A gondozottak közel 80 százaléka koronavírusos egy Veszprém megyei otthonban

  • narancs.hu
  • 2020. október 28.

Katasztrófa

Müller Cecília szerint nem túlterhelt a magyar egészségügy, és nem is lesz az.

Bár a Napi.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz beadott közérdekű adatigénylése alapján azt írta, 10-12 ezer PCR-tesztet tudnak az országban naponta elvégezni, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a hvg.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy nincs kapacitási határ, akinek szüksége van tesztre, azt letsztelik.

Azt is mondta, hogy kedden az Országos Vérellátó Szolgálat laboratóriuma is bekapcsolódott a vizsgálatokba, így az elmúlt napon már 15 596 PCR-tesztet végeztek.

Azt is mondta, hogy az első vonalban lévő intézmények folyamatosan tájékoztatják az Országos Mentőszolgálatot a szabad ágyak számáról, ezért ők dönteni tudnak arról, hogy kit hova szállítsanak, a második vonalbeli intézmények közül néhányan pedig már beléptek az ellátásba.

Ennek ellenére Müller szerint

Magyarországon nem túlterhelt az egészségügy, és nem is lesz az.

Azt is mondta, hogy a Magyarországon található 1600 szociális intézmény közül 96 érintett a fertőzésben, de kérdésre válaszolva az is kiderült, hogy

a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének egyik telephelyén a 276 gondozottból 214-nél igazolták a fertőzést, közülük 11-en mutatnak tüneteket, őket kórházba vitték.

A 135 ápolóból 55-en fertőződtek meg koronavírussal, az intézmény többi telephelyén nem találtak fertőzöttet, az érintett épületet a honvédség segítségével fertőtlenítik.

A tiszti főorvos arról is beszélt, hogy lesz elég influenza elleni vakcina, és hogy folyamatos az ellátás. Azt mondta, ha valamelyik háziorvosi praxisban elfogy az oltóanyag, akkor jelezni kell, és azonnal pótolják.

A négykomponensű, Sanofi által gyártott Vaxigrip Tetra oltóanyagból 104 ezer áll rendelkezésre, ez többszöröse annak, amit egyébként be szoktak adni - ez eredetileg a 3 éven aluli gyermekeknek van, de most mások is megkaphatják, holnap és holnapután szállítják ki a rendelőkbe.

Müller Cecília azt is ígérte, hogy az operatív törzs megvizsgálja a Magyar Orvosi Kamara javaslatait, akik keddi közleményükben azonnali szigorítást kértek.

Figyelmébe ajánljuk