Nem enged a tél – Időjárás a héten

A kellemesebb hétfő után keddtől több hullámban támad a tél, sokfelé havazással! És csak hétvégére érkezik az igazi zimankó.

Február vége felé már inkább a kikelet első jeleit szeretnénk látni, de az idei évben nem jut korai kóstoló a tavaszból – lám, a természet most kompenzál az elmaradt január miatt! Ehelyett inkább mind hidegebb léghullámok öntik el a Kárpát-medencét, s ez a nedvesebb mediterrán légtömegekkel keveredve törvényszerűen vezet ciklonképződéshez, a lehulló csapadék pedig az alacsony hőmérsékletek miatt zömmel hó lesz: valószínűleg most még több is fog esni, mint a múlt héten, habár sokfelé már az sem volt kevés. Pedig nem indul rosszul a hét: a hétfői csalóka napsütésben a fagyos reggel után viszonylag gyorsan emelkedik a hőmérséklet, délkeleten, a Tiszántúlon akár 6, 7 fokig (megjegyeznénk: a hét során is ebben e régióban lesz némileg melegebb). A havazás első hulláma azonban már keddre virradó éjszaka megérkezik, és ekkortól egészen péntekig csapadékos idő lesz, éjszakánként egyértelműen a havazás fog dominálni, de napközben a részben vagy egészen folyékony csapadék sem kizárt, pláne a napokig viszonylag magasabb hőmérsékleteket produkáló délkeleten és a Tiszántúlon. A csapadékot hozó mediterrán ciklon kitart felettünk egészen péntek délutánig: addig is délen-délkeleten napközben mindenféle halmazállapotban, északon és a Dunántúlon nappal is (és éjszaka mindenhol) egyértelműen havazni fog. Ráadásul szerdától megélénkül az északi-északkeleti szél, ami nem csak a hőérzetünket rontja, de hordhatja a havat is. Hétvégére abbamarad a havazás, száraz, de igen hideg időnk lesz: főleg vasárnap a keleti országrészben erős északkeleti széllel zúdul be az észak-eurázsiai (mondjuk ki nyíltan: szibériai!) eredetű hideg levegő. Szombaton inkább már csak délkeleten számíthatunk pozitív hőmérsékletekre, vasárnaptól kezdve pedig napközben is mindenhol keményen fagyni fog, ráadásul az idei téli szezon talán legzordabb éjszakái várnak ránk!  És úgy tűnik, hogy nem egyhamar enged szorításából a fagy és a jövő hét közepéig velünk marad a cudar hideg, amit már szinte magunk mögött tudtunk.

false

És a tél nem csak nálunk, de tágabb kontinentális környezetünkben is bekeményít: Európa nagy részén még nem kapta meg a zöld jelzést a tavasz!

Keddtől havazás, szél, hétvégén zimankó

Hétfő: Változóan felhős, délen alkalmanként napos idő lesz, csapadék sehol sem várható (igaz, északon sokfelé makacsul kitart a köd). Délután 0, +6 fokos maximumokat mérhetünk: délkeleten lesz a legmelegebb, az északi, hóval borított térségekben a hidegebb. Mérsékelt északkeleti szél fúj. Estére mind többfelé beborul, és először délen és délnyugaton havazás kezdődik (kezdetben a havas eső sem kizárt). Hajnalra –5, +1 fokig csökken a hőmérséklet (délen tán nem is fog fagyni), főleg délen és a Dunántúlon fog kiterjedten havazni, továbbra is északkeletről fúj a szél, de csak visszafogottan.

Kedd: Az ország nagy részén borult, csapadékos idő lesz – északkeleten azonban nem fog esni. A csapadék halmazállapota nyugatról délkelet felé haladva egyre inkább a folyékony felé tendál (de a Dunántúlon egyértelműen havazni fog). Ezt tükrözik a maximumok is: –1 és +4 fok közötti értékeket mérhetünk: nyugaton a kevesebbet, az Észak-Alföldön, a Tiszántúlon a legtöbbet. Továbbra is mérsékelt északkeleti-keleti szél fog fújni. Reggelig is sokfelé fog havazni, a minimumok –2 és +1 fok között alakulnak – délen megint nem fog fagyni. Éjszakára főleg nyugaton élénkül meg az északi szél.

Szerda: Borult idő lesz, sokfelé havazással, délkeleten esővel, havas esővel (északkeleten és a Tiszántúlon ekkor éppen kevésbé fog esni). A maximumok –1 (Nyugat-Dunántúl) és +4 (Észak-Tiszántúl) között alakulnak. A Nyugat-Dunántúlon idővel kifejezetten élénk, néha erős északi-északnyugati szél fog fújni – keletebbre estig még csak mérsékelt északkeleti szelet tapasztalnak. Estétől azután keleten is megélénkül a légmozgás, és már északkeleten is erős lökésekkel támad az északkeleti szél. Közben főleg délen és a Dunántúlon havazhat még, északkeleten-keleten fokozatosan eláll a havazás. Éjszaka mindenhol fagyni fog, reggelig –5, –1 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: E napon is borult, helyenként még csapadékos idő lesz. Főleg délen és nyugaton várható további havazás, délkeleten eső, havas eső lesz a jellemző, északon és északkeleten felszakadozhat a felhőzet. Délután –2 és +7 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk: délkeleten, illetve a Tiszántúlon lesz a melegebb, máshol fagypont körül, északon és pláne nyugaton az alatt marad a hőmérséklet. Keleten, pláne északkeleten kifejezetten szeles nap lesz, sokfelé élénk északkeleti légmozgást tapasztalunk (a középső országrészben és a Dunántúl nagy részén ennél visszafogottabb északi szél fog fújni). Keleten és a nyugati határnál éjszakára is marad az élénk északkeleti illetve északi szél, estétől megint mind többfelé kezdődik friss, bár inkább gyenge havazás (hajnaltól északkeleten és keleten a legtöbb helyen már el is áll). A minimumok –5 és +1 fok között alakulnak: már csak délkeleten nem fog fagyni.

Péntek: Főleg a Dunántúlon, de néhol a középső és a keleti országrészben is még napközben is havazhat, keleten és északon a délután második felére már eláll. A csúcshőmérsékletek –1 és +5 fok között alakulnak (megint a Tiszántúlon és délkeleten lesz egy árnyalattal melegebb). Többnyire mérsékelt, főként északkeleten néha megélénkülő északkeleti szél fog fújni, nyugaton délutánra lassan mérséklődik a légmozgás. Estére többnyire mindenhol (immár zömmel nyugaton is) megszűnik a csapadék – hajnalig délnyugaton lehet még kisebb havazás. Éjszaka igen erősen fagyni fog: hajnalra egészen –12, –3 fokig csökken a hőmérséklet (a felhősebb délnyugaton lesz kevésbé hideg). Keleten még éjszakára is kissé élénk marad az északias légmozgás.

Szombat: Zömmel derült, száraz idő lesz, napközben is csak –3, +2 fokos maximumokkal – legfeljebb keleten-délkeleten engedhet ki a fagy. Az ország keleti harmadán fújhat élénk, néhol erősebb lökésekkel kísért északkeleti szél, nyugaton, pláne a középső országrészben inkább már csak mérsékelt légmozgást tapasztalunk. Éjszaka sem várható komoly havazás (legfeljebb az Észak-Dunántúlon némi hószállingózás), nagy hideg annál inkább: többnyire –13, –8 fokig csökken a hőmérséklet, de a hóval borított dunántúli vidékeken akár –15 fokig is lehűlhet. Keleten és a Nyugat-Dunántúlon élénk északkeleti-északi szél fúj majd.

Vasárnap: Napközben közepesen felhős, inkább napos idő lesz, csupán –7, –1 fokos maximumokkal: egész nap fagyni fog! Nyugaton is megélénkül, keleten, pláne északkeleten sokfelé megerősödik az északkeleti szél, amivel nagyon hideg levegő érkezik - ráadásul többfelé számíthatunk hófúvásra is. Hajnalra a délkeleti és a déli határ mentén megnövekszik a felhőzet és reggel újból gyengén havazhat. Éjszaka még mindig szeles időben, –16, –10 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk