Európa-szerte terjed a koronavírus brazil és dél-afrikai mutációja

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Katasztrófa

A brit egészségügyi miniszter szerint nincs arra jel, hogy a dél-afrikai változat súlyosabb betegséget okozna.

Az új koronavírus brazíliai mutációját azonosították a közép-olaszországi Umbria tartományban, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed az egészségügyi hatóságok keddi bejelentése szerint.

Umbria egészségügyi hivatala két ember mintájában mutatta ki biztosan a brazíliai vírusmutációt. A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.

Az egészségügyi minisztérium országos adatai szerint Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg a Nagy Britanniában felfedezett koronavírus-variánst, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

A tárca többoldalas útmutatót adott ki a vírusvariánsok "ellenőrizetlen terjedése megakadályozását célzó rendkívüli intézkedésekkel". A vírusmutációval azonosított betegek esetében szigorítják a kontaktkeresést, és feltérképezik utolsó két hetük kapcsolatait a vírus azonosítása előtti negyvennyolc óráig. A vírusmutációban megbetegedett személyekre kéthetes karantén érvényes, az eddigi vírustörzsnél alkalmazott tíz nap helyett.

Közben Spanyolország is korlátozza a beutazást Brazíliából és Dél-Afrikából a koronavírus új variánsainak megjelenése miatt - jelentette be a spanyol kormányszóvivő kedden Madridban. María Jesús Montero elmondta: a felsorolt két országból érkező repülőgépeken csak spanyol és andorrai állampolgárok, illetve érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek utazhatnak Spanyolországba. Rajtuk kívül fogadják még azokat a tranzitutasokat, akik a schengeni övezeten kívüli országba repülnek tovább 24 órán belül.  

Az intézkedés szerdán lép életbe egyelőre két hétre, de bármikor meghosszabbítható. Hasonló korlátozás van érvényben december 22-e óta Nagy-Britanniával szemben, amelynek érvényességét már háromszor hosszabbították meg.

A spanyol egészségügyi minisztérium eddig a dél-afrikai vírusvariáns egyetlen belföldön azonosított esetéről adott tájékoztatás, a brazil változatot még nem mutatták ki egy fertőzöttnél sem.

 "Nincs semmiféle jel arra, hogy a koronavírus dél-afrikai változata, amely Nagy-Britanniában is felbukkant, a korábbi változatoknál súlyosabb betegséget okozna, terjedését azonban mindenképpen meg kell állítani" - ezt már Matt Hancock brit egészségügyi miniszter mondta kedden.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 105 pozitív koronavírus-szűrési leletben azonosították a dél-afrikai változatot, köztük 11 olyan páciens szervezetében is, akik nem jártak Dél-Afrikában, és olyanokkal sem kerültek kapcsolatba, akik onnan utaztak Angliába. Kedden külön tömeges koronavírus-szűrési program kezdődött nyolc olyan délkelet- és közép-angliai körzetben - köztük három londoni kerületben -, ahol feltűnt a dél-afrikai variáns.

Hancock ugyanakkor elmondta keddi tájékoztatóján, hogy a nyugat-angliai Bristolban és az északnyugat-angliai Liverpoolban is találtak vírusvariánsokat, és ezekben a városokban is megelőző tömeges szűrések kezdődtek. A dél-afrikai koronavírus-változat izolálását célzó soron kívüli szűrési program 80 ezer embert érint.

Susan Hopkins professzor, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója keddi nyilatkozatában közölte: lehetséges, hogy a dél-afrikai variáns a korábbi változatoknál ellenállóbb a koronavírus ellen kidolgozott és már forgalomban lévő oltóanyagokkal szemben, de a jelenlegi vakcinák még így is jó védelmet nyújtanak e variáns ellen.

 

Figyelmébe ajánljuk