Még melegünk is lehet – időjárás a héten

Szépen megyünk a húsz fok felé, majd fölé. Azután hétvégére megjön a szokásos hidegfront, de talán azt is megússzuk.

A frontok, melyek még a múlt héten is oly üdítően változatossá tették napjainkat, már messze járnak. Egészen pontosan az atlanti ciklonok vonulási iránya egy ideig tőlünk jóval északabbra tevődik át – itt Európa közepén pedig egy jóféle anticiklon veszi át a hatalmat. Ennek középpontja egy ideig tőlünk délnyugatra található, éppen ezért e hét elején még viszonylag hűvös, ámde száraz levegő szivárog hozzánk eme magas nyomású rendszer alapvetően az óramutató járásának irányát követő áramlási rendszerében. Nem kell félnünk: a zömmel napos időben délutánonként így is kellemesen magasra szöknek a maximális hőmérsékletek – csupán az éjszakák lesznek átmenetileg hűvösebbek. Azután az anticiklon középpontja szép lassú vándorútra indul, aminek következtében mihamar eme magas nyomású rendszer túloldalára kerülünk – hét közepén már határozott déli, délnyugati áramlás lesz uralkodó, s hála ennek, idővel mind magasabb csúcsértékeket mérhetünk – amiként ezzel együtt az éjszakák is megenyhülnek. Jönnek a húsz fokok, sőt péntek táján már a 25 sem lesz ritkaság.

S amikor már attól tartanánk, hogy a május kihagyásával rögvest átugrunk a júniusba, érkezik egy üdítő jellegű hidegfront: előreláthatólag még péntek este feltűnnek előjelei, ám átvonulása csupán szombaton, napközben várható, természetesen záporokkal, zivatarokkal kísérve. Most azonban úgy tűnik, a rendszer éppen felettünk esik szét, ami kevés esőt és visszafogott lehűlést sejtet. Ez a változás azután a hétvége időjárását is meghatározza: szombaton talán még csak az ország nyugati felén mérséklődhet a korán jött meleg, keleten kezdetben még 20 fok fölé, sőt 25 fok közelébe szökhet a mérce mutatója, miközben többfelé záporokra számíthatunk. Hangsúlyoznunk kell: a csapadék mértéke még nehezen kalkulálható, s ez a fajta – az efféle markáns, frontokkal összefüggő változásokat kísérő – bizonytalanság velünk marad a szezon végéig. Jellemző, hogy egyelőre még az is bizonytalan, mennyire esik vissza a délutáni hőmérséklet vasárnapra – most úgy tűnik, legfeljebb 15–19 fokig (azaz mindenképpen marad a kellemes tavaszi idő, legfeljebb a több fokkal az átlag feletti pozícióból térünk vissza a sokévi átlagok közelébe). És jól tudjuk, bármiféle – jelenleg amúgy is csak hipotetikus – visszaesés a hőmérsékletek terén csupán átmeneti üzemzavar: a felmelegedési tendencia a következő pár hónapban megállíthatatlan, s amikor majd tartósan megfordul, azt már ősznek hívjuk.

Péntekig melegszik

Hétfőn a hűvös hajnal után viszonylag gyorsan emelkedik a hőmérséklet – napközben 16 és 19 fok közötti maximumok várhatók, miközben hét ágra sütni fog a nap. Másnap éjjel kicsit csípős időnk lesz – északkeleten és délnyugaton akár 0 fok közelébe süllyedhet a hőmérséklet, itt néhol talaj menti fagy is várható, s az ország e szempontból szerencsésebb vidékein is csupán 5 fok körül alakul a hajnali minimum. Kedden már 17 és 21 fok közötti, igen enyhe értékeknek örvendezhetünk – a légmozgás enyhe vagy mérsékelt lesz, felhők pedig csak délután érkeznek a nyugati, északnyugati határszélre (itt azután este kisebb esők is lehetnek). Éjjel változóan felhős idő mellett csupán 3, 8 fokig süllyed a hőmérséklet – másnap viszont gyorsan emelkedik. Szerda délután 18 és 22 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók, azután a kicsit labilis légkörben beindul a kumuluszgyár – némely gomolyokból (főképp a Dunántúlon) záporeső is hullhat, s kisebb zivatarokat sem lehet kizárni. Csütörtökre virradóan derült időben is 4, 9 fokos minimumok ígérkeznek – másnap szinte felhő sem látszik majd az égen, nem is csoda, hogy az amúgy is szinte szélcsendes időben, a tűző napon még a 20, 24 foknál is többnek érezhetjük a külső hőmérsékletet.

A péntekre virradó éjszaka kifejezetten enyhe lesz (5–10 fokos minimumokkal), és másnap is folytatódik a már majdnem kora nyári idő. Késő délutánig csak kevés felhő mutatkozik az égen, és a légmozgás is gyenge lesz – ennek megfelelően már 21–26 fokos melegben sütkérezhetünk. Késő délután azután északnyugat felől felhők érkeznek egy közeledő hidegfront előhírnökeként. Szombat hajnalban a némileg már felhős időben mindössze 8–13 fokig süllyed ama bizonyos mutató. Igaz, a Dunántúlon ehhez képest napközben sem emelkedik sokat a hőmérséklet (maximum úgy 15 fok közelébe). Az Alföldön ugyanakkor még 20–23 fok körüli maximumok is várhatók – errefelé délután zivatarok lehetnek. Máshol is sok lesz a felhő, és a záporok mellett a megélénkülő légmozgás sem segít hőérzetünkön. A vasárnap hajnal sem lesz túl hűvös (5–10 fok), s napközben sem esik vissza igazán a hőmérséklet (15–19 fok), miközben változóan felhős égből többfelé hullhat alá többé-kevésbé záporos jellegű csapadék – az északi szél pedig élénk, néhol erős lesz.

Figyelmébe ajánljuk