Koronavírus-körkép: Csehországban maszkot küld a kormány a 60 év felettieknek, Ukrajnában kevés lesz az orvos

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 12.

Katasztrófa

Mindenhol nagyon magas a fertőzöttek száma.

Csehországban pénteken már 1447 új igazolt koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami hatvanöttel több mint az eddigi, előző napi legmagasabb esetszám - derült ki az egészségügyi tárca honlapján szombaton reggel megjelent legfrissebb adatokból.

Szintén rekordmagas - 12 260 - az aktív igazolt fertőzöttek száma is. A többségnél azonban továbbra is enyhe a betegség lefolyása. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 264 embert kezelnek, ami a duplája az egy hónappal ezelőtti számnak. Több mint hatvan beteg állapota súlyos. Ezek az adatok is folyamatosan növekednek. Az elhunytak száma 450-re emelkedett.

A napi laboratóriumi tesztek száma az utóbbi időben 15 ezer körül mozog. A pozitív esetek aránya hétfőn öt százalék, csütörtökön pedig már kilenc százalék volt. A pénteki adat még nem ismeretes.

Csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelező a védőmaszkok viselete. Eddig a maszkokat csak a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni. A narancssárga régiókban a szórakozóhelyeket és a bárokat ezentúl éjfélkor be kell zárni.

A kormány szerdán úgy döntött, hogy a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti állampolgároknak az állami tartalékalapból ingyen légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkok küld. A belügyminisztérium közölte, hogy a küldeményeket a posta a jövő héten szállítja ki.

false

 

Lengyelországban 603 új koronavírus-fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel az igazolt fertőzöttek száma elérte a 73 650-et - derül ki az egészségügyi minisztérium szombati bejelentéséből.

A tárca hozzátette azt is, hogy az elmúlt 24 órában 13-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegségbe, így a halottak száma 2182-re nőtt. A gyógyultak száma 59 725.

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szombatra újabb rekord dőlt meg, ezúttal az egy nap alatt elhunytak száma 72 halálos áldozattal nőtt, de új betegből is rekordközeli, több mint 3100-at regisztráltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Jelenleg már 80 365 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1690-nel nőtt egy nap alatt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szombati beszámolója szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéshow-ban elképzelhetőnek nevezte, hogy a Covid-betegek ilyen gyors ütemű növekedése mellett hamarosan nem lesz elég orvos az ellátásukra.

Sztepanov szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 178 kapta el a vírust, közülük már 12 783 fertőződött meg a járvány kitörése óta. Az elmúlt napon is elég sok, 481 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani.

false

 

Romániában újabb 1311 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel szombaton meghaladta a 102 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi napon újabb 27 koronavírusos beteg halt meg. A halálesetek száma csaknem 35 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Romániában eddig 4127 áldozatot követelt a járvány.

Az ismert aktív fertőzöttek száma több mint 55 ezerre tehető, közülük több mint hétezren vannak kórházban, 467 súlyos esetet intenzív osztályon ápolnak.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 261-gyel nőtt, és elérte a 13 368-at az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Pénteken még 190 esetről számoltak be. Pénteken hét idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 218-ra nőtt.
A betegek közül 313-an vannak kórházban, közülük 24-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.

Horvátország még július elején megnyitotta határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban.

falseSzlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 105-tel 3603-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még 108 új esetről számoltak be. Szlovéniában második napja emelkedett száz fölé az új fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 769. A legtöbb fertőzést, 21-et a fővárosban, Ljubljanában regisztrálták.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki. Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe. Az elmúlt tíz napban 86 fertőzöttet regisztráltak a tanintézményekben, és 917 tanulónak és pedagógusnak kellett hatósági házi karanténba vonulnia.

Figyelmébe ajánljuk