Választásra minden virágba borul – időjárás a héten

Határozottan melegedő napok várnak ránk, csütörtöktől átmeneti, kisebb lehűléssel. Vasárnap is szép időben szavazhatunk.
false

 

A húsvéti ünnepeket oly változatossá tevő hullámzó front- és ciklonrendszer csupán emlék maradt, a természet a hét közepéig inkább erőteljes melegedést tartogat a számunkra. Élénk, főleg a Dunántúlon erős délnyugati áramlással érkezik hozzánk a melegebb levegő, amely rögtön a 20 fok közelébe tolja a nappali hőmérsékleteket és az éjszakák is szinte szokatlanul enyhék lesznek a héten. A korábbinál jócskán melegebb, mediterrán eredetű levegőnek átmenetileg csütörtökre fogy el az utánpótlása – e napon egy magassági hidegörvénynek, illetve egy mediterrán ciklonnak köszönhetően főleg délen, majd keleten záporosra fordul az idő és péntekre a nappali hőmérsékletek is visszaesnek jórészt az ilyenkor szokásos és egyben átlagos értékek közelébe, esetleg kissé ez alá. Péntekre virradó éjszaka, sőt még pénteken napközben is kitarthat ez a kissé változékonyabb, záporos, az átlagostól alig elmaradó hőmérsékletű időszak, a szélirány északnyugatira, északira fordul, és ismét megerősödik a légmozgás. Amikor pedig gyengül a szél ( szombatra virradóan), akkor kicsit jobban lehűlhet, a nyugati határszélen akár fagypont közelébe! De nem kell megijedni, a hét utolsó két napján - a keleti országrészben már szombaton is, de főleg vasárnap! - ismét erőteljesen melegszik! Míg a felhősebb szombaton és vasárnapra virradó éjszaka még előfordulhat eső, helyenként kialakulhatnak záporok, addig vasárnapra már csapadék sem várható, sok lesz a napsütés - e nap a hőmérsékleteket nézve szinte már a májust idézheti, így ideális időben indulhatunk szavazni! A pénteken még sokfelé erős északnyugati szél előbb gyengül, majd szombatra fokozatosan délkeleti irányba vált, vasárnap pedig az ország nagyobb részén megélénkülő, északon megerősödő délkeleti-déli szél fog fújni. Ez is jelzi majd, honnan érkezik a kicsit talán még korai, de a hűvös tavaszkezdetért jócskán kárpótoló meleg, ami remélhetően a jövő héten is velünk marad, de ekkor már talán változékonyabb, záporokkal teljes kivitelben.

false

 

Melegszik!

Kedd: Zömmel derült, száraz idő várható, 15, 20 fokos délutáni maximumokkal: a Dunántúl nyugat-délnyugati részén lesz a legmelegebb! Mindenhol élénk, a Dunántúlon néha kifejezetten erős, csaknem viharos délnyugati szél fog fújni – itt éjszakára is igen élénk marad a délnyugati szél, keleten inkább mérsékelt légmozgást tapasztalhatunk. Hajnalra is csupán 6, 11 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Legfeljebb gyengén-közepesen gomolyfelhős, zömmel napos időben erőteljesebben emelkedik a hőmérséklet: most már 15, 21 fokig: talán Kelet-Magyarországon lesz a  legmelegebb, viszont a Dunántúlon néhol 15 fok körül ragadhat a hőmérséklet.  Sokfelé élénk, a Dunántúlon zömmel erős délnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem lesz kevesebb 6, 11 foknál, északnyugaton marad a hevesebb légáramlás, máshol fokozatosan mérséklődik a szél. Hajnalra már többfelé megnövekszik a felhőzet, reggel záporokra számíthatunk.

Csütörtök: Több lesz a gomolyfelhő felettünk, főleg délnyugaton és délen már napközben is többfelé várhatók záporok, majd kora estétől délnyugat-dél felől vastagabb felhőzet érkezik és ekkortól több helyen (de zömmel a déli és a keleti országrészben) alakulnak ki záporok, esetleg zivatarok is! Napközben azért még némi napsütésben is lehet részünk, pláne északon és keleten - délután 16, 19 fokos maximumokra számíthatunk – a délután derekától Dunántúlon néhol már csökken a hőmérséklet, míg keletebbre még marad a melegebb idő. Legfeljebb kissé élénk, de inkább mérsékelt délnyugati szél fog fújni, ám délután a Dunántúl északnyugati sarkában már feltámad az északnyugati szél. Éjszakára is marad az erősen felhős, főleg délen és keleten záporos, esős idő, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd hajnalra északkeleten is megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati-északi szél. Kora reggelig 6, 11 fokig hűlünk, ekkor már csak északkeleten fog esni.

Péntek: Erősen gomolyfelhős, délelőtt főleg keleten-északkeleten, délután már a középső országrészben is többfelé esős, záporos idő lesz, de napközben a felhőátvonulások mellett az ország nagyobb részén átmeneti napos periódusokkal is számolhatunk. Délután is csak 11, 16 fokig melegszünk (az Alpokalján lesz a leghűvösebb, délkeleten a némileg melegebb). A keleti országrészben (és késő délutánig a Dunántúlon is) élénkebb-erősebb északias szél fog fújni (a középső országrészben mérsékeltebb marad a légmozgás). Éjszaka előbb főleg délen és keleten eshet, majd a Dunántúlon is. Az erősen felhős, nyugaton már csak gyengén, de keleten reggelig még (északkeleti irányból) kissé szeles időben némileg hűvösebb lesz, mint a korábbi napokon: hajnalra egészen 3, 8 fokig süllyed a hőmérséklet (a szélcsendes, derült Nyugat-Magyarországon lesz hidegebb, itt reggelre esetleg néhol fagyhat is).

Szombat: Zömmel erősebben felhős idő lesz, főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, de délután már északkeleten is eleredhet az eső, kialakulhatnak záporok is. Délután 11, 19 fokig emelkedik a hőmérséklet: az Alföldön, pláne annak északkeleti sarkában jobban melegszik, a Dunántúlon lesz kissé hűvösebb. Északkeleten délutánig még mérsékelt északkeleti, délután a Dunántúlon és középső országrészben már délkeleti szél fog fújni. Éjszaka is akadnak még felettünk felhők, a nyugati országrészben további záporokra is számíthatunk. Enyhe lesz az éjszaka is: hajnalra többnyire gyenge, északnyugaton mérsékelt délkeleti szélben mindössze 5, 10 fokig hűlünk.

Vasárnap: Délelőtt helyenként még vastagabb felhőzet lehet felettünk (például az Észak-Dunántúlon), de napközben zömmel derült, már erőteljesebben melegedő, a májust idéző napunk lesz, immáron 18, 22 fokos maximumokkal. Főleg nyugaton és a középső országrészben megélénkül, északon átmenetileg megerősödik a délkeleti-déli szél. Éjszaka sem fog esni, mérsékelt vagy gyenge délkeleti szél fog fújni. Hajnalban sem lesz 7, 12 foknál kevesebb.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk