40 éve nem látott erősségű földrengés rázta meg Nápoly térségét

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Katasztrófa

A földrengés epicentruma a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben.

Hétfő este 20 óra után tíz perccel 4,4-es erősségű földrengés volt a dél-olaszországi Nápolyban

– közölte az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV). Közlésük szerint 40 éve nem volt ilyen erősségű földrengés a térségben. A földrengés egy folyamatban lévő szeizmikus vihar része, amelyben az elmúlt 48 órában több tucat, 2,0 magnitúdónál nagyobb rengés történt írja a CNN.

A földrengés epicentruma az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben. A 4,4-es rengést egy órával korábban egy 3,5-ös előzte meg. Az INGV 1252 földrengést érzékelt a Campi Flegrei térségében 2024 áprilisában, a legtöbb 1,0-nál kisebb erősségű volt.

A rengés enyhe károkat okozott Pozzuoli városában és Nápolyban. Egyelőre nincsenek értesülések esetleges áldozatokról, sokan azonban megijedtek, és az utcákra szaladtak. A tűzoltósághoz a házak falában keletkezett repedésekről és leomló vakolatdarabról érkeztek bejelentések. A mentőegységek most kárfelmérést végeznek.

A rövid, de erőteljesnek érzékelt földlökést több kisebb földmozgás előzte meg. A térségben legutóbb tavaly szeptemberben regisztráltak 4,2-es erősségű földrengést.

A vulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, aminek eredményeként egy új öböl jött létre a dél-olasz tengerparton. Az INGV 2022 óta figyelte meg a szeizmikus aktivitás növekedését, ami több vulkanológus szerint a felszín alatti magma felhalmozódásának vagy a gázok felhalmozódásának tudható be. Több mint 500 000 ember él a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában lévő vörös zónában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.