Na, ez már április! – Időjárás a héten

Kicsit még hűvösen kezdődik a hét, de azután már hozza a hónapnak megfelelő papírformát. Mind a magasabb hőmérsékleteket, mind a változékonyságot tekintve.

Az utóbbi hetek bőséges égi áldása nyomán talán némi megkönnyebbülést hozhat, hogy e hét elején átmenetileg még egy anticiklon uralja a kontinens nagyobb részét, benne Közép-Európát. Így azután hétfőn még csapadékmentes időnk lesz, ám a magas nyomású rendszer peremén hűvös levegő szivárog a Kárpát-medencébe, ezért még hétfőn sem lesz gatyarohasztó meleg (de legalább a napot láthatjuk néha), keddre virradó éjjel pedig még kicsit didereghetünk a szabadban. A hét második napján azután már nedves, habár a korábbiaknál kicsit enyhébb légtömegek érkeznek hozzánk – így kedden megint sokfelé várható eső, akárcsak a szerdára virradó éjjel, s még szerdán napközben is – főleg a nap első felében. Mindez nem az elmúlt hetekben megszokott markáns, itt kimélyülő mediterrán ciklon műve lesz – ezúttal egy közeledő hidegfrontról az Alpokon való átkelés közben lefűződő peremciklon lesz a ludas (emögött pedig majd délnyugatira vált az áramlás).

Az enyhülési tendencia azonban kétségbevonhatatlan: szerdán például délen többfelé is megközelítheti a hőmérséklet a 15 fokot (igaz, ezzel együtt a záporok, zivatarok valószínűsége is megnőhet). Csütörtökön lehet majd igazán élvezni a telivér tavaszi körülményeket – hiszen ekkor ismét több órára is előtűnik a felhők közül a Nap, amelynek már ereje is lesz: délutánra a 14–19 fokot is elérhetjük! Péntektől újabb sekély ciklon alakítja időjárásunkat: nemcsak napközben, hanem szombatra virradó éjszaka és még másnap is sokfelé lehet eső, sőt zápor, helyenként zivatar is. De azért szombat késő délutánra fokozatosan mindenhol kitisztulhat az ég, s még alkonyat előtt a Nap is megmutatja magát. A hőmérséklet azonban nem fog lényegesen visszaesni: pénteken már 12–19 fok várható, és szombaton is meglesz a 13–17 fok. A vasárnap igazi, szép kirándulóidőt hoz – szinte mindenhol 15 fok feletti hőmérsékletekkel és sok napsütéssel. Jövő héten néha már úgy érezhetjük magunkat, mintha hirtelen évszakot ugrottunk volna – ugyan nem lesz egyből nyár, de a természet nyomatékkal érezteti velünk, hogy hamarosan lesz ebből még sokkal melegebb is!

Szerdától enyhe

Hétfőn zömmel napos idő várható, de azért még jócskán elmaradunk az ilyenkor szokásos hőmérsékleti értékektől – délután is csak 10 fok körül, maximum egy-két fokkal e fölött áll meg a hőmérséklet emelkedése. Naplemente után azonban gyorsan süllyed: éjfél után mindössze +1, +5 fok várható, majd hajnalban felhősödés kezdődik, s ezzel kicsit melegszik is az idő. Kedden az érkező nedves levegő hatására már a reggeli óráktól sokfelé várható csapadék, de azért néha kitisztulhat az alapvetően felhős ég, és még némi napfényt is láthatunk. Napközben többnyire 10 fok feletti (de 15 fok alatti) hőmérsékletekre számíthatunk (csak néhol ragad 10 fok környékén a maximum). Szerdára virradó éjjel sokfelé lehet eső, zápor, ugyanakkor nem lesz hideg: 3 és 7 fok között alakulnak a minimumok is. Napközben (főleg annak első felében) még sokfelé várható csapadék, itt-ott zápor, zivatar is! Majd csökken a felhőzet, s délután többfelé előtűnik a nap – a legtovább (talán estig) északnyugaton és északkeleten maradhat esős az idő. Északon továbbra is 10 fok körüli (vagy kicsivel afölötti) csúcsértékek lesznek, délebbre azonban simán meglesz a 15-16 fok is, miközben élénk északnyugati szél fog fújni. A csütörtökre virradó éjszaka átmenetileg megint hűvösebb lesz: az északi határ mentén, főleg északkeleten néhol fagyhat is, máshol azért nem lesz kevesebb, mint 3, 5 fok.

Csütörtökön változóan napos-felhős idő mellett végre ízelítőt kapunk az igazi tavaszból: délután 14–19 fokig emelkedik a hőmérséklet! Péntekre virradó éjjel szépen beborul (viszont igen enyhe is lesz a hajnal: csak kevés helyen süllyed 5 fok alá – inkább az 5–10 fokos minimum lesz jellemző), s reggeltől ismét elered az eső. Pénteken jórészt borongós, esős idő lesz, de papíron egyáltalán nem (illetve csak északnyugaton) lesz hűvösebb, mint az előző nap – ám az eső és a néha kifejezetten erős déli szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A szombatra virradó éjjel is felhős-esős és szeles idő lesz – néhol már konvektív csapadék, azaz záporok (ritkán zivatarok) is lehetségesek (emellett ismét enyhe lesz az éjszaka: 5–10 fokos minimumokkal).

Szombaton a nap első felében lehetnek újabb esők, záporok, majd délutántól szépen kitisztul az ég. Az előző napokhoz képest csak egy árnyalattal esik vissza hőmérséklet: 13–17 fokos maximum várható – de azért az északnyugati szél még kifejezetten élénk marad. Vasárnapra virradóan már sehol sem lesz eső, a zömmel derült égen jól látszanak majd a csillagok – 3–8 fokos minimumok mellett dideregni sem fogunk. Vasárnap zömmel napos időben többnyire 15 fok körüli (néhol a 20-at megközelítő) enyheségben, bár továbbra is erős, északias légmozgás mellett sütkérezhetünk, kirándulhatunk. (Néhol azért még futó záporok előfordulhatnak.)

Figyelmébe ajánljuk