Faggyal búcsúzik az óév – Időjárás a héten

Zömmel napközben is fagyos, éjszakánként pedig igen hideg idővel váltja fel 2015 a most kifutó évet. Hétvégére némi melegedés várható.

A hétvégén sokfelé (az általunk is hőn várt, múlt heti prognózisunkban megénekelt) havazást hozó atlanti-mediterrán ciklonrendszer hátoldalán dermesztően hideg sarkvidéki levegő árasztotta el egész Európát – mi is megkaptuk a dózisunkat belőle. Ennek köszönhetően az óév utolsó napjain egy pillanatra sem enged a fagy: napközben csak keményen, éjszakánként durván fagyni fog. Ráadásul a hideg levegőnek akad utánpótlása – szerdáig fokozatosan csökkenő erővel zúdul be egyszerre északkeleti és északnyugati irányból. Szilvesztertől megnyugszik felettünk ez a hideg levegő, a légmozgás is csökken, majd csütörtöktől a magasban már határozottan melegebb levegő érkezik, s ezt fokozatosan a talaj közelében is érezzük: péntekre virradóan kevésbé fog fagyni, majd napközben már nagyobb területen érhetjük el és léphetjük túl a 0 fokot. A hétvége alighanem némi melegedést hoz, de az sem feltétlenül lesz kellemes. Szombatra virradóan valószínűleg egy újabb frontrendszer érkezik megerősödő északnyugati széllel, és még bizonytalan mennyiségű és halmazállapotú csapadékkal. A skála a hótól sajnos az ónos esőig terjed, hiszen ne felejtsük: a magasban melegszik, így nagyobb az esélye, hogy ne hópelyhek, hanem vízcseppek induljanak el a korábbi napok alatt alaposan átfagyott talaj és a bőven 0 fok alatti hőmérsékletű tereptárgyak (például megint az erdők fái) felé. Szombatra mindenhol enged a fagy, majd éjszakára jól visszafagy az olvadék – több szempontból is kockázatosabbá válik a közlekedés. Vasárnap megint csak kaphatunk a nyakunkba némi (egyelőre bizonytalan mennyiségű) vegyes halmazállapotú csapadékot – lám, a fagy enyhülése sem mindig hoz egyértelmű megkönnyebbülést.

false

Csak a hangulat lesz forró

Hétfő: Főleg a nap első felében erős, néhol viharos északnyugati-északi szél fog fújni – késő délutánra mérséklődik majd némileg a légmozgás. Napközben is fagyni fog – a maximumok sem lesznek magasabbak 0, –4 foknál (legfeljebb a Közép-Tisza-vidéken érheti el a hőmérséklet a fagypontot), ezen a napsütés sem segít. A Dunántúlon, főleg a nyugati határszélen lehet még kisebb havazás. Éjjel azért még mindig élénk lesz az északias légmozgás – hajnalban már –7, –13 foknál fog padlót a hőmérséklet.

Kedd: Mind a Dunántúlon, mind keleten élénk-erős lesz az északi-északkeleti szél – pont Budapest környéke lehet szélcsendesebb. A Dunántúlon, főleg annak nyugati részén elszórtan várható inkább gyenge havazás – az országban inkább a napsütéses hideg lesz jellemző. A maximumok is csak –3, –8 fok körül alakulnak, a déli határ mentén különösen hideg lesz. Éjszakára sokat gyengül a szél s igen keményen fagyni fog: reggelig –7, –16 fokig süllyednek a hőmérsékletek (a vastag hótakaróval lepett Dél-Dunántúlon lesz igazán farkasordító hideg).

Szerda: Szilveszter napján is fagyni fog: változóan felhős időben –3, –9 foknál nem lesz több! Az ország déli és keleti felén mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Havazás már nem nagyon várható. Éjszaka kemény hidegben fogunk ünnepelni, mulatni: többnyire  –6, –15 fok várható (a déli határnál talán még kevesebb), miközben éjszakára a légmozgás is szinte leáll.

Csütörtök: 2015 első napja fagyos lesz: délben is csak –1, –7 fok várható (a Nyugat-Dunántúlon foltokban azért engedhet a fagy), miközben szinte szél se rebben majd, késő délutántól a Dunántúlon illetve északkeleten lehet kisebb havazás. Éjszaka  már jóval kevésbé lesz hideg: -1, –5 fokos minimumok várhatók, s a légmozgás is gyenge lesz: gyenge havazás többfelé is előfordulhat!

Péntek: Kissé melegszik: kora délutánra a Dunántúlon, a középső országrészben (így a főváros környékén) a fagypontot is átlépheti a hőmérséklet (nem sokkal és nem is sokáig). Délen és keleten azért napközben sem lesz több –1, –3 foknál. Délutántól már mérsékelt délnyugati irányú légmozgást tapasztalunk (a magasban határozottabban meleg levegő csúszik fölénk), észak-északnyugat felől pedig egy csapadéktömb érkezik, és mind többfelé várható hó, havas eső és sajnos ónos eső is! Napnyugta után kicsit már élénkebb délnyugati szél fog fújni, s még mindig 0, –4 fokig hűl a levegő (ami napközben elolvadt, az sok helyen jól visszafagy...). Érdekes módon késő estéről az ország nagyobb részén már melegszik, s hajnalban (megerősödő szélben) több helyen is pluszokat mérhetünk.

Szombat: Délre már az ország nagy részén engedhet ki a fagy: a zömmel 0, +4 fokban (elszórtan további, főként folyékony vagy vegyes halmazállapotú csapadékhullás mellett) erősen olvadni fog a hó, ami azután napszállta után ismét visszafagy, akár veszélyes közlekedési szituációkat teremtve. A Dunántúl északi részén és a Dunától keletre élénk, délelőtt még kifejezetten élénk északnyugati szél várható. Másnap hajnalban már csak 0, –6 fokig csökken a hőmérséklet: a Duna mentén és az Alföldön is lesznek fagymentes területek. Éjszaka többfelé számíthatunk akár tetemesebb mennyiségű, de bizonytalan halmazállapotú csapadékra - sajnos ónos eső is hullhat.  Reggelig a nyugati és a középső országrészben fokozatosan megerősödik az északnyugati szél.

Vasárnap: Délben már sehol sem várható fagy, s kora délutánra zömmel +2, +5 fokig emelkedik a hőmérséklet. Napközben fokozatosan gyengülő, vegyes halmazállapotú csapadékra számítsunk - délutánra mindenhol eláll. A nyugati és a középső országrészben kifejezetten erős, néhol viharos északnyugati légmozgás várható!

Figyelmébe ajánljuk