséget), mint például a civil szervezetekkel (ő + a civilek = puszipajtások) kapcsolatos kérdésekre, nem mintha bárki is azt várta volna, hogy majd éppen most mond valami komolyan vehetőt és tisztességeset ez az ember.

Figyelmébe ajánljuk