Zimankó miatt késik a tavasz – Időjárás a héten

Az év és egyben a mostani téli szezon eddigi legzordabb napjai állnak előttünk. Azért jövő héten talán már kopogtat a tavasz is.

Február végén, gondoljuk, már mindenki a tavaszt várja – erre idén pont a tél leghidegebb epizódját fogtuk ki! Pedig nem is kell sok ahhoz, hogy nyakunkba szakadjon az eurázsiai/szibériai hideg: elég, ha egy gigantikus anticiklon terpeszkedik Európa északkeleti fertálya felett, és ennek az óramutató járásával megegyező áramlási rendszerében északkelet felől áramlik be Európa közepére a jéghideg levegő (ahogy azt már a múlt hét végén is tapasztalhattuk). Jut eszünkbe, nem csak hozzánk: a kontinentális Európa nagy részén igen zord az idő, sőt egészen Észak-Afrikáig zúdul le a hideg levegő – eközben a környezetében magas légnyomást biztosító anticiklon előterében viszonylag meleg, szubtrópusi levegő áramlik az Atlanti-óceán felett északi irányba, Grönland és a Skandinávia között egészen az Északi-sark közelébe! Ráadásul a Földközi-tenger vidékéig hatoló fagyos és nedvességgel teli, viszonylag melegebb mediterrán légtömegek keveredve ciklonokat generálnak. Hétfőn, de főleg kedden hozzánk is beköszön az egyik mediterrán ciklon felhőzete és ebből egyértelműen havazás várható, enyhülés viszont egyelőre egy deka sem.

false

A március első napjaira is kitartó extrém hidegnek az egyelőre még bizonytalan mozgású mediterrán ciklonok vethetnek majd véget, ráadásul több menetben: most úgy tűnik, hétvégére még nem sokat javul a helyzet. A csütörtök estétől befutó ciklon áramlási rendszerében csütörtöktől-péntektől előbb csak a magasban melegszik, a talaj közelében csak szép folyamatosan enyhül a fagy. Éppen ezért a kialakuló speciális légrétegződés miatt előbb zömmel hó fog esni, majd pénteken napközben, sőt szombatra virradóan a hó mellett helyenként sajnos már fagyott és ónos eső is! Az erősen lehűlt felszínre és a növényzetre (mindenekelőtt a fákra) hulló immár folyékony csapadék átmenetileg vastagabb jégkérget képezhet, ami komoly károkat is okozhat. A hét utolsó két napján komoly csapadék már nem várható,. sőt néha a nap is kisüthet. Igaz, a gyengébb légmozgás viszont kedvezhet a ködhajlamnak.  Szombaton azért talán már a talaj közelében is érezhető lesz az enyhülés  - elsőre még csak abban reménykedhetünk, hogy már nem lesz annyira hideg, mint az előző napokon. Ezzel szemben vasárnapra, majd hétfőre virradóan is keményen fagyni fog, vasárnap napközben pedig száraz, néhol napos, többfelé párás és még meglehetősen télies hőmérsékletű időre számíthatunk.

A friss prognózisok szerint a jövő hét közepéig csupán visszafogottan melegedő, ugyanakkor a nevéhez illően változékony, kora tavaszi/késő téli időnk lesz. A lehulló csapadék ekkor még hó is, eső is lehet, utóbbi átmenetileg kopogni fog, a hó pedig fokozatosan olvadásnak indul. Éjszakánként azért pár napig még ezután is kiterjedten fagyhat, a nappal kiolvadt hólé reggelre  rendre rádermedhet az utakra!

Előbb a zimankó

Hétfő: A hétvégéhez képest több helyen lesz borult az ég, ezen belül délen lesz több a felhő és itt, leginkább a Dél-Dunántúlon (és Bács-Kiskun déli részén) várható napközben havazás. Délután is csak –7, +1 fokig melegszünk – esetleg délkeleten mehet át a hőmérséklet a pozitív tartományba. Igen élénk, északkeleten néha erős északkeleti szél fog fújni, s ez bizony hófúváshoz vezethet. Éjszaka is inkább az ország nagyobbik, déli részén fog havazni (habár hajnalban már a főváros környékén és északkeleten is!), közben nagyon hideg lesz: –13, –6 fokig hűl a levegő, különösen északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon lesz fogvacogtató idő. Közben élénk északkeleti szél kerekedik, ami hordhatja a havat.

Kedd: Erősen felhős idő lesz, többfelé fog havazni (nyugaton-északnyugaton, vagy mondjuk Szabolcs-Szatmárban azért kevésbé), bár jelentősebb mennyiségre legfeljebb a déli országrészben számíthatunk. Napközben sem lesz több –8, –2 foknál (a Tiszántúlon lesz kevésbé hideg). Az ország nagy részén (a délkeleti régió kivételével) még mindig élénk északkeleti szél fog fújni, továbbra is számíthatunk hófúvásra. Éjszaka előbb a Dunántúlon, északkeleten és a Dél-Alföldön havazhat, majd hajnalra fokozatosan itt is szűnik, közben –17, –8 fokig zuhan a hőmérséklet. Keleten, illetve a nyugati határnál még mindig élénk északkeleti-északi szél fog fújni.

Szerda: Február utolsó napján zömmel már csak szakadozott felhőzet lesz felettünk, legfeljebb délkeleten havazhat, a nap is előbukkanhat, ennek dacára sem lesz több –9, –3 foknál. Északkeleten kissé még élénk lesz az északkeleti szél, nyugatabbra (az Alpokalja kivételével) mérséklődik a légmozgás. Éjszakára csökkenhet a felhőzet és még keleten is mérséklődik a szél, így rendkívül fagyos lesz az éjszaka, többnyire –21, –11 fokig süllyed a hőmérséklet!

Csütörtök: A kalendáriumi tavasz első napja méltatlan lesz nevéhez, hiszen egész nap keményen fagyni fog: –7, –2 foknál ekkor sem lesz több. Ugyanakkor napközben délnyugat felől  megnövekszik a felhőzet, és kora délutántól délnyugat felől egyre többfelé fog havazni. Északnyugaton mérsékelt, néha kissé élénkebb délkeleti szél fúj, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka egyre nagyobb területre terjed ki a havazás: zömmel azért a Dunűntúlon és a Dél-Alföldön havazhat, de kora reggel már a főváros környékén is. Közben talán már nem fog annyira keményen fagyni, de a –13, –5 fokos minimumok ekkor is meglesznek (habár az éjszaka második felében, a felhőzet érkezésével enyhén melegszik). Mérsékelt északkeleti-keleti szél fog fújni.

Péntek: Az ország nagy részén borult, sokfelé csapadékos idő lesz, zömmel havazás várható, de főleg a Dunántúlon, illetve a déli határ mentén már fagyott eső illetve ónos eső is! A talaj közelében még nem is lesz több –5, 0 foknál - átmenetileg az Alföld délkeleti sarkában engedhet szorításából a fagy. Közben mérsékelt északkeleti-keleti szél fog fújni. Éjszaka erősen fagy, a borult időben többnyire azért havazni fog, de délen, délkeleten sajnos az ónos és a fagyott eső is jellemző lehet (hiszen a csapadékot adó  légrétegben már nem lesz olyan hideg, ugyanakkor a felszín még nem melegedett fel), helyenként korcsolyapályává változhatnak az utak, a járdák, és a ráfagyó víz súlya alatt letörhetnek az ágak, kidőlhetnek fák is. Hajnalra már "csak" –11, –3 fokig csökken a hőmérséklet, közben az ország nagy részén előbb csak gyenge szél fog fújni, de éjfél után többfelé is feltámad, északkeleten hajnalra megerősödik az északnyugati szél.

Szombat: Közepesen, néhol erősen felhős időnk lesz, főleg a középső és az északnyugati országrészben némi napsütéssel. Azért délelőtt délnyugaton még gyengén havazhat és sajnos ónos eső is előfordul. Délután nyugaton, délnyugaton  (illetve a középső országrészben) már melegebb lesz 0 foknál: délutánra többnyire –3, +2 fokig jutunk, tehát még ne számítsunk holmi tavaszias hőmérsékletekre. Északkeleten kezdetben még élénk északias szél fog fújni, de délutánra mindenhol gyengül a légmozgás. Éjszaka nyugaton, délnyugaton illetve a középső országrészben gyengén havazhat, hajnalra  még mindig –15, -3 fokig csökken a hőmérséklet (a Dél-Dunántúlon lesz kevésbé hideg). Zömmel visszafogott légáramlást tapasztalunk, inkább csak keleten fújhat mérséklet északkeleti szél, így viszont többfelé képződhet köd is.

Vasárnap: Inkább felhős (nyugaton ritkán napos) idő lesz, komoly csapadék nélkül, csupán gyenge légmozgással. Az ország nagy részén inkább csak fagypont körül, vagy az alatt alakulnak a maximumok is: -3, +2 foknál nem lesz több (inkább csak a Nyugat-Dunántúlon engedhet ki nagyobb területen is a fagy). Éjszaka, immár keleten is csökkenő felhőzet mellett, zömmel erősen fagyni fog: Hajnalra egészen  –17, –4  fokig csökken a hőmérséklet (a nyugati határ menti régiókban lesz kevésbé zord az éjszaka). Az ország északnyugati harmadán kezdetben mérsékelt, majd fokozatosan megélénkülő délkeleti szél fog fújni.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk