Január, február, itt a nyár!

Házhoz jön a Szahara – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 31., 08:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az év leginkább embert próbáló hőhulláma áll előttünk. Most elkél majd minden otthoni hűtési praktika.

A múlt heti derekas, szinte őszies lehűlés nem maradhatott megtorlatlanul: a Földközi-tenger medencéjének jó részét már egy ideje kitöltő forró levegő erre a hétre diadalmasan beveszi magát a Kárpát-medencébe is. Úgy is mondhatnánk persze, hogy a földi légkörben kialakuló nagyobb amplitúdójú hullámzások természetének megfelelően követ egy-egy makacsabb, délebbre hatoló hidegbetörést egy akár a Balti-tengerig előretörő forró légfolyam (ezek kialakulásáról lásd egy korábbi cikkünket). A mostani eset sem lesz kivételes, elvégre rajtunk kívül Németországban is erős kánikulát prognosztizálnak e hét több napjára is. Legfeljebb a hőség ott nem lesz oly kitartó (köszönhetően egy viharokat hozó hidegfrontnak), mint nálunk, melyet állítólag a Kárpát-medence védene meg az efféle időjárási malőröktől, pedig pont, hogy nem! Ideje tehát a számok nyelvén beszélni: a viszonylag „enyhe” kánikulát hozó hétfő után (amikor az ország túlnyomó részén azért még 35 fok alatt maradnak a hőmérsékletek) keddtől, azaz augusztus első napjától kezdve sokkal inkább a 35 fok körüli, sőt efeletti hőmérsékletek lesznek a jellemzőek, hét közepén már a 38-39 fok sem lesz ritkaság, majd pénteken, amikor tetőzik a hőség, néhol esetleg elérhetjük a 40 fokot is! A frissítő éjszakákat jó időre elfelejthetjük: kevés olyan hely marad az országban, ahol egyáltalán 20 fok alá süllyedne a hőmérő szála. A sivatagi körülményeket az is okozhatja, hogy a száraz levegőben gyorsan elillan a talaj felső rétegének elpárologtatható nedvessége, így a napsugárzás energiája idővel tisztán a levegő felmelegítésére fordítódik (és olyan hőmérsékleteket mérhetünk, mint mondjuk Kairóban!).

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Habár szombatra (egy súroló hidegfrontnak köszönhetően) főleg északon és nyugaton valószínűleg pár fokot enyhül a hőség, de a magunk részéről egyelőre ebbe se élnénk bele magunkat: még többnyire kánikula, főleg az Alföldön pedig továbbra is hőség várható.

Vasárnap már több alappal reménykedhetünk a forróság enyhülésében, akkor már érkezhet egy frissítő hidegfront, azzal és annak előterében záporokkal-zivatarokkal szűnhet a hőség. A frissebb számítások szerint már vasárnap hajnalban, reggel és napközben is zivatarok hűsítik a levegőt, majd némi szünetet követően, késő délutántól, kora estétől egy újabb, immár a fronthoz kapcsolódó csapadékhullámmal is számolhatunk.

(A hőhullámok természetéről, illetve hatásairól ajánlanánk figyelmükbe ezt a nyomtatott számunkban megjelent cikket.)

Kutya meleg, egész héten

Hétfő: Zömmel napos időben jórészt 30, 34 fokig emelkedik a hőmérséklet (esetleg Szeged környékén több is lehet). A délután megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb északkeleten alakulhat ki egy-egy futó zápor. Közben mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk. Az éjszaka sem lesz túlságosan frissítő: hajnalra, gyenge légmozgás mellett már csak 19, 22 fokig süllyed a hőmérséklet.

Kedd: Sok napsütés mellett délutánra 33, 37 fokig melegszünk. Leginkább a Dunántúlon élénkül meg a déli-délkeleti szél. Éjszaka is meleg lesz, a Dunántúlon mérsékelt délkeleti szél fog fújni, hajnalban sem mérünk 20, 24 foknál kevesebbet.

Szerda: Zömmel napos időben délután 33, 37 fokos erős kánikula várható: talán a Tiszántúl északi részén lesz a legmelegebb. Főleg a középső és a keleti országrészben élénkül meg a déli-délnyugati szél. A délután második felében északnyugaton a megnövekvő gomolyfelhőzetből kialakulhatnak kisebb záporok. Éjszaka is legfeljebb a nyugaton élők tapasztalnak némi légmozgást, hajnalra 20, 25 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Nagyobbrészt derült, napos időben 34, 38 fokos maximumokra számíthatunk. Napközben legfeljebb nyugaton és az északon élénkülhet meg a déli illetve délnyugati szél. A délután megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten alakulhat ki egy-egy futózápor. Éjszaka sem hűl a levegő igazán: gyenge légmozgás mellett 21, 26 foknál nem süllyed mélyebbre.

Péntek: Zömmel napos időben már 36, 39 fokos csúcsértékekre számíthatunk (helyenként meglehet a 40 fok is!). Leginkább még nyugaton és északon fújhat néha kissé élénkebb déli-délnyugati szél. Éjszaka sem hűl le igazán: 22, 26 foknál nem lesz kevesebb. A Dunántúlon (záporok, zivatarok kíséretében) ó már késő estétől feltámad az északnyugati szél, hajnalban már a főváros környékén és északkeleten is érezni fogjuk.

Szombat: Többnyire még napos időben főleg nyugaton és északon egy árnyalattal kevésbé lesz meleg, mint a korábbi napokon: délután maximum 32, 39 fokot mérhetünk (főleg a Dél-Alföldön marad az erős hőség). Napközben főleg a  északon (pl. a főváros környékén) és északkeleten megnövekszik a gomolyfelhőzet, s itt elszórtan, kis valószínűséggel előfordulnak már záporok. Közben főleg a Dunántúlon, a középső országrészben, így a főváros környékén és északkeleten megélénkülhet az északi-északkeleti szél. Estére gyengül a légmozgás, s éjszaka sem frissül jobban a levegő: hajnalra 21, 26 fokig csökken a hőmérséklet, de hajnalban északon, északnyugaton már kialakulhatnak zivatarok.

Vasárnap: Már reggel és délelőtt is többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, de napközben azért mindenhol várható némi napos idővel teljes csapadékszünet. Nagy lesz a hőmérsékleti különbség a nyugati és a délkeleti régiók között: ennek megfelelően országosan 25 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet: nyugaton és északon sokfelé megszűnik, de zömmel keleten is enyhül a kánikula. Napközben az északkeleti, illetve az északi szél támad fel (zivatarok környezetében erősebb lökések is előfordulhatnak). Késő délutántól, kora estétől ismét egyre többfelé várható zápor zivatar, s az éjszaka is zömmel felhős, csapadékos és élénken szeles lesz. Hajnalra már jobban felfrissül a levegő: egészen 16, 21 fokig hűlünk (délkeleten még többfelé trópusi éjszaka lesz).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 31., 08:11
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk