Korán jön a kikelet – időjárás a héten

Kifejezetten nedves, visszatérően csapadékos, kezdetben sokfelé havas, mediterrán ciklonokkal teljes idővel zárult az igazi téli szezon. Legalábbis reményeink szerint most már a tavasz jön, s ezt nem csak az mondatja velünk, hogy péntektől konkrétan márciust írunk. Reményeinket táplálja a prognózis is: habár gatyarohasztó melegre, de még zsongító 15 fokokra sem nagyon számíthatunk, azért az a bizonyos tíz fokot közelítő, néha (főleg a hét első felében) azt rendre átlépő relatív enyheség szinte garantált.

Először persze még a mediterrán cikloné a főszerep. Hétfő estétől délkelet felől visszapöndörödik hozzánk, s az ország kétharmadán átmenetileg – de nem tovább, mint szerda délutánig! – további esőket okoz. Azután inkább anticiklonális hatások dominálnak, de csak lazán, ostor és bilincs nélkül: derült, habár párás, éjszakánként néhol ködös időnk lesz – s ez el is várható ennyi eső után. Az éjszakai fagyok kicsit erősödni fognak – hétvége felé többnyire vacogós reggelekre ébredhetünk, de aztán gyorsan kienged a táj. Összességében azonban február utolsó napjaiban a sokévi átlagnál több fokkal melegebb, március első napjaiban pedig éppen az átlagnak megfelelő, kora tavaszi időnk lesz. Hétvégén amúgy a magasban hidegebb levegő érkezik, de ebből a talaj közelébe csak kevés jut. Azért pár fokot visszaesnek a napi csúcsértékek, és a hajnalok is csípősebbek lesznek – sőt északkeleten némi vegyes halmazállapotú csapadék is várható (hózáporok csak a hegyekben engedélyezettek!). Emellett péntektől megélénkül a szél. Előbb északnyugatról, majd vasárnaptól határozottan nyugatról dagasztja vitorláinkat – a hét legvégének viharos légmozgása amúgy további enyhülés előszele is lehet. A tavaszi szél pedig, tudjuk, vizet áraszt – ám az, hogy a környező hegyekben, legfőképpen az Alpok dunai vízgyűjtőin felhalmozódott, idén különösen nagy mennyiségű hó milyen ütemben olvad meg, még a jövő rejtélyei közé tartozik. Gátat építeni persze soha nem késő – valakinek a nem ártérre való épületek felhúzásában jeleskedő ingatlanspekulánsok jogos aggodalmával is foglalkozni kell!

Eső után köpönyeg

Hétfőn átmenetileg kevesebb helyen várható eső – változóan napos-felhős időben (északon lesz inkább felhősebb) a Nyugat-Dunántúlon 3–5, Közép-Magyarországon 8–10, a Tiszántúlon viszont a 15 fokot közelítő, néhol azt meg is haladó maximumok várhatók. Este délkelet felől csapadékzóna érkezik, s ez éjszakára az ország nyugati, középső és déli részén okoz csapadékot – az északkeleti harmad viszont kimarad a jóból. Hajnalban 0, +5 fok közötti minimumok várhatók, kedden napközben azonban gyorsan emelkedik a hőmérséklet: általában 8, 14 fok közötti maximumok mérhetők, de a Dunántúl nyugati részén csak 5, 7 fok lesz a felső határ. Sokfelé várható eső, amiből az ország északkeleti harmada kimarad – zömmel ebbe a tartományba esik majd a főváros is. Errefelé akár a nap is kisüthet – igaz, kellemetlenül erős lehet az északi szél. Szerdára virradóan főleg nyugaton és délen várható újabb eső – máshol hajnalra ki is derülhet. Nem lesz hideg, fagyni szinte sehol nem fog: 1–6 fok között alakul a minimum is. Szerda délelőtt főleg délen és délnyugaton további eső várható, de délutánra ott is eláll majd. Máshol több-kevesebb napsütés is társul majd ehhez: a 6–12 fokra taksálható maximumokat kifejezetten enyhének találjuk majd (mondjuk 10 fok feletti értékeket inkább csak északkeleten mérhetünk) – igaz, a hőérzetet mérsékelni fogja a sokfelé erős északi-északkeleti szél.

Csütörtökre virradóan, az immár zömmel felhőtlen időben fokozódik a kisugárzás, éppen ezért sokfelé lesz fagy, de a mérce hajnalban máshol sem nagyon mutat sokkal többet 0 foknál, emellett fokozódik a ködhajlam is. Napközben változó irányú, de már gyengülő szélben változóan felhős-napos idő, 7–12 fok várható – kívánni sem lehetne jobbat február utolsó napjára! A péntekre virradó hajnal azért kissé csípős lesz (a –2, –3 fokos fagy sem lesz ritka), ám másnap már viszonylag enyhe idő várható (6–12 fok), dacára annak, hogy ismét megélénkül az ezúttal északnyugati irányú szél. Északkeleten késő délutántól kisebb csapadék is lehet, ami már egy gyenge hidegfront előhírnöke.

Ennek hatására már szombat hajnalban is kicsit erősödik az éjszakai lehűlés, ugyanakkor éjjel és napközben főleg északkeleten, de helyenként a Dunántúlon futó záporok, némi havas eső, a hegyekben hózáporok is lehetnek. Marad számunkra valamennyi napsütés is, a kirándulást tehát nem ér elbliccelni! Ezzel együtt némileg visszaesnek a napi maximumok: zömmel 6-7 fok (tágabban: 4, 8) lesz kiosztva számunkra – ráadásul kifejezetten erős északnyugati szél fúl majd. Vasárnap éjjel és kora reggel szinte mindenhol fagyni fog, de azért napközben több-kevesebb napsütés mellett 4, 9 fokos melegnek örülhetnénk – ha nem zavarna ebben a viharos nyugati-északnyugati szél. Örüljünk tehát: habár korán jön a tavasz, egyelőre nem üt vissza a tél, éppen csak egy kisebb medvepuszit nyom izomba.

Figyelmébe ajánljuk