Ne várd a májust? – Időjárás a héten

A múlt heti melegedés a hétfői csúcspont után megtorpan – többször is frontok hoznak változatos, hűvösebb időt, így a háromnapos ünnepre is.

Emlékezhetünk rá, az utóbbi időben többször is előfordult, hogy az április vége, május eleje szokatlanul meleg, néha már nyárias időt hozott, vagy egyenesen az első kánikulát (ami mondjuk annyira még nem hiányzott).

Nos, ezen a héten ne számítsunk semmi ilyesmire: többször is frontok, frontrendszerek garázdálkodnak majd nálunk, rendre elrontva az időt – bár a szeszélyes időjárás, a változatos csapadékformák, a tavaszi szelek rajongóinak kifejezett élvezetet okozhatnak az elkövetkező napok. Hétfőn még a múlt héten kezdődött felmelegedés folytatásaként szinte kora nyári idő lesz, délután is csupán lokalizált záporok, zivatarfoltok borzolják a kedélyeket. Kedden viszont egy masszívabb csapadékzóna, hideg légörvény lesz felettünk, s miközben igen lassan eltávolodik tőlünk, egy hullámzó frontzóna is áthalad rajtunk, mely nyomában a Kárpát-medencét is hidegebb levegő árasztja el. Egy igen visszafogott hőmérsékletű szerda után csütörtökön egy kissé még mindig hűvös, de telivér tavaszi nap következik, majd pénteken, május elsején már egy újabb hullámzó frontrendszer vághatja ketté országot, annak északi részére már délután záporos és mindenhová erősen szeles időt hozva. A májusi meleg inkább az ország déli felére szorul vissza, s ott is csak ideiglenesen veti meg a lábát, hiszen éjszaka kiterjedt esők várhatók, másnap pedig újabb esők, záporok és egy erős széllel járó frontátvonulás kíséretében folytatódik a hűvösebb levegő beáramlása.

Szombaton a sokévi átlagnál több fokkal hűvösebb, sokszor csapadékos időnk lesz – kirándulásra speciel tökéletesen alkalmas is lennének a hőmérsékletek, ha nem esne folyton s ha nem fújna oly erős szél. Ráadásképpen a hét utolsó napján is kissé hűvös napunk lesz.  Abban ezért bízhatunk, hogy a némileg elrontott májusi főpróbát később sokkal meggyőzőbb produkciók követik.

Most elmarad a majális

Hétfő: Kora délutánig 22, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet (talán a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb) – közben fokozatosan megerősödik a déli, délnyugati szél (a Dunántúlon különösen erős lesz). Napközben azonban megnövekszik a gomolyos felhőzet, és a délután során főleg a nyugati és a középső országrészben elszórtan várható zápor, zivatar – ezek környezetében vissza is esik a hőmérséklet. Éjszaka kezdetben nem várható csapadék, hajnalban azonban délnyugat felől érkeznek az esőfelhők: hajnalra már borult időben, gyenge-mérsékelt délkeleti szélben 12, 14 fokig hűl a levegő.

Kedd: Erősen felhős, többfelé csapadékos idő várható: nyugat, északnyugat felől hidegebb levegő érkezik, így a maximumok többnyire késő délelőtt, kora délután állnak be, utána erőteljesen süllyed a hőmérséklet. A Dunántúl nagy részén délután már nem lesz több 13, 15 foknál, délen és keleten azonban 18, 22 fokot is mérhetnek a hidegfront érkezése előtt (itt napközben néha fel is szakadozhat a felhőzet). Ennek átvonulását természetesen záporok, keleten esetleg zivatarok és idővel megerősödő szél is kíséri: a délután második felétől a Dunántúlon, majd a középső országrészben is viharos északnyugati szél fújhat. Másnap éjszaka még mindig felhős, sokfelé csapadékos és többnyire erősen szeles időben 5, 10 fok között alakulnak a minimumok.

Szerda: Kezdetben inkább felhős idő lesz, a később szakadozott felhőzet között a nap is kisüthet, a délután második felére pedig már 14, 16 fokig emelkedik a hőmérséklet. Főként a középső és akeleti országrészben és inkább a nap első felében számítani lehet további esőre is. A Dunántúlon, a középső és az északkeleti országrészben egész nap igen erős lesz az északi szél, késő este viszont sokat veszít erejéből. Éppen ezért hűvös lesz az éjszaka, mindössze 3, 7 fokot mérhetünk hajnalban.

Csütörtök: Április utolsó napján kicsit melegszik az idő, több lesz a napsütés is, csapadék pedig nem várható: délután már 15, 18 fokot is mérhetünk. Élénk-mérsékelt déli szél fog fújni. Az éjszaka sem lesz már olyan hideg: többnyire visszafogott légmozgás mellett 7, 11 foknál többnyire nem mérünk kevesebbet.

Péntek: Változóan felhős időre ébredünk, s az ország nagy részén csak lassan emelkedik a hőmérséklet a délelőtt mérthez képest. Délután főleg északon egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok – napközben a front előterében többnyire élénk, sokfelé (a Dunántúlt külön említenénk) erős délnyugati szél fog fújni. A délután derekán többnyire 16, 21 fokos hőmérsékletek várnak ránk: délen és keleten a magasabbak. Késő este, éjszaka dél felől masszívabb csapadéksáv érkezik. Éjszaka felhős, sokfelé esős, záporos időben  9, 13 fokot mérhetünk –  élénk marad a délnyugati szél.

Szombat: Erősen felhős, szeles időben késő délutánra (amikor északnyugaton átmenetileg felszakadozhat a felhőzet) 13, 18 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Sokfelé lehet eső, zápor, hiszen egy kiterjedtebb csapadékzóna halad át felettünk sokfelé kiadós öntözést biztosítva - késő este már csak keleten várható csapadék. Délen és keleten már délelőtt is élénk délnyugati szél fog fújni, amely fokozatosan mindenhol északnyugati irányba vált és az Észak-Dunántúlon néhol meg is erősödik. Másnapra virradóan 5, 9 fokos minimumok várhatók, a kezdetben igen élénk szél hajnalra sokat mérséklődik.

Vasárnap: Változóan felhős, alkalmanként még záporos, azért néha napos időben, mérsékelt déli-délkeleti szélben 15, 20 fokokat mérünk majd - északon lesz a hűvösebb.

Figyelmébe ajánljuk