Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 12.

Katasztrófa

Az Egyesült Államok nyugati partján tomboló erdőtüzekben már huszonhatan meghaltak.

Elérte Európát a kaliforniai erdőtüzek füstje, a műholdképeken már jól kivehetőek a kontinens feletti füstsávok, írja az Időkép.

Az erdő- és bozóttüzek az USA nyugati partján pusztítanak, ott már hatalmas füstfelhőbe burkolták az egész partvidéket. A füstöt azonban a magassági áramlatok egyre inkább szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlás) köszönhetően már Európába is eljutott.

Szombaton a műholdképeken már jól kivehetőek voltak a füstsávok: a Baltikumtól egészen Spanyolországig.

Az előrejelzések szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Közben arról számolt be az USA Today című amerikai napilap és a CNN amerikai hírcsatorna helyi idő szerint péntek este, hogy legalább huszonhatan meghaltak az Egyesült Államok nyugati partján tomboló erdőtüzekben.

Kaliforniában 20, Oregonban 5 és Washington államban egy ember életét követelték a lángok. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb az aszály, a hőség és a szélsőséges időjárás, és ez az erdőtüzek számának növekedéséhez vezet. Az Egyesült Államok nyugati részén jelenleg 100 nagyobb tűz tombol több mint 18 ezer négyzetkilométeren. Kaliforniában idén több mint 12 700 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok az illetékes hatóságok adatai szerint. A jelenlegi erdőtüzek közül hat bekerült az állam történetének 20 legnagyobb tüze közé. Kaliforniában 1930 óta jegyzik fel az erdőtüzeket.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.