Kanadában korlátozzák az üzemanyag-vásárlást

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 20.

Katasztrófa

Hogy enyhítsék a napokkal ezelőtti súlyos viharok okozta ellátási zavarokat.  

Ideiglenes korlátozásokat vezetett be az üzemanyagra és a nem alapvető fontosságú utazásokra a nyugat-kanadai Brit Columbia tartomány,  hogy enyhítse az ellátási láncban keletkezett zavart és segítse a helyreállítási munkálatokat. 

A tartományban a vasárnap és hétfőn lezúdult özönvízszerű eső miatt áradások és földcsuszamlások keletkeztek, amelyek emberek ezreit zárták el a külvilágtól. 

A Mike Farnworth miniszterelnök-helyettes tájékoztatóján bejelentett rendeletek szerint egyes területeken, köztük a Vancouver-szigeten december 1-jéig a benzinkutaknál esetenként 30 liter üzemanyagot lehet vásárolni. A súlyosan érintett autópályákon tilosak lesznek a nem létfontosságú utazások. 

"Ezek a rendeletek segítenek fenntartani a kereskedelmi forgalmat, stabilizálni az ellátási láncokat és biztosítani, hogy mindenki biztonságban hazaérjen" – mondta Farnworth. 

A vasárnap kezdődött viharok miatt le kellett zárni a Trans Mountain csővezetéket, és a természeti katasztrófa miatt akadozik a forgalom két létfontosságú kelet-nyugati vasútvonalon, amelyek Kanada legforgalmasabb kikötőjébe, Vancouverbe vezetnek, nehezítve az üzemanyag- és áruszállítást. 

Farnworth elmondta, hogy a tartomány a szövetségi kormánnyal együttműködve alternatív módon, többek között teherautókon és uszályokon keresztül az Egyesült Államokból vagy a szomszédos Albertából importál üzemanyagot. 

"Bármilyen előre nem látható probléma esetén a jelenlegi becsléseink szerint a szolgáltatás a hét közepére áll helyre" – írta Salem Woodrow tartományi szóvivő egy e-mailben. 

A Trans Mountain vezetéken, amely napi 300 ezer hordó nyersolajat juttat Alberta tartományból a csendes-óceáni partvidékre, derűlátó vélemények szerint a jövő hét végére valamilyen formában újraindulhat a szállítás. 

A helyi vasúttársaság közölte, hogy az érintett vasúti hálózat helyreállítása várhatóan a jövő hétig tart. 

A Vancouvertől keletre fekvő Abbotsford városában a vízszivattyúk még mindig működnek, ám ha meghibásodnak, a hatóságok szerint mind a 160 000 lakosnak el kell hagynia a várost. 

A katasztrófa minden idők legköltségesebb természeti katasztrófája lesz Kanadában: a vasúti leállások miatt az áruexportőrök a Vancouverből érkező szállítmányok átirányítására kényszerültek, ami megmutatta a kanadai ellátási láncok sebezhetőségét. 

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

Figyelmébe ajánljuk