40 éve nem látott erősségű földrengés rázta meg Nápoly térségét

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Katasztrófa

A földrengés epicentruma a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben.

Hétfő este 20 óra után tíz perccel 4,4-es erősségű földrengés volt a dél-olaszországi Nápolyban

– közölte az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV). Közlésük szerint 40 éve nem volt ilyen erősségű földrengés a térségben. A földrengés egy folyamatban lévő szeizmikus vihar része, amelyben az elmúlt 48 órában több tucat, 2,0 magnitúdónál nagyobb rengés történt írja a CNN.

A földrengés epicentruma az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a Campi Flegrei vulkáni terület térségében volt, 10 kilométeres mélységben. A 4,4-es rengést egy órával korábban egy 3,5-ös előzte meg. Az INGV 1252 földrengést érzékelt a Campi Flegrei térségében 2024 áprilisában, a legtöbb 1,0-nál kisebb erősségű volt.

A rengés enyhe károkat okozott Pozzuoli városában és Nápolyban. Egyelőre nincsenek értesülések esetleges áldozatokról, sokan azonban megijedtek, és az utcákra szaladtak. A tűzoltósághoz a házak falában keletkezett repedésekről és leomló vakolatdarabról érkeztek bejelentések. A mentőegységek most kárfelmérést végeznek.

A rövid, de erőteljesnek érzékelt földlökést több kisebb földmozgás előzte meg. A térségben legutóbb tavaly szeptemberben regisztráltak 4,2-es erősségű földrengést.

A vulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, aminek eredményeként egy új öböl jött létre a dél-olasz tengerparton. Az INGV 2022 óta figyelte meg a szeizmikus aktivitás növekedését, ami több vulkanológus szerint a felszín alatti magma felhalmozódásának vagy a gázok felhalmozódásának tudható be. Több mint 500 000 ember él a Campi Flegrei közvetlen szomszédságában lévő vörös zónában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk