"Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben" - a világhírű magyar kutató figyelmeztet a vírus legnagyobb veszélyére

  • narancs.hu
  • 2020. március 15.

Katasztrófa

Megszólalt Barabási Albert László, a leghíresebb magyar hálózatkutató, fizikus szerint minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül.

A Magyar Tudományos Akadémia külsős tagja Bostonból, "a Harvard kórházainak a szomszédságából" jelentkezett be és egy Facebook-bejegyzésben tett kísérletet arra, hogy megjósolja a hálózatelmélet és -számítások szerint mi vár a lakosságra a követező hónapokban.

Barabási Albert László biztosra veszi, hogy ő maga is megkapja majd a vírust, kizártnak tartja, hogy ez ne történne meg. Ahogy azt is biztosra veszi, hogy más, krónikus betegség hiányában szervezete le fogja győzni a vírust. Becslései szerint így jár majd az emberiség egy jelentős része. "Azért tudhattam, hogy mi fog történni, mert a bostoni Network Science Institute-ban, ahol dolgozom, a hálózatelmélet segítségével a kollégáim évek óta pontosan meg tudják jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Követték a Zikát, az Ebolát, és most épp a koronavírus van soron" - fogalmaz a hálózatkutató.

"Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani. (...) Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus. Már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. (...) Ráadásul oltásra sem számíthatunk az idén."

Barabási Albert-László a Szöuli Digitális Fórum tart előadást

Barabási Albert-László

Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Ennek ellenére Barabási Albert László szerint tövig kell nyomni a féket, mert az iskolák bezárása, a karantén, a társadalmi kapcsolatok visszafogása nem azért kell, hogy megállítsák, hanem hogy fékezzék a vírus terjedését, és ezáltal ne terheljék meg pár hét leforgása alatt az egészségügyi rendszert. Ugyanis, ha az széthullik a nagy nyomás alatt, s nem tud mindenkinek normális ellátást biztosítani, akkor sokkal több beteg fog meghalni, mintha a járvány lefolyása lassabb.

"Minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül. (...) És a csúcs ijesztően közel van - heteken belül tízezrek lesznek megfertőzve, ha nem teszünk semmit. (...) Sokan továbbra is azzal áltatják magukat, hogy egy ártalmatlan influenza vírussal állunk szemben, amely veszélytelen sokunk számára, hisz elkerüli a fiatalokat, és különösen a gyerekeket. Ez így nem igaz - a koronavírus az influenzánál gyorsabban terjed, és nem találkozik immunitással." - foglalta össze a véleményét a világhírű kutató, aki azt javasolja mindenkinek, hogy a közeljövőben leginkább az idős szülőkre, nagyszülőkre figyeljen, arra vigyázzon, nehogy megfertőzze őket.

A teljes posztot itt találja.

(Nyitókép: Barabási Albert-László átveszi a Bolyai János Díjat Áder Jánostól. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk