AstraZeneca: Nem igaz, hogy az időseknél nem hat a vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. január 26.

Katasztrófa

Az Egyesült Királyságban dózismódosítás nélkül oltják ezzel az időseket. 

 

Tagadja az AstraZeneca, hogy ne lenne elég hatékony a vakcinája az idősebbeknél. Mint arról beszámoltunk, német lapok ugyanis arról írtak kedden, hogy információik szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csak 65 éven aluliak beoltására fogja engedélyezni az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár együttműködésével kifejlesztett vakcinát. 

Az értesülések szerint a szérumot ugyanis főleg fiatalokon tesztelték, és a dokumentáció szerint alacsony, mindössze 8 százalékos hatékonyságú a 65 év felettieknél. 

Az AstraZeneca cáfolatában azt írja, "teljesen megalapozatlanok" azok a beszámolók, melyek szerint az AstraZeneca/Oxford vakcina hatékonysága csak 8 százalék a 65 év feletti felnőttek esetén.

Idézik a tavaly novemberben a The Lancet című folyóiratban nyilvánosan is publikált klinikai adatokat is, amelyek azt mutatták, hogy "a felnőttek körében erős immunválasz volt megfigyelhető a vakcina alkalmazását követően, az idősek közt 100 százalékban alakult ki COVID-19 tüskefehérje-ellenes antitest a vakcina 2. adagjának beadását követően" - írják. 

Hozzáteszik azt is, hogy az Egyesült Királyság vakcinációs szervezete (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) támogatja az idősek oltását, az Egyesült Királyság törzskönyvezési hatósága (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) pedig dózismódosítás nélkül javasolja ebben a populációban a vakcina vészhelyzeti felhasználását.

 

Figyelmébe ajánljuk