Benedek sem hoz meleget – időjárás a héten

A csütörtöki hidegbetörés tökéletesen beváltotta a legrosszabb előzetes forgatókönyveket. Az ország jó részén tényleg a múlt hétfőn publikált, sajnálatosan pontosnak bizonyuló előrejelzésünkben vizionált „emmerichi” hangulat köszöntött be. A tomboló hideghullám persze arra is remek példát nyújtott, hogyan érheti a hatóságokat látszólag teljesen felkészületlenül egy efféle extrém időjárási esemény, dacára annak, hogy a prognózisok mindezt már jó előre beharangozták. Igen, ezek az előrejelzések természetesen nem tudják felvázolni a hóba-jégbe ragadt tízezernyi autót, sokszor okkal pánikoló, s bizony néha óvatlan utasaikkal együtt – ehhez tényleg filmrendezőnek vagy határozottan profi katasztrófavédőnek, felkészült politikusnak kellene születni (s lehetőség szerint ezekben a pozíciókban dolgozni).

A krízishelyzetek és a csak hajszál híján megúszott humanitárius katasztrófa mellett látszólag kisebb jelentőségű fejlemény, hogy szombatra és vasárnapra virradóra is megdőlt a hőmérsékleti minimumrekord. Konkrétan szinte egész télen nem volt olyan hideg, mint szombat hajnalban Vásárosnaményban.

S bár vasárnapra virradóra is szinte mindenhol fagyott – leszámítva a nyugati, délnyugati határszélt –, napközben változás kezdődik. Ennek felelőse az a mediterrán ciklon, amelyet a minket is elárasztó jéghideg, sarkvidéki levegő, valamint a Földközi-tenger feletti enyhe, páradús légtömegek találkozása generált. Ezeket a rendszereket sokszor hívják genovai ciklonnak, mivel középpontjuk éppen a Genovai-öböl felett található – mindez nem véletlen: a benyomuló hideg levegő éppen az Alpoknak az öböltől északra lévő nyúlványain áthatolva kapja meg a maga ciklonikus perdületét. Vasárnap délután a kiterjedt rendszer középpontja pontosan itt is tartózkodott – erre ékes bizonyíték egy olasz bajnoki meccs elmaradása. Hétfőre azonban felénk (is) helyeződik a rendszer csapadékmezeje – azért kapnak belőle szomszédaink is, bőven. A mediterrán ciklon egy kicsit enyhébb levegőt szállít hozzánk – ez nem is annyira a hétfői napközbeni hőmérsékletekben, hanem a keddre virradó éjszaka fagymentességében mutatkozik meg. Eközben kiterjedt csapadék várható, ami viszont csak délen lesz egyértelműen eső – északon havas eső, sajnos ónos eső, és főképpen a hegyekben havazás is várható. Még kedden is csapadékos (ekkor inkább már egyértelműen esős, sőt néhol záporos, zivataros) időre számíthatunk, majd estére többnyire el is áll, sőt zömmel kiderül az ég. Sajnos ezzel együtt megint fagypont alá süllyed a hőmérő hajnalra, amit viszont szerdán a hét legkellemesebb napja követ: enyhe és zömmel napos, miközben e héten kivételesen a szél is mérséklődik. Ám már éjszakára megérkezik a következő adag csapadék, s megint egy mediterrán ciklon révén – megjegyeznénk: ettől a ponttól kezdve kissé bizonytalanná válik az előrejelzés. Nemcsak ekkor éjjel, hanem csütörtökön, sőt esetleg még péntek első felében is sokfelé várható eső. A nappali hőmérsékletek mérséklődnek, ám a sok felhőnek hála, sem csütörtökre, sem péntekre virradóan sem fog kiterjedten fagyni. Igen ám, de péntektől eme ciklon hátoldalán ismét hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe (heves széllökések kíséretében), ezúttal hó nem lesz belőle, de visszatérnek az éjszakai fagyok, miközben a hétvégén, sőt még a jövő hét elején is igencsak mérsékelt lesz a napi felmelegedés (s az a bizonyos 5-6 fok most már nem olyan sok…).

Sándor, József, de különösen Benedek ezúttal tehát nemhogy zsákban hozzák a meleget, de igencsak szűkmarkúan bánnak vele – a népszerű hiedelemre rácáfolva idén várat magára a tartós enyhülés. De hát tudjuk, az efféle időjósló napok által nyújtott naiv prognózisok beválása igen erős szórást mutat – e tekintetben figyelmükbe ajánlanánk a heti print számunkban megjelenő cikkünket.

Péntekig is csak viszonylag

Hétfőn délelőttől kezdve egyre több helyen várható csapadék – ez délen eső, északon vegyes halmazállapotú lesz, de a hegyekben tartósabb havazás sem kizárt. Emellett több helyen várható ónos eső – ami ismét kritikus közlekedési helyzetet okozhat a továbbra is havas-jeges utakon. A legmagasabb hőmérséklet többnyire csak 1 és 5 fok között, Kelet-Magyarországon (főképpen a Tiszántúlon) és a déli határ mentén azonban 6 és 9 fok között várható, miközben élénk déli-délkeleti szél fog fújni. A keddre virradó éjjel szinte országszerte csapadékos lesz, ami mindenhol átválthat esőbe. A minimumok már csak néhol alakulnak 0 fok közelében – többnyire +2, +6 fok várható (azaz nem süllyed sokat a hétfő nappalihoz képest). Kedden a nap első felén sokfelé várható csapadék, ami néhol záporszerű lesz – délután már inkább csak délen és keleten eshet, majd estére ott is eláll (éjjel azután a Dunántúlon lehet még kisebb eső). Az élénk, helyenként erős és immár (dél)nyugati szélben már 7, 12 fokos maximumok várhatók. Szerdára virradóan viszont ahogy kiderül, s a szél is mérséklődik, ismét mélyre süllyed a hőmérő szála. Inkább csak az átmenetileg ismét felhős-csapadékos Dél-Dunántúlon és a Tiszántúlon marad 0 fok felett, máshol mindenhol fagyni fog. A szerda kifogástalan tavaszi nap lesz – sok napsütéssel, enyhe széllel és 10–16 fokos csúcshőmérsékletekkel. Estére azután ideér a következő mediciklon: országos csapadékhullás kezdődik – igaz, a felhős, esős időben a hajnali minimum-hőmérséklet sem lesz olyan alacsony (+1, +7 fok).

Csütörtökön mindez folytatódik rendületlenül (mondjuk egyre inkább délen és keleten fog esni), miközben ismét megélénkül, felerősödik az északnyugati irányú légmozgás. A hőmérséklet is visszaesik jó öt fokot: 5–10 Celsiusnál nem lesz több. Péntekre virradóan is sok lesz a felhő, s tovább erősödik a szél is – miközben a minimumok 0 fok körül alakulnak. Napközben kezdetben folytatódik a felhők dominálta időjárás, sőt a magasban érkező hűvös levegőnek hála, nyugaton és északon könnyedén átválthat havas esőbe is az egyre gyérebb csapadék. Déltől kezdve azután nyugat felől fokozatosan mindenhol alábbhagy az immár hóval keveredő esőzés, lassan kitisztul – de a továbbra is viharos északnyugati szélben még a névlegesnél is kevesebbnek érezhetjük a papíron 2–8 fokos, amúgy sem túl imponáló csúcshőmérsékletet. Ahogy éjszakára nagyjából kitisztul az ég, úgy süllyed egyre mélyebbre a hőmérséklet – szombat hajnalban csak kevés helyen marad 0 fok körül a minimum, zömmel ugyanis többfokos fagy várható.

A szombat voltaképpen kellemes kirándulóidőt hoz: a most már északi szél is mérséklődik majd kicsit. Igaz, a 3–8 fokos hőmérsékleti plafon így március harmadik dekádjában már nem számít valami combosnak. Vasárnapra virradóra ismét kiterjedt, erős fagyok, sokfelé –5 fok alatti minimumok várhatók, napközben pedig folytatódik az előző napok kora tavaszt meghazudtoló időjárása sok felhővel, kevés napsütéssel, helyenként (főleg délen és nyugaton) további, most már vegyes halmazállapotú csapadékkal, s az ország zömén 5 fok alatti (alig valamivel 0 fok feletti) délutáni hőmérsékletekkel. Kedves olvasóink inkább ne is várják a májust – de még az áprilist se nagyon!

Figyelmébe ajánljuk