Meleg, de nedves idő – Időjárás a héten

Az átlagosnál melegebb (igaz, változékony) idővel búcsúzik az április és köszönt be a május. Egyelőre ne fájdítsuk fejünket a szombatra várható erős hidegfronttal!

Ezen héten, mintha mi sem történt volna, folytatódik az előző hét időjárása: meleg és érdekes az a két jelző, amit hozzákapcsolhatunk. Mindezt az okozza, hogy a Kárpát-medence  (úgy néz ki, egészen szombatig) a tőlünk délre húzódó sekély, mediterrán ciklonális zóna hatása alatt áll, ami további utánpótlást biztosít a meleg, ám egyben nedves és labilis levegőnek. Ennek köszönhetően legkésőbb délután, de néha, így kedden is már délelőtt záporok, zivatarok pattannak ki. Ezek sorsát, pályáját sokszor a domborzati viszonyok, helyi összeáramlási zónák szabják meg – a hét jelentős részében (egészen szombatig) zömmel gyenge és jellegtelen légmozgásra számíthatunk (bezzeg a zivatarok környékén átmenetileg akár viharos szél is fújhat!). A többnyire lassan mozgó cellákból rövid idő alatt tetemes mennyiségű csapadék hullhat – néha, intenzív zivatar esetén sajnos jég formájában. Ez a szabadtéri programok tekintetében óvatosságra késztető, radarképfüggést előidéző, ellentmondásos idő folytatódik szombatig.

No, nem mintha aznap ne emelkednének még magasra a nappali hőmérsékletek, s hogy ne képződnének már reggeltől kezdve újabb záporok – amit délutánra csaknem országos csapadékhullás válthat fel. Ez azonban már a nagy térségi, európai léptékű meteorológiai viszonyok átrendeződését jelzi! Ekkor az észak-atlanti térség felett megülő anticiklon és a dél-európai alacsony nyomású zóna közös áramlási rendszerében, a sarkvidék közeléből meglehetősen hideg (szerencsére tán nem fagyos) levegő érkezik, s ez zúdul be – először szombat délutántól északnyugatról, a Dévényi-kapun át, majd szombat estétől már a Duklai-hágón keresztül is a Kárpát-medencébe. Vasárnap már az ország nagy részén 15 fokot sem fogunk mérni, és erős, néhol viharos szél fog tombolni. Ez még nem a fagyosszentek ideje – s reméljük, e hétvégi hidegbetöréssel felmentést kapunk Pongrác, Szervác és Bonifác alól is.

Napsütés és zivatar

Hétfőn a nap első felében sok napsütés várható: a hőmérő szála szinte mindenhol 20 fok fölé kúszik, de a maximumok az Alföldön, a Tisza-vidéken megközelítik a 25 fokot is. Délután azután záporok, zivatarok pattannak ki – előbb főleg a Dunántúlon és általában az északi országrészben (így vasárnaphoz hasonlóan északkeleten is), kora este Kelet-Magyarországon is. Keddre virradó éjszaka előbb csökken (legkésőbb a déli országrészben, ahol éjfélig folytatódik a záporos, zivataros idő), majd ismét megnövekszik a felhőzet, reggelre helyenként újabb záporok lehetnek, de a hőmérsékleti minimum is zömmel 10 fok felett alakul. Kedden az előző napihoz képest jóval kiterjedtebben számíthatunk záporokra, zivatarokra – már délelőtt is! Kicsit hűvösebb is lesz: inkább csak az Alföldön mérhetünk 20 fok feletti értékeket, a Dunántúlon vagy az északi hegyvidéken az alatti maximumok lesznek. A Nyugat-Dunántúlon erős lehet az északias szél.

Szerdára virradóan változóan felhős időben többnyire 9 és 15 fok között maradnak a minimumok. Napközben derült és erősen felhős időszakok váltakoznak – főleg délután (egy délkelet felől érkező csapadékmező hatására) továbbra is záporos, zivataros időnk lesz, a maximumok 18 és 23 fok között alakulnak (most a Dunántúlon lehet melegebb!). Csütörtökre virradóan változóan felhős időben továbbra is 9 és 14 fok közötti minimumok lesznek – napközben, május 1-jén pedig kiterjedt zápor- és zivatarrendszerek zavarnak be a szabadtéri programokba. Nem lesz hideg, hiszen ismét 19 és 24 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók, de érdemes figyelni a radarképet, mert gyakorlatilag bárhol elázhatunk. Péntekre virradóan kicsit csökken a felhőzet – maradnak a 9–14 fok közötti minimumok, ahogy napközben a változatos, habár viszonylag meleg idő is: délután 20 és 23 fok közötti maximumok, és főleg a nap második felében záporok, zivatarok jönnek, ha nem untuk volna még meg őket.

Szombatra virradóan változóan felhős, zömmel csapadékmentes idő, és hajnalra 7, 12 fok várható. Napközben megközelít minket egy északról érkező hidegfront, amely ebben a régióban hullámot vet, s az így képződő mediterrán peremciklon szépen átcammog rajtunk. A ciklontevékenységet a Dunántúlon, annak is a nyugati részén szélerősödés, és sokfelé (mondhatni országosan) intenzív, konvektív jellegű csapadék kíséri. Az északnyugati szél a front átvonulása után is erős marad a Nyugat-Dunántúlon, de késő este már a másik szélkapunál, északkeleten (éjszaka az Észak-Alföldön) is intenzív északkeleti szél fog fújni, és ezzel már jóval hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A mediciklon hátoldalára kerülve a hőmérséklet is gyorsan visszaesik a dél körül abszolvált 18–22 fokos tartományból késő délutánra 13–14 fokig. Vasárnapra virradóan jóval hűvösebb is lesz: legfeljebb 2, 7 fok várható, és helyenként az erős szél is tovább ront a hőérzeten (országszerte további eső, záporok néhol zivatarok is várhatók). A hét, s egyben a maratoni hosszúságú víkend utolsó napján legfeljebb északnyugaton szakadozhat fel a felhőzet, itt délután néha a nap is kisüthet, az ország nagy részén azonban borult idő, sokfelé tartós eső, vagy záporos csapadék várható. Kora délután is csak 11, 16 fok lesz (néhány nappal korábban még ennyi volt a hajnali minimum…). S ha még nem mondtuk volna: egész nap erős, sokfelé viharos északi, illetve északkeleti szél fog fújni - kivéve tán az ország középső sávjában (Budapesten csak átmenetileg erősödik meg a szél a déli órákban).

Figyelmébe ajánljuk