Egész novemberre leállítaná a vendéglátást és a kulturális életet a német egészségügyi miniszter

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 28.

Katasztrófa

Jens Spahn szerint a közoktatás működőképességének megőrzése a prioritás.

Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és az idegenforgalmat, a művészeti és kulturális életet a koronavírus-járvány erősödése miatt - jelezte a szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

A legfontosabb a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás működésének fenntartása. Ezeket a "prioritásokat gyorsan ki lehet jelölni", de nagyon nehéz meghozni a hozzájuk szükséges döntéseket, vagyis "az utazásszervező cégek és a vendéglátósok, és a művészeti és kulturális élet leállítását egész novemberre" - mondta Jens Spahn a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Ezen ágazatok működését be kell fagyasztani, "nullára kell állítani", a vállalkozások kárát pedig egy állami támogatási programmal, egy "nagyvonalú és célzott segélycsomaggal" kell egyensúlyozni - mondta a miniszter.

Jens Spahn egészségügyi miniszter

Jens Spahn egészségügyi miniszter

Fotó: Clemens Bilan / MTI/EPA

A járványhelyzet gyors romlása miatt az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett már szerda délután megtartják a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia - és a kancellár, Angela Merkel válságtanácskozását.

Jens Spahn arra számít, hogy a járványügyi védekezésért felelős tartományok vezetői széttartó, tartományonként eltérő szabályozás helyett az egész országban egységesen érvényes járványlassító intézkedésekről állapodnak meg a kancellárral.

Ez azonban nem lesz elég, az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásához minden egyes ember hozzájárulása szükséges. Közös, "nemzeti erőfeszítés" kell - mondta a miniszter.

Az újabb fertőzéshullámot "most kell megtörni", ezért mindenkinek a minimumra kell szorítania a fertőzésveszéllyel járó - maszk nélküli, legalább 15 percig tartó, másfél méteres távolságon belüli - találkozásait, kapcsolatait.

"Késő lesz, ha addig várunk, amíg az intenzív osztályok megtelnek" - mondta Spahn, aki az otthonából nyilatkozott a közszolgálati médiatársaság SWR2 nevű rádiójának, mert maga is elkapta a koronavírust, amely beszámolója szerint megfázásos tüneteket okozott nála. Mint mondta, tünetei enyhülnek és várhatóan egy hét múlva munkába állhat.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 964 fertőződést regisztráltak Németországban. Ez új rekord, és majdnem a duplája az egy héttel korábbi 7595-nek.

Lakosságarányosan azonban nem áll rosszul Németország európai összehasonlításban, az Európai Járványügyi Központ adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra vetítve 156,2 fertőzöttet  és 0,6 halálesetet regisztráltak; Magyarországon a megfelelő mutatók értéke 257,4 illetve 5,7.

Figyelmébe ajánljuk