Három erős földrengés is volt Új-Zélandban

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. március 5.

Katasztrófa

Szökőárriadót rendeltek el.

Három nagy erejű földrengést észleltek helyi idő szerint pénteken Új-Zéland térségében, a Csendes-óceáni Szökőár Előrejelző Központ (PTWC) cunamiriadót adott ki a csendes-óceáni térségre.

 Az első, erős, 7,3-as magnitúdójú földrengést Új-Zéland Északi-szigetétől keletre kora reggel észlelték, de az akkor elrendelt szökőárriadót időközben már lefújták. A második földmozgás mindössze órákkal követte az elsőt az Új-Zélandtól nagyjából ezer kilométerre északkeletre található, jórészt lakatlan Kermadec-szigetek térségében. Ezt egy harmadik, 8,1-es erejű földrengés követte szintén a Kermadec-szigetek régiójában.

 

Helyi idő szerint péntek reggel a PTWC cunamiriadót adott ki a csendes-óceáni térségre, arra figyelmeztetve, hogy a szökőár - amely akár három méteres is lehet - elérheti Vanuatu és francia Új-Kaledónia partjait. Nem zárta ki azt sem, hogy kisebb hullámok eljuthatnak akár japán, orosz és mexikói, illetve dél-amerikai partokra is.

"Remélem mindenki jól van, különösen azok, akiket a földrengés teljes erejével érintett a keleti partvidéken" - írta Jacinda Ardern miniszterelnök Instagram-mikroblogján.

A PTWC már korábban is közölte, hogy szökőárra lehet számítani a rengés epicentruma körüli 300 kilométeres térségben. "Mindenki, aki partközelben érezte a hosszú, illetve erős földmozgást, haladéktalanul menjen a legközelebbi magaslatra, vagy keressen menedéket a lehető legtávolabb a sziget belsejében" - írta akkor Twitter-oldalán az új-zélandi katasztrófavédelmi hivatal. Néhány órával később a hatóság visszavonta a figyelmeztetést.

Az újabb földrengés után azonban az új-zélandi katasztrófavédelmi hatóság újból felszólította az Északi-szigeten élőket, hogy haladéktalanul hagyják el a partvidéket, keressenek menedéket a sziget belsejében, vagy a magaslatokon szökőár veszélye miatt.

Sérültekről és esetleges károkról egyelőre nincsenek értesülések.

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.