A metróközlekedés is veszélyben az egyre több beteg miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Katasztrófa

Kritikus határhoz közelít a koronavírus megbetegedések száma a BKV Metró üzemigazgatóságán - írják.

Ha még többen megbetegszenek a budapesti metrónál dolgozók közül, akkor nem lesz elég ember, hogy ellássák a feladatokat, írja a Népszava.

Közel a kritikus határ, írják, a metró dolgozóinak kért oltásokról azonban még nincs hír. A cikk értesülései  szerint a M2-es vonal központi forgalmi menetirányítói már nem is a havi beosztás szerint dolgoznak, hanem az megy be, aki éppen tud. "Elég, ha a megmaradtak közül csak néhányan kiesnek és le kell állítani a metróközlekedést" - írják.

A cikk szerint BKV Metró dolgozói közt jelenlet az igazolt fertőzöttek száma 127 fő, de összesen 179-en vannak karanténban, már a cég dolgozói között is szedett halálos áldozatot a járvány. 

Amint írják, az oltási tervből többek közt kimaradt a metróirányítók szűk körének említése is, pedig ezeknek a szakemberek szerepe kulcsfontosságú Budapest tömegközlekedésében, ezért a főváros kérte mielőbb oltásukat. Eddig azonban nem kaptak vakcinát a mintegy száz fő részére, akiknek a munkája nélkülözhetetlen lenne - teszik hozzá. Hozzáteszik ugyanis, hogy a metró üzemigazgatóságán a legnehezebb a helyzet: központi forgalmi menetirányítóból, forgalmi szolgálattevőből, illetve energetikai diszpécserből alig néhány tucat van, helyettesítésük 30 százalék feletti létszámkiesésnél nem megoldható.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?