Vaszily Miklós Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget

  • narancs.hu
  • 2020. június 29.

Interaktív

A cég egyik fele az Index pénzügyeit is menedzselő cég tulajdonosáé, a másik egy olyan bizalmi vagyonkezelőé, amely Mészáros pénzét forgatja.

Pár hete friss médiacég alapításában vett részt Vaszily Miklós – írja a G7. Mint ismert, az MTVA volt vezetője, a TV2 elnöke márciusban megszerezte az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését. A új Progress Média Hungary nevű cég ezúttal nem (csak) tulajdonosai miatt érdekes, sokkal inkább amiatt, hogy kinek a pénzét forgatják.

A lap cikke szerint a májusban bejegyzett Progress alapításakor az egyik tulajdonos Vaszily volt, míg a másik egy olyan társaság, amelynek a két tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János és a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István. Tima egyébként együtt ül Vaszilyval a TV2 igazgatóságában is.

Ám alig egy hónap elteltével a Tima és Fedák közös cége eladta a részét a vadiúj cégben a Bizalom Vagyonkezelő Kft-nek, aminek egy Nagy László nevű szekszárdi vállalkozó mellett szintén Tima a tulajdonosa. E Bizalom Vagyonkezelő Kft. viszont ahogy arra már utaltunk, nem a tulajdonosa miatt érdekes, hanem azért, kinek a pénzét kezeli. A cég ugyanis egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő.

A bizalmi vagyonkezelők olyan cégek, amelyek valaki más rájuk bízott vagyonát kezelik, jellemzően úgy, hogy sosem derül ki, ki biztosította a pénzt és ki a kedvezményezett. Ebben az esetben viszont egy cégbíróságnak benyújtott dokumentumból egyértelműen kiderült, hogy kit takar az úgynevezett vagyonrendelő – tehát az, ki adja pénzt – és a kedvezményezett. Mert véletlneül mindkettő Mészáros Lőrinc – írja a G7.

A lap azt is közli, tudni lehet, hogy Mészáros eddig 500 millió forintot rakott a Bizalom Vagyonkezelőbe.

A G7 elérte az új cég, a Progress Media ügyvezetőjét, Kovács Gergelyt, aki ugyanezt a pozíciót tölti be a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégénél, a Visus Investnél. Kovács a lapnak azt állította, hogy a Progress Media sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni, a cég ugyanis tévéműsor-gyártásra készül.

Figyelmébe ajánljuk