Az Európai Gyógyszerügynökség is ajánlja a harmadik oltás beadását

  • narancs.hu
  • 2021. október 4.

Katasztrófa

Egyelőre a 18 és 55 év közötti korosztályt vizsgálták.

A Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint ajánlott a 18 év felettiek esetében az emlékeztető oltások beadása Pfizer-vakcinával a második dózis után 6 hónappal. Mindezt arra alapozzák, hogy az EMA kutatásai szerint emelkedik az antitestszint, ha a második adag után körülbelül fél évvel emlékeztető oltást adtak 18 és 55 év közöttieknek. – írja a hvg.hu.

Az EMA azt is közölte, hogy a súlyosan legyengült immunrendszerű emberek már 28 nappal a második dózis után kaphatnak emlékeztető oltást a Pfizer vagy a Moderna vakcinájából. Arról is tájékoztattak, hogy a tagállamok közegészségügyi szervei hivatalos ajánlásokat adhatnak ki az emlékeztető adagok alkalmazására vonatkozóan, figyelembe véve a felmerülő hatékonysági és biztonsági adatokat.

Magyarországon július vége óta lehet időpontot foglalni harmadik oltásra. Egyelőre az jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és legalább 4 hónap eltelt a második oltását követően.

A hivatalos protokollról az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi munkatársa ezt mondta lapunknak:

Korábban pedig Duda Ernő virológust kérdeztük a harmadik oltásról: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk