Egyelőre tovább enyhül – időjárás a héten

Hét közepére már egészen kellemes hőmérsékletekre számíthatunk – igaz, csütörtöktől az esők is megjönnek!

A tavasz a közhiedelem szerint akkor az igazi, ha folyamatosan, megállás nélkül eszkalálódik – nos, ennek a kissé agresszív, ugyanakkor naiv elvárásnak az évszak korántsem szokott megfelelni. Az előttünk álló egy hét mindenesetre nagyjából teljesíti majd e merész reményeket is – legalábbis rövid távon és szokás szerint csalóka módon. Ennek pusztán annyi a feltétele, hogy a most tőlünk északkeleti központtal elhelyezkedő anticiklon hátoldalára és egyben egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerüljünk, s ezek együttes hatására enyhe, de nedves levegő sodródjon térségünkbe. Ennek megfelelően már a hét első felében megenyhülnek az éjszakák, s hét közepétől mindenhol fagymentesek lesznek. Ezzel együtt a nappali hőmérsékletek is emelkednek – szinte mindennaposak lesznek a 15 fok körüli maximumok. Szerdától vasárnapig több fokkal a márciusi átlag felett leszünk – ezzel együtt ilyenkor egyáltalán nem ritka az efféle enyhe idő. Ne felejtsük: az adott napra számított sokévi átlag ebben az évszakban tipikusan az adott értéknél magasabb és alacsonyabb napi értékek átlagából tevődik össze. A Kárpát-medencét vagy a mediterráneumból érkező enyhébb vagy a sarkvidéki hűvösebb levegő uralja – az átlagos idő mindig átmeneti.

A hét közepétől felhősebb időnk is lesz, és időről időre kisebb esők, záporok is előfordulnak – de hát ezt megint csak megszokhattuk már a tavasztól. Más kérdés, hogy a középtávú előrejelzésekben, természetesen a távlatra jellemző nagy bizonytalanság mellett, már a térség áramlási, cirkulációs rendszerének teljes átrendeződése látszik. Valószínűleg jövő hét közepétől derekas hidegbetörés kíséretével jelentősen visszaesnek a mért maximális hőmérsékleti értékek – ezúttal több fokkal a sokévi átlag alá. Némely prognózisokban már szinte a haditudósítások hangján írnak a tavasz valószínű meghátrálásáról és a sarkkörnél összegyűlt hideg levegő előrenyomulásáról. De ne fessük a falra az ördögöt, inkább élvezzük az időben kissé előreszaladt tavasz nyújtotta örömöket – a remek kirándulóidőt (alkalmanként esőkabáttal, esernyővel kísérve). Ilyentájt már áprilist, májust vagy rögvest nyarat vizionáló olvasóink is meg kell, hogy értsék: ha most hirtelen olvadna meg az Alpokban (és a Kárpátokban) összegyűlt töménytelen mennyiségű hó, akkor vinne mindent, mint a piros ász. Ebből a szempontból jól is jöhet, ha néha megakad az enyhülés (s hátha idén nem áprilisban fagy el a gyümölcsösök java). Egyelőre persze tisztességgel (habár csillapodó mértékben) áradnak észak- és nyugat-magyarországi folyóink, s utóbbinak akad egy mellékes, hasznos következménye is: a Zala árhulláma jótékonyan tölti fel a Balatont, ami így szépen lassan visszanyeri ideális vízszintjét. Ez a mércén pont a bűvös 100 centiméter – nem kell félni, ez nem azt jelenti, hogy a tavon mindenhol csupán méteres lesz a víz.

Idővel felhők érkeznek

Hétfőn zömmel napos és garantáltan száraz időnk lesz, 10 fokot közelítő csúcshőmérsékletekkel. A mérsékelt szél legfeljebb a Dunántúlon élénkülhet meg (az uralkodó szélirány e napon délkeleti). Keddre virradóan még sokfelé fog fagyni – de ahol nem (leginkább az Észak-Dunántúlon), ott is legfeljebb 0 fok körüli hajnali minimum várható. Kedden szikrázó napsütésben tovább melegszik az idő: már 9–13 fokos maximumokra lehet számítani, élénk délkeleti irányú légmozgás mellett. Szerdára virradóan már csak kevés helyen fagyhat – viszont sokfelé hajnalban sem megy 3-4 fok alá a hőmérséklet. Napközben kicsit több lesz a felhő, mint korábban, de eső továbbra sem várható – és már 12–17 fokos maximumok lesznek. Élénk, helyenként erős déli szél várható. A csütörtök hajnal már mindenhol fagymentesnek, sőt határozottan enyhének mutatkozik (2–8 fokos minimumok!), köszönhetően a sok felhőnek. Napközben többfelé várható eső – igaz, nem túl jelentős mennyiségben. Ennek dacára sem esik vissza a hőmérséklet, 10–17 fok így is meglesz.

A péntek hajnal ismét csak kifejezetten enyhe lesz (3–8 fok), ugyanakkor sokfelé csapadékos (esős, néhol záporos). Nappal erősen felhős, borult időnk lesz, többfelé előforduló esők mellett az előző napihoz hasonló hőmérsékleti értékekre (10–17 fok) számíthatunk. Szombatra virradó éjjel ismét várhatók esők – a minimumok (3–8 fok) ilyentájt maximumként is elmennének. Szombaton zömmel felhős, többfelé esős időben 11–17 fokig emelkedik a hőmérséklet – az ország délnyugati felén viszont a nap is kisüthet. A hét utolsó napjára virradó éjszaka is felhős, néhol csapadékos, éppen ezért enyhe lesz. Vasárnap még nem várható jelentős változás nagyjából a szombatihoz hasonló, zömmel felhős, többfelé esős, záporos időnk lesz, legfeljebb a szélirány fordul délnyugatiról északnyugatira. A jövő hét közepétől azután a jelenlegi számítások szerint több menetben jóval hűvösebb levegő érkezik hozzánk – ekkortól kezdve átlag alatti értékeket mérhetünk, és visszatérhetnek a hajnali fagyok is, habár e periódus értékelésében még sok a bizonytalanság.

Figyelmébe ajánljuk