A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint erősebb RSV-járványra kell készüli idén

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Katasztrófa

Nyugat-Európában már most is sok a beteg.

Az RTL híradójának nyilatkozó szakértő szerint idén erősebb RSV, vagyis óriássejtes légúti vírusra kell számítani Magyarországon. Nyugat-Európában egyre nő a betegek száma, Magyarországon október óta 8 betegnél azonosították a vírust.

A brit egészségügyi intézmények túlterheltek a különböző légúti megbetegedések miatt, mivel egyre többen kerülnek kórházba a főként gyermekeknél tüneteket okozó RSV vírussal. A vírus Németországban is komoly gondot okoz, az egészségügyi miniszter aggasztónak nevezte a gyermekosztályokon uralkodó helyzetet: vannak klinikák, ahol már alig jut hely az újabb betegeknek. Az egyik német kórház vezető orvosa elmondta, bár minden évben előfordul RSV vírus, az ideihez hasonló hullámra ő sem emlékszik.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az elmúlt évek távolságtartása és maszkhordása miatt idén Magyarországon is erősebb járványra számít. Havasi Katalin, a szervezet elnöke a híradónak elmondta, számukra is ijesztő az idei helyzet. Hozzátette, a nyugat-európai országok emelkedő esetszámait látva arra számítanak, hogy hazánkat is el fogja érni a járvány.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója azt mondta, készülnek az erősebb szezonra, hogy el tudják látni a betegeket, eddig azonban nem fordult hozzájuk kiemelkedően sok RSV-fertőzött. Hozzátette, ebben a szezonban egyetlen gyermeket kezeltek lélegeztetőgépen, aki aztán gyógyultan távozott.

Az RSV, vagyis óriássejtes légúti vírus általában az egyszerű nátha tüneteivel, hőemelkedéssel, étvágytalansággal, orrfolyással jár együtt. Szapora légzés, zihálás, csillapíthatatlan köhögési rohamok esetén viszont azonnal orvoshoz kell fordulni. A fertőzés az 1-2 éves kor alatti gyermekekre jelenti a legnagyobb veszélyt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint idén október óta 8 betegnél azonosították az RSV vírust.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk