Szijjártó: Ma érkezik az első adag orosz vakcina

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Belpol

A miniszter által közzétett videó szerint egy kamionban hozzák. 

Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebookra feltöltött videóban jelentette be, hogy kedden érkezik Magyarországra az első adag orosz vakcinaszállítmány, amely 40 ezer ampullát, vagyis összesen 20 ezer ember beoltásához szükséges oltóanyagot tartalmaz. 

Szijjártó a bejelentését azzal kezdte, hogy "a brüsszel vakcinabeszerzés kudarcot vallott", ezért a kormány más beszerzési forrásokat keresett. A miniszter hozzátette azt is, hogy bár Magyarország volt az első ország az EU-ban, aki így tett, szerinte nem az utolsó. 

Szijjártó azt is mondta, a múlt heti megállapodás értelmében összesen 1 millió ember beoltásához szükséges 2 millió ampulla fog érkezni Oroszországból.

A miniszter hozzátette, a szállítmányban most érkező - a videó szerint egy kamionban hozott - 

"ampullák haladéktalanul a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerülnek, ahol a még szükséges teszteket le fogják folytatni a magyar szakemberek, és utána pedig az oltási tervnek megfelelően ezeket a vakcinákat megkaphatják a magyar emberek."

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - igaz, vitatott körülmények között - korábban megadta a felhasználási engedélyt az orosz vakcinára, illetve a kormány friss rendelete szerint minden, a világban alkalmazott olyan vacina, amelyet már 1 millió embernél többen megkaptak megkaphatja a magyarországi felhasználási engedélyt, a felhasználás előtt az NNK-nak még meg kell vizsgálnia az ilyen vakcinákat. 

Figyelmébe ajánljuk